Snowboard-stjernen kjenner på frykten etter at kneskålen «røk i 50 til 100 biter»

For litt over et år siden røk kneskålen til Marcus Kleveland i 50 til 100 biter. Nå er han klar for å konkurrere igjen, men den store drømmen er litt annerledes enn for mange andre toppidrettsutøvere.

– Jeg kjenner litt på at det blir litt skummelt å gjøre de samme gamle triksene. Det må komme litt adrenalin for å gjøre det.

Marcus Kleveland (20) har bedre grunn enn de fleste til å kjenne litt på nervene.

– Jeg tror at så lenge jeg kommer inn i den konkurransesonen, så kommer det til å gå bra. Jeg har nesten glemt litt hvordan det er å kjøre konkurranser. Jeg grugleder meg til å begynne igjen, sier han til TV 2.

I desember i 2018 hadde snowboardesset en dag i bakken han sent vil glemme. Kleveland var på trening i USA i forbindelse med Dew Tour, men 20-åringen fikk aldri stilt til start.

Skrekkskade

– Det som skjedde var at det var to railer, den ene var litt foran den andre. Jeg tok den første, sklei av og landet ned i en liten bakke ned mot den andre railen. Jeg prøvde å bremse, men i det jeg bremset kjørte jeg kneet rett inn i siste enden på railen – og knuste kneskålen.

– «Knuste kneskålen», hva innebærer det?

– Den røk i 50 til 100 biter. Jeg la meg først på magen, for jeg kjente at noe ikke var riktig og at jeg måtte vri meg rundt. Det var ikke noe godt, sier 20-åringen fra Dombås.

Kneet ble lappet sammen på sykehus i USA. 13 måneder og to operasjoner senere er Kleveland klar for å konkurrere for første gang siden skaden. Det skjer under X Games i Aspen.

– Status på kneet nå er egentlig ganske bra. Jeg hadde en ny operasjon for 2,5 måneder siden der jeg fjernet arrvev og en liten knute foran kneskålen. Nå er det mye bedre. Jeg kan kjøre lengre dager i bakken og jeg er ikke fullt så stiv som jeg var før. Det går rette veien, forteller han.

Et smertefullt kne var ikke det eneste Kleveland fikk bryne seg på etter skaden.

Drømte om at kneet ble skadet

– Hvordan har en sånn skade påvirket deg mentalt?

– Jeg er fortsatt litt redd for kneet. Jeg kjører med en ekstra støttebandasje rundt kneet bare for å føle at det er litt strammere. Så lenge jeg får kjørt snowboard, tenker jeg ikke så mye over skaden, sier Kleveland.

Men sånn var det ikke til å begynne med.

– Det var verre i startfasen rett etter, da jeg skulle sove og slikt. Jeg hadde et par drømmer der det var mye rart som skjedde med kneet, forteller 20-åringen.

Marerittene er borte og opptreningen har gått over all forventning. Legene mente at X Games-vinneren kanskje ikke ville kunne kjøre snowboard igjen før i desember 2019, men Kleveland hadde sin første tur i bakken allerede i mai.

– Det var ikke så lenge etter, men det var ganske vondt å kjøre. Det var ikke sånn at jeg gjorde det vanlige. Det var stivt og ekkelt, og jeg var redd, og alt. Men det å være tilbake på brettet var konge.

Åtte måneder senere gjør ikke kneet like vondt lenger og at comebacket skulle komme allerede én måned etter det legene trodde ville være hans første dag tilbake på brettet, er 20-åringen overrasket over.

