Grønnsakspasta med tomatsaus og pesto

Wenche byr på vegetarretten grønnsakspasta.

Lag tomatsaus og pesto før grønnsakspastaen kokes.

Tomatsaus:

  • 2-3 gulrøtter
  • 1 persillerot eller pastinakk
  • 1 fennikel
  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Olivenolje
  • 3-4 ss tomatpurè
  • 1-2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 6 dl)
  • 1 dl grønnsakskraft eller annen kraft/buljong
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss tørket oregano eller Provence krydder
  • 1-2 ss sweet chilisaus (eventuelt honning eller sukker)
  • 1-2 ss røkt paprika krydder (kan sløyfes)
  • Salt og pepper
  • 1 ss balsamicoeddik
  • Revet parmesan til servering

Slik gjør du: Skrell og riv grovt opp grønnsakene, finhakk løk og hvitløk. Varm olivenolje på middels varme i en stekepanne med høye kanter eller i en kasserolle. Tilsett grønnsakene, løk og hvitløk og la frese uten å bli brunt i 2-3 minutter. Tilsett tomatpurè og la frese videre i 2-3 minutter. Tilsett krydder, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la småkoke i 20-30 minutter uten lokk. Smak til med krydder, salt, pepper, balsamicoeddik og sweet chilisaus.

Pesto:

  • 2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne - kan sløyfes ved allergi)
  • 1 stor potte basilikum, persille eller en blanding av friske krydderurter
  • Ca 1 1/2 dl olivenolje
  • Ca 50 gram revet parmesanost

Slik gjør du: Rist pinjekjernene i en stekepanne til de er gylne. Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til grov blanding. Spe med olivenolje en en tynn stråle. Tilsett revet parmesanost helt til slutt. Smak til med salt.

Grønnsaker til pasta:

  • 1-2 squash
  • 1-2 avlange søtpoteter
  • 1 pastinakk
  • 2-3 gulrøtter
  • Vann, salt og olivenolje til koking

Slik gjør du: Skyll og strimle squash og skrellede grønnsaker med en «spiral kutter/spiralizer», eller lag tynne strimler med en ostehøvel eller kniv. Kok opp lettsaltet vann. Legg først i rotgrønnsakene og la koke i 2-3 minutter. Legg i squash og kok videre i ca 1 minutt. Hell av kokevannet og vend inn litt olivenolje, eventuelt litt sitronsaft og flaksalt.

Server grønnsakspastaen med tomatsaus, pesto og dryss over revet parmesan.