DAVOS: Greta Thunberg deltok denne uken på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.
DAVOS: Greta Thunberg deltok denne uken på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Foto: Michael Probst / AP Photo

Klima-Greta (17) trapper kraftig ned

Thunberg er et talerør for klimaaktivister verden over. Snart må noen ta over stafettpinnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag annonserte Greta Thunberg (17) på Twitter at hun skal tilbake på skolebenken i august. Med det legger hun bak seg et svært innholdsrikt friår.

Thunberg har denne uken deltatt på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, og skriver i Twittermeldingen at man ikke trenger noen økonomiutdannelse for å se at klimaengasjementet må trappes opp.

– Det krever ikke en høyskoleutdanning i økonomi for å se at det gjenværende karbonbudsjettet på 1,5 grad, og de pågående subsidiene og investeringene med fossilt brensel ikke går opp, skriver hun på Twitter og fortsetter:

– Så enten forteller du oss hvordan vi skal oppnå denne skadebegrensningen, eller så forklarer du fremtidige generasjoner og de som allerede er berørt av klimakrisen, hvorfor vi bør gi opp våre klimaforpliktelser.

Rettet mot politikerne

Tweeten til Thunberg har på kort tid fått flere tusen likerklikk og kommentarer. Flere kommentatorer mener den er rettet mot politikerne som deltar i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, og sier det er på tide å prioritere klima over økonomisk gevinst.

Verdens økonomiske forum i Davos samler politiske ledere og næringslivstopper fra hele verden, og denne uken har Thunberg deltatt for andre gang.

Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sa Greta Thunberg at ingenting har blitt gjort for å oppnå verdens klimamål.

– CO2-utslippene har ikke gått ned, og det er det vi prøver å oppnå. Vi kjemper alle for miljø og klima, sa Thunberg i en paneldebatt med andre unge miljøaktivister i Davos tirsdag.

Friår

Thunberg har siden høsten 2019 hatt et friår fra skolen for å spre klimabudskapet, og har reist verden rundt med seilbåt eller tog.

I løpet av mindre enn ett år har hun spurt verdens ledere på FN's klimatoppmøte hvordan de våger å la verden forfalle, møtt Barack Obama og prins Charles, fått en nyoppdaget billeart oppkalt etter seg og blitt kåret til Årets person av Time Magazine.

Siden høsten 2018 har Thunberg streiket for klimaet hver fredag. Den tradisjonen har hun tatt med seg til de mange landene hun har besøkt i året som har gått.

Tidligere torsdag informerte hun om at hun også skal streike i Davos, og inviterte følgerne til å være med.