BEKREFTER SAMTALER: Knut Arild Hareide ankom Oslo lufthavn torsdag morgen. Bildet er tatt i forbindelse med KrFs sentralstyremøte på Gardermoen i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEKREFTER SAMTALER: Knut Arild Hareide ankom Oslo lufthavn torsdag morgen. Bildet er tatt i forbindelse med KrFs sentralstyremøte på Gardermoen i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen

Knut Arild Hareide landet på Gardermoen torsdag morgen, men vil ikke avkrefte eller bekrefte om han er aktuell for en plass i regjeringen.

Tidlig torsdag morgen har Knut Arild Hareide landet på Gardermoen.

– Jeg kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen, sier den tidligere KrF-lederen.

Hareide kommer hjem fra tur i Indonesia med utenriks- og forsvarskomiteen. Returen kommer flere dager tidligere enn planlagt.

Ikke snakket med Erna

I ankomsthallen på Gardermoen torsdag morgen, svarer han verken avkreftende eller bekreftende på spørsmål om han nå har en statsrådspost ventende.

– Jeg har ikke snakket med statsministeren. Det kan jeg bekrefte, men jeg skal ha flere samtaler i løpet av dagen. Det er ikke noe som er landet, sa Hareide til reporterne som sto på Gardermoen.

Flere har spekulert på om Hareide er på vei inn i regjeringen. Til Dagbladet sier han:

– Ingen beslutning er tatt, men jeg kom til Norge på grunn av den politiske situasjonen i Norge nå.

Nye statsråder

TV 2 kunne onsdag melde at både Hareide og Abid Raja hadde fått beskjed om å komme hjem fra reisen til Indonesia, samt at Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Hans Fredrik Grøvan, som er parlamentarisk leder i KrF, avbryter reiser i utlandet.

TV 2 fikk opplyst onsdag at årsaken skal være at stortingsgruppene til regjeringspartiene skal samles før utnevning av de nye statsrådene.

Mandag denne uken bekreftet Siv Jensen på en pressekonferanse at Frp går ut av regjering. Det skjer etter at regjeringen besluttet å hente hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk IS-siktet kvinne fra Syria.

Dermed forsvinner syv Frp-statsråder fra regjeringen.

  • Finansminister Siv Jensen – tiltrådte 16. oktober 2013.
  • Olje- og energiminister Sylvi Listhaug – tiltrådte 18. desember 2019.
  • Samferdselsminister Jon Georg Dale – tiltrådte 31. august 2018.
  • Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes – tiltrådte 18. desember 2019.
  • Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik – tiltrådte 13. august 2018.
  • Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde – tiltrådte 22. januar 2019.
  • Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr – tiltrådte 29. mars 2019.

Trolig færre statsråder

Kilder i regjeringen har sagt til TV 2 at det nå trolig blir færre statsråder. I 2013 var det 18 statsråder i Solberg-regjeringen. Etter utvidelsen med KrF i 2019, gikk regjeringen til 21 statsråder.

Særlig er det to poster som nå peker seg ut:

  • Eldre- og folkehelseministeren. Frp-nestleder Terje Søviknes (Frp) tok over denne statsrådsposten fra Sylvi Listhaug den 18. desember. Statsrådsposten ble opprettet i 2018 etter ønske fra Fremskrittspartiet.
  • Samfunnssikkerhetsminister. Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ble Norges første samfunnssikkerhetsminister. Nå peker kilder på at det er naturlig at hennes oppgaver i departementet går tilbake til justisministeren.

I tillegg peker noen kilder på forskning- og høyere utdanningsministeren. Denne posten ble opprettet da Venstre ble en del av regjeringen i 2018. Posten bekles i dag av Iselin Nybø (V)

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) fikk tidligere i januar ansvar for å koordinere regjeringens arbeid med FNs bærekraftmål. Kilder TV 2 har snakket med sier det er naturlig at man diskuterer om posten som digitaliseringsminister bør forsvinne.