Kina stenger flere byer – antallet døde stiger

Til nå har 26 personer mistet livet som følge av utbruddet av det kinesiske coronaviruset, og 830 sykdomstilfeller er påvist, bekrefter kinesiske myndigheter.

Så langt har 26 personer mistet livet som følge av utbruddet av det kinesiske coronaviruset, og over 800 sykdomstilfeller er påvist, bekrefter kinesiske myndigheter.

177 av de smittede er alvorlig rammet, melder CBS News.

Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan, men har siden blitt påvist i 29 andre provinser og flere andre land.

Det er bekreftet virussmitte i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Singapore, USA og i Hongkong og Macau.

Fredag morgen melder Yle at to personer har oppsøkt lege i Finland med influensasymptomer.

De to er medlemmer av en familie fra nettopp Wuhan i Kina. Familien er på ferie i Finland og kom dit via Norge, sier infeksjonsoverlege Markku Broas.

Det er ikke bekreftet at de to som har vært til behandling, er smittet av det nye coronaviruset. Et foreløpig resultat av testene er ventet å være klart i løpet av fredag ettermiddag eller kveld.

Ikke global helsekrise

Den nasjonale helsekommisjonen opplyser at 1072 mistenkte tilfeller av virussmitte blir undersøkt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære en global helsekrise som følge av utbruddet av det kinesiske coronaviruset.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus opplyste torsdag at det så langt heller ikke er funnet bevis for at viruset har smittet mellom mennesker utenfor Kina.

For å bekjempe spredningen av viruset stenger Kina nå ned enda flere byer. Fredag morgen er det til sammen ni byer som har fått reiserestriksjoner på grunn av viruset.

Tiltakene berører nå 33 millioner mennesker, etter at ti byer er stengt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Byen Jingzhou i Hubei-provinsen ble fredag den niende som omfattes av reiserestriksjoner. Det var i Hubei-provinsen i det sentrale Kina at viruset først ble oppdaget.

Ulovlig dyresalg

Tidligere denne uken bestemte myndighetene å stenge ned all kollektivtransport i storbyen Wuhan.

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i byen.

Siden klokken 10 torsdag morgen har alle busser, t-baner, ferger og flyavganger i hele byen vært stengt for å unngå videre smitte. Såkalt «ride sharing», som å kjøre med en kollega til jobb, kompiskjøring, samt tilsvarende Didi (som leverer samme type tjeneste som Uber) er også ilagt forbud mot.

Reisenekt

Alle byene som rammes av reisenekten ligger i provinsen Hubei, som er episenteret til sykdommen. Onsdag bekreftet Kina det første dødsfallet utenfor området, da en 80 år gammel mann døde ikke langt unna Beijing.

I disse dager feires nyttår i Kina, og i frykt for at viruset skal spre seg har myndighetene avlyst alle større feiringer i hovedstaden. Også i Hongkong har tatt grep, og har avlyst et karneval og en årlig fotballturnering, skriver BBC.