GA EN REPRIMANDE: Erna Solberg mente at teaterstykket «Ways of seeing» gjorde det tøffere å være politiker. Deretter ble Laila Anita Bertheussen siktet i saken.
GA EN REPRIMANDE: Erna Solberg mente at teaterstykket «Ways of seeing» gjorde det tøffere å være politiker. Deretter ble Laila Anita Bertheussen siktet i saken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

bertheussen-saken:

Mener Erna må be om unnskyldning

Advokaten til kunstnerne bak teaterstykket «Ways of seeing» er kritisk til Erna Solbergs uttalelser før samboeren til hennes daværende justisminister ble siktet av PST.

I november i 2018 ble teaterstykket «Ways of seeing» satt opp på Black Box teater i Oslo.

I stykket kunne man se et bilde av huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen.

I etterkant av dette opplevde samboerparet flere trusselepisoder. Bertheussen anmeldte kunstnerne bak stykket. Hun mente at de hadde fremprovosert truslene mot familien. Saken ble henlagt.

Nå er Laila Anita Bertheussen selv tiltalt for å ha fremsatt truslene som hun anmeldte kunstnerne for å stå bak.

Bertheussen nekter straffskyld.

TILTALT: Laila Anita Bertheussen er tiltalt for flere forhold, blant annet for trusler mot ekteparet Tybring-Gjedde. Foto: Skjermdump
TILTALT: Laila Anita Bertheussen er tiltalt for flere forhold, blant annet for trusler mot ekteparet Tybring-Gjedde. Foto: Skjermdump Foto: Skjermdump

Dette sa Erna

Teateregissør Pia Maria Roll fortalte tidligere i dag om lettelsen hun nå kjenner på.

I tiden før Bertheussen ble siktet av PST, gikk Erna Solberg ut og sa følgende etter at kunsterne viste bilde av huset til justisministeren.

– Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det. Jeg må si at jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt dette, sa Solberg under en pressekonferanse.

Like etterpå ble Bertheussen pågrepet og Erna Solberg fikk krass kritikk. Hun nektet imidlertid å beklage.

Krever beklagelse

Kunstnerne som ble anmeldt og deretter kommentert av Erna Solberg ble representert av advokat Jon Wessel-Aas.

– Man trenger ikke en dom mot Bertheussen for å konstatere at mine klienter var uskyldige i denne saken, sier han.

Advokaten mener at tiltalen mot Bertheussen langt på vei viser at hun forsøkte å legge skylden på kunstnerne.

Wessel-Aas mener det er på høy tid at Erna Solberg kommer med en beklagelse til klientene han representerte.

– At landets statsminister på et vis antyder at man er skyldig i noe, er ingen god følelse. Man føler seg ganske liten mot et sånt maktapparat. Man må huske på at hun kom med disse uttalelser i en situasjon der hennes egen justisminister var direkte involvert.

– Om regjerningskollegers uttalelser har Erna Solberg tidligere sagt at «jeg ville ikke brukt de ordene». Nå var hun selv som brukte de ordene. Jeg kan forstå at det kokte litt den gang, og det er lov å gjøre feil, men jeg mener det aldri er for sent å beklage, sier advokaten.

Erna Solberg har ikke ønsket å kommentere Wara-saken og viser til at statsministeren ikke kommenterer en pågående straffesak.

Slik er tiltalen

Torsdag ble samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tiltalt for en hel rekke alvorlige forhold.

Laila Anita Berthussen nekter straffskyld for anklagene.

Det mest alvorlige forholdet hun beskyldes for, er brudd på straffelovens paragraf 115 som gjelder angrep på demokratiet. For dette risikerer hun inntil 10 års fengsel. Total strafferamme for alle forholdene er inntil 16 års fengsel.

Hun er anklaget for å ha sendt flere trusselbrev, for å ha tent på familiens bil og for å ha tagget «rasisist» på sin egen husvegg.

– Hun mener hun ikke har kommet med noen av disse trusselbrevene eller har inngitt noen uriktige anmeldelser. Hun har sagt at hun naturligvis helst skulle sett at det ikke var en sak. Men når det er tatt ut tiltalebeslutning, så gleder hun seg til å møte i retten for å imøtegå disse anklagene, sier forsvarer John Christian Elden.