Analyse

En tapt sak for demokratene?

Trumps handlinger har svekket USAs sikkerhetsinteresser, og styrket Russland

President Donald Trump blir ikke dømt og avsatt. Etter alle solemerker overlever han riksrettssaken og vil være USAs president i ett år til – minst. Så hvorfor gjør demokratene dette? Kaster de ikke bare vekk Senatets dyrebare tid, når de fleste likevel føler seg sikre på utfallet?

Nå er det jo slik med Donald Trump at man aldri kan være sikker på noe. Noen grove feilsteg fra presidenten selv, kan få republikanerne til å vende ham ryggen. Mange av dem er på valg til høsten, og må kunne forsvare sin dom over Trump. Men, med mindre han insisterer på selv å vitne under ed, blir nok støtten stående.

Velgernes dom

Demokratenes største håp, er nok at riksrettssaken vil svekke president Trump i så stor grad at han rett og slett ikke er valgbar nok når amerikanerne går til urnene for å avgjøre om han skal få fornyet tillit om litt over ni måneder.

Tirsdag ble det klart at republikanerne i senatet lojalt følger partiets linje. Ikke en eneste av dem mente at det var nødvendig å føre vitner eller få tilgang til dokumenter som kan kaste lys over anklagene mot Trump. Men, dette kan snu i løpet av de neste dagene. Et par av dem har antydet det.

Onsdag leverte demokratenes aktorat en overbevisende rekke argumenter for at Donald Trump har misbrukt sin makt i et forsøk på å sikre seg seier i det kommende valget. Mange har kritisert demokratene og sagt at det er velgerne som bør få bestemme over Trumps skjebne. Det er likevel ikke så lenge igjen til de skal si sitt.

Haster med å fjerne Trump

Demokratene derimot peker på at det er to grunner til at presidenten bør avsettes så snart som mulig. Den ene er at han utgjør en fare for nasjonens sikkerhet ved å svikte allierte og styrke USAs fiender som Russland. Og så er det dette med valgjuks. Presidentens forsøk på å få en utenlandsk makt til å sette i gang etterforskning mot hans politiske motstander, Joe Biden, blir pekt på som et forsøk på nettopp det.

Hva vet vi så om Donald Trumps handlinger? Vi vet at han har bedt Ukraina om å etterforske Joe Biden. Dette vet vi fordi en rekke vitner har stått frem og fortalt at han holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse den ukrainske presidenten til å offentliggjøre at de hadde satt i gang etterforskning av Biden.

Og, ikke minst fordi president Trump, på plenen foran Det hvite hus, så inn i TV-kameraene og ba Ukraina sette i gang en etterforskning. Ikke ulikt det kandidat Trump gjorde da han i 2016 ba Russland hacke Hillary Clintons server (russerne fulgte oppfordringen).

Presset Ukraina

Hvis presidenten var så bekymret for at hans kanskje mest sannsynlige hovedmotstander til høsten var skyldig i korrupsjon, kunne han løst dette på en langt mer elegant måte. Han kunne tatt kontakt med justisministeren og lagt frem de bevisene han sitter på. Så kunne justisdepartementet og FBI håndtert den saken. Trump hadde sluppet å involvere seg direkte, og han hadde unngått riksrett.

Men er fremgangsmåten viktig? Amerikansk lov forbyr en president å motta hjelp fra en fremmed stat for å vinne et valg. Lenge unnskyldte Trumps tilhengere presidenten med at han ikke hadde erfaring med politikk, og at man måtte se gjennom fingrene med litt uvøren omgang med retningslinjer og lovverk. Men Donald Trump har vært verdens mektigste mann i over tre år, og har hatt all verdens tid til å sørge for at han er omgitt av proffe rådgivere som han bør lytte til.

For å legge press på Ukrainas president, beordret Donald Trump Pentagon til å holde tilbake militær bistand til Ukraina. Uten å informere kongressen, som jo hadde vedtatt at Ukraina skulle få denne bistanden. Trump stanset altså militær bistand til en alliert i krig med Russland. Det er brutalt. Først etter at det ble oppdaget, ble bistanden gjenopptatt.

Nekter å samarbeide

Demokratene peker på at Trumps handlinger har svekket USAs nasjonale sikkerhetsinteresser, og styrket Russland. Da han ble tatt på fersken, valgte han å motarbeide kongressen med alle midler. Dokumenter er holdt tilbake og medarbeidere presset til ikke å vitne. Hvis Trump ikke har gjort noe galt, skulle man tro at åpenhet vil bidra til å bevise hans uskyld.

Torsdag og fredag fortsetter demokratene å argumentere for at Trump må fjernes som den første presidenten i USAs nesten 250 år lange historie. Lørdag er det Trumps forsvarerteam sin tur. De får tre dager på seg til å forklare at presidenten ikke har gjort noe galt, og at det hele er en heksejakt som handler om å frata amerikanske velgere presidenten de valgte i 2016.

Hvis det ikke skal føres vitner, kan en endelig dom i riksrettssaken falle mot slutten av neste uke. Senatorene skal ikke først og fremst ta stilling til om presidenten er skyldig eller ikke, men om det han har gjort er så alvorlig at han må avsettes.

Med republikansk flertall i senatet, er det nærmest utenkelig at demokratene vil få det nødvendige flertallet på to-tredeler for å felle Donald Trump. Han blir nok sittende i ett år til. Minst.