Marcus Kleveland hjemme i bakken på Dombås.
Marcus Kleveland hjemme i bakken på Dombås. Foto: Ellen Kessel
– En ting er i hvert fall sikkert: Jeg skal bo her og kjøre snowboard så lenge jeg kan.
– En ting er i hvert fall sikkert: Jeg skal bo her og kjøre snowboard så lenge jeg kan. Foto: Ellen Kessel
Kompis og filmer Petter Ulsletten (t.v.), Marcus Kleveland (i midten) og fotograf Pål Martin Rossing (t.h.).
Kompis og filmer Petter Ulsletten (t.v.), Marcus Kleveland (i midten) og fotograf Pål Martin Rossing (t.h.). Foto: Ellen Kessel
– Det å kjøre ganske normalt nå – det hadde jeg egentlig ikke trodd. Det er stor stas å kunne gjøre det.
– Det å kjøre ganske normalt nå – det hadde jeg egentlig ikke trodd. Det er stor stas å kunne gjøre det. Foto: Ellen Kessel
Her har 20-åringen stått på snowboard fra han var liten og han har planer om å fortsette karrièren i den samme bakken.
Her har 20-åringen stått på snowboard fra han var liten og han har planer om å fortsette karrièren i den samme bakken. Foto: Ellen Kessel
Klar for comeback under X Games i Aspen.
Klar for comeback under X Games i Aspen. Foto: Ellen Kessel
– Jeg digger å ha det adrenalinrushet som går gjennom kroppen når du skal droppe og når du lander et run er det verdens beste følelse.
– Jeg digger å ha det adrenalinrushet som går gjennom kroppen når du skal droppe og når du lander et run er det verdens beste følelse. Foto: Ellen Kessel
Snowboardkjører Marcus Kleveland (i midten) hjemme i bakken på Dombås. Tilbake fra en alvorlig kneskade og klar for første konkurranse på over et år. Til venstre er kompis og fotograf Petter Ulsletten. Til høyre fotograf Pål Martin Rossing.
Snowboardkjører Marcus Kleveland (i midten) hjemme i bakken på Dombås. Tilbake fra en alvorlig kneskade og klar for første konkurranse på over et år. Til venstre er kompis og fotograf Petter Ulsletten. Til høyre fotograf Pål Martin Rossing. Foto: Ellen Kessel

– Det å kjøre ganske normalt nå – det hadde jeg egentlig ikke trodd. Det er stor stas å kunne gjøre det.

Drømmen om Dombås

Kleveland har allerede to X Games-gull i slopestyle og to sølv i big air. På spørsmålet der man kanskje skulle tro at X Games-gull i big air eller som mange toppidrettsutøvere ville svart «OL-gull» på, har Kleveland et annet svar.

– Hva er din største drøm som kan gå i oppfyllelse?

– Jeg har kjøpt meg tomt og den er faktisk rett oppi bakken her. Bare få til et fint hus der og få til ski-in/ski-out der, så er drømmen min i oppfyllelse.

Og det svaret har trolig mye å gjøre med svaret under:

– Hva er det aller beste med å være tilbake igjen?

– Det beste med å være tilbake er å kjøre i bakken hjemme med venner. Det å bare ha en normal dag og «cruise» i bakken og ha det morsomt egentlig.

KOMPISEN MED PÅ LAGET: – Petter Ulsletten (t.v.) er en bardomskompis som jeg har vokst opp med. Han kjørte ski, men i fjor hadde han en liten skade som gjorde at han ikke ville kjøre konkurranser mer. Så da ble vi et team hvor han er filmeren min det året her, sier Marcus Kleveland (t.h.).
KOMPISEN MED PÅ LAGET: – Petter Ulsletten (t.v.) er en bardomskompis som jeg har vokst opp med. Han kjørte ski, men i fjor hadde han en liten skade som gjorde at han ikke ville kjøre konkurranser mer. Så da ble vi et team hvor han er filmeren min det året her, sier Marcus Kleveland (t.h.). Foto: Ellen Kessel

Men det er også flere ting han gleder seg til.

Jakter adrenalinrushet

– Denne sesongen blir egentlig bare et oppkjøringsår. Jeg skal ta det litt som det kommer og kjøre mye snowboard. Bare prøve å komme tilbake på samme nivå som jeg var før jeg skadet meg. Det er godt å ha et år og bare kjøre snowboard og ikke tenke så mye på press rundt prestasjoner og sånt, sier Kleveland.

Og det er spesielt én følelse 20-åringen har savnet.

– Det blir godt å begynne å kjøre konkurranser igjen. Det er derfor jeg kjører snowboard. Jeg digger å ha det adrenalinrushet som går gjennom kroppen når du skal droppe og når du lander et run er det verdens beste følelse. Det blir konge.