KREVENDE FORHOLD: Den finske dykkeren Mikko Paasi forteller om den dramatiske redningsaksjonen i Tham Luang grotten.
KREVENDE FORHOLD: Den finske dykkeren Mikko Paasi forteller om den dramatiske redningsaksjonen i Tham Luang grotten. Foto: PILLAN THELAUS

På vei inn til det savnede fotball-laget gjorde dykkerne et funn som forandret alt

SKAVLAN (TV 2): – Det var to alternativer; en langsom død, eller prøve å få reddet ut noen av dem, sier dykkeren Mikko Paasi, som var med på redningsaksjonen i 2018.

23. juni 2018 forsvinner 12 gutter og fotballtreneren deres på mystisk vis. Etter ni dagers intens leting blir de funnet innestengt i en oversvømt grotte.

Den finske dykkeren Mikko Paasi deltok i den dramatiske redningsaksjonen. En aksjon som ble en desperat kamp mot naturelementene og klokken, og som krevde to menneskeliv.

Grottedramaet

Hele verden rettet oppmerksomheten mot Tham Luang- grotten nord i Thailand sommeren 2018 da 12 gutter i alderen 11-16 år og deres trener ble innesperret.

En oppdagelsesferd i grottesystemet endte i et 17 dagers langt mareritt, etter at et kraftig regnskyll fylte de trange grottegangene med vann. Guttene og treneren ble fanget og presset lenger og lenger inn i grottesystemet.

Det ble rapportert om spor utenfor grotten og spesialtrente dykkere gikk inn.

Etter ni dager fant de guttene i live, 2,7 kilometer inne i Tham Luang-hulen.

– En maurtue uten dronning

Redningsarbeidere fra hele verden strømmet til gruven, blant dem dykkeren Mikko Paasi.

– Da jeg kom dit var det begynnelsen av regntiden, så det hadde regnet mye. Grotten var oversvømt og det var gjørme overalt, forteller Paasi.

Utenfor grotten var det kaotiske tilstander.

– Folk bare løp frem og tilbake uten grunn og uten noe å gjøre. Det var som en maurtue uten dronning.

UTENFOR GROTTEN: Flere hundre redningsarbeidere fra hele verden deltok i redningsarbeidet. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP)
UTENFOR GROTTEN: Flere hundre redningsarbeidere fra hele verden deltok i redningsarbeidet. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

Dødsfall og tidspress

Alvoret i situasjonen ble tydelig for alle da en erfaren dykker og tidligere soldat mistet livet i redningsarbeidet. Gruvesystemet, som består av trange ganger og små kamre, var mørkt og vått. Fotballguttene var innesperret i et kammer som ble kalt Pattaya beach, en liten forhøyet sandbank i underkant av tre kilometer inne i grotten.

– Navnet er nok litt misledende for et kammer i et gruvesystem. Det er ikke like vakkert som Pattaya beach, smiler Passi.

– Det er vakkert der inne, men det er mørkt. Og selv i tørre perioder er det gjørme på bakken. Det er mørkt, brunt og vått.

I tillegg til utfordrende og vanskelige forhold truet naturen med sine krefter.

– Vi måtte kjempe mot tiden. Monsunregnet var bare to eller tre dager unna og vi visste at når det kommer må alle ut. Det er da slutten på redningsaksjonen, sier Passi og legger til:

– Når grotten virkelig fylles med vann har ingen mennesker noe der å gjøre.

Måtte bedøve barna

Passi er en sidemount- dykker, det vil si at man dykker med oksygentankene under armene og langs siden på kroppen og ikke på ryggen. Denne formen for dykking var avgjørende for å komme seg inn og gjennom de trange gangene.

En av de første dagene da dykkere lette etter guttene ble de møtt av en stor overraskelse i kammer nummer tre, som også var oversvømt.

– Helt tilfeldig fant de fire voksne menn som var blitt etterlatt i gruven etter en tur. Ingen visste at de var der, sier Paasi.

Mennene hadde vært innesperret i 24 timer og måtte reddes ut fra kammer tre til kammer to, noe som innebar et dykk på 15 meter.

– Tre av de fire mennene fikk totalt panikk, og det var jo bare 15 meter. Det ble en oppvåkning. Vi måtte jo transportere guttene over 2 kilometer, tror du de får panikk? Vi måtte gjøre noe med dette, sier Paasi.

Det ble derfor avgjort at guttene, som ikke kunne svømme, skulle bedøves og legges på en båre i en bag når de skulle fraktes ut.

INNESTENGT: Etter ni dager ble guttene funnet i grotten. Foto: Royal Thai Navy/AFP
INNESTENGT: Etter ni dager ble guttene funnet i grotten. Foto: Royal Thai Navy/AFP

Mot alle odds

Redningsarbeiderne stod til slutt overfor to alternativer. De kunne frakte guttene til kammer nummer ni og vente ut monsunregnet, som det året varte i seks måneder, eller prøve å frakte dem ut, noe som innebar stor risiko både for redningslaget og guttene som var fanget.

– De to alternativene var, hvis du spør meg, enten en langsom død eller prøve å få reddet ut noen av dem, sier Paasi.

I løpet av noen dramatiske døgn ble alle guttene og treneren reddet. En og en ble de fraktet ut av den mørke grotten. Paasi var en av de siste som kom seg ut.

– Resultatet var ganske vakkert, sier Paasi til applaus fra publikum.

Se Skavlan på TV 2 lørdag klokka 22:30, eller på TV 2 Sumo.