SUVEREN: Johannes Thingnes Bø skjøt perfekt i Pokljuka.
SUVEREN: Johannes Thingnes Bø skjøt perfekt i Pokljuka. Foto: Berit Roald

Kanonløp av Thingnes Bø – men tragedie la demper på gleden

Johannes Thingnes Bø gjorde et fenomenalt comeback etter å ha stått over de fire siste verdenscuprennene på grunn av konens fødsel. Han leverte feilfri skyting og tok seieren på 20 kilometeren i Pokljuka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det betyr veldig masse. Jeg slet litt med de første to rundene i dag og følte at jeg ikke kom inn i det. Jeg brukte lang tid på skytingen. Utover i løpet fikk jeg utlignet farten i sporet, og til sjuende og sist ble det et bra timet løp, sa Thingnes Bø til NRK etter comebackseieren i Pokljuka.

– Hva betyr det å være tilbake med seier etter at du ble far?

– Ja, det betyr masse. Men jeg hørte i skiftebuen at en utøver mistet faren sin går. Det er sånn livet er, det er store kontraster. Det var kjekt for meg, men det la en liten demper på gleden, oppsummerte han.

Det var franskmannen Fabien Claude, som tok tredjeplassen, som mistet sin far.

– Denne pallplassen er for far, sa han til nettstedet 20 minutes.

– Jeg har hatt mange tanker siden i går kveld, og jeg er glad for å kunne hedre ham på denne måten. Pallplassen er for ham, og jeg er sikker på at han er stolt av oss der han er nå, sa han tydelig beveget.

– Det var viktig for oss å starte i dag og gjøre vårt beste for å gjøre ham en siste ære, sa broren Florent Claude, som konkurrerer for Belgia og endte på 47.-plass.

Vetle Sjåstad Christiansen tok til tårene i intervjuet med NRK etter sin niendeplass.

TOK TREDJEPLASSEN: Frankrikes Fabien Claudes far er meldt antatt omkommet etter en snøscooterulykke i Canada.
TOK TREDJEPLASSEN: Frankrikes Fabien Claudes far er meldt antatt omkommet etter en snøscooterulykke i Canada. Foto: Darko Bandic

– Jeg fikk vite at faren til Claude, som er en god og nær venn, er savnet nå. Mest sannsynlig er han omkommet i en snøscooterulykke i Canada, så det er ikke så viktig med en niendeplass for meg, sa en gråtkvalt Vetle Sjåstad Christiansen.

Ulykken er omtalt i franske medier. Claudes far Gilles Claude (58) ble meldt savnet etter å ha kjørt snøscooter over et vann og gått gjennom isen. Totalt er fem personer savnet i forbindelse med ulykken. De har vært meldt savnet siden tirsdag.

Martin Fourcade innrømmet at dagen var emosjonell.

– Det var en emosjonell dag for det franske laget på grunn av Fabians tap. Jeg er så stolt over ham og av og til handler livet om mer enn sport. Jeg er så stolt over Fabian, sa Fourcade til NRK.

Trodde egentlig ikke på seier
Thingnes Bø hadde egentlig ikke trodd at han skulle klare å vinne i comebacket i verdenscupen.

– Jeg var helt ferdig, egentlig, og våknet ikke skikkelig på siste runde før jeg hørte at Fourcade gikk inn bak meg. Det var «pappaboosten» som tok meg inn en tid foran, sa han.

Tarjei Bø, som ble nummer seks etter 19 av 20 treff, hyller lillebror Thingnes Bø opp i skyene.

– For en mann. Det er lov å bli litt misunnelig. Han har ligget nattevåken og ammet, holdt jeg på å si, og kom først i går kveld og knuste alle. Han er helt rå. Han er unik. Han er en av de største idrettsutøverne i Norge. Det er helt rått. Jeg er imponert over å gjøre det på den måten. Han sov i hele går. Han sov i bilen og på flyet og hele dagen og kvelden, gliste Tarjei Bø til NRK.

Hoppet av verdenscupen
Thingnes Bø hoppet som kjent av verdenscupen for å bistå hjemme i forbindelse med fødselen til kona Hedda.

I mellomtiden har hans argeste rival, Martin Fourcade, herjet både i Oberhof og Ruhpolding med fire seirer av fire mulige. Franskmannen vippet dermed Thingnes Bø foreløpig av tronen som leder av verdenscupen sammenlagt.

Torsdag var Thingnes Bø tilbake med et smell i Pokljuka i sin første konkurranse i 2020.

På 20 kilometeren slo han til med å skyte feilfritt på de tre første skytingene. Det gjorde også imidlertid rivalen Martin Fourcade, og det hele måtte avgjøres på siste og fjerde skyting.

Thingnes Bø leverte en lynrask serie og smalt ned alle blinkene. Med 20 av 20 treff totalt gjorde han comeback i skiskyttersirkuset med et brak.

– Mesterlig gjort. Det er så fantastisk det han gjennomfører. Skytingen var helt perfekt, slo NRK-ekspert Ola Lunde fast etter Thingnes Bøs siste skyting.

Men Martin Fourcade slo også til med 20 av 20 treff etter å ha levert en feilfri siste skyting. Fourcade gikk ut ti sekunder bak Thingnes Bø, men tok gradvis innpå i sporet.

Til slutt klarte Fourcade ikke å tukte Thingnes Bøs fart på sisterunden i sporet, og endte 11,4 sekunder bak den suverene nordmannen.

Franskmannen Fabien Claude tok tredjeplassen, 25,6 sekunder bak Thingnes Bø.

Forrige gang Thingnes Bø var i aksjon i verdenscupen 22. desember. Da slo han til med seier i franske Annecy. For bare drøyt en uke siden ble han og konen Hedda foreldre til lille Gustav.

19 av 20 for Dale
Johannes Dale gikk et meget godt løp og traff på 19 av 20 blinker. Han endte på en femteplass, 1.02,4 bak vinneren, mens Tarjei Bø tok sjetteplassen, 1.26,4 bak lillebror Thingnes Bø. Både Dale og Tarjei Bø skjøt 19 av 20.

Vetle Sjåstad Christiansen skjøt også 19 av 20, men endte til slutt på en niendeplass.

Franske Quentin Fillon Maillet hadde suverent beste langrennstid, men med to bom kunne han ikke hamle opp med de beste. Han bommet to ganger og ble nummer sju.