LUNGEVIRUS: 17 personer har hittil dødd av det nye coronaviruset, og i Kina er det utsolgt for ansiktsmasker.
LUNGEVIRUS: 17 personer har hittil dødd av det nye coronaviruset, og i Kina er det utsolgt for ansiktsmasker. Foto: Anthony WALLACE / AFP

WHO erklærer ikke internasjonal helsekrise

Verdens helseorganisasjon erklærer ikke internasjonal helsekrise, men generaldirektøren varsler nytt krisemøte torsdag.

Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus innkalte onsdag til et krisemøte i Verdens Helseorganisasjon.

– Det å varsle en internasjonal krise er noe jeg tar veldig seriøst. Vi vil ha mer å si i morgen, uttalte generaldirektøren i WHO under pressekonferansen etter krisemøtet.

Representantene skulle blant annet ta stilling til om utbruddet skal klassifiseres som en internasjonal helsekrise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

– Dette er en komplisert situasjon, som er under utvikling. I dag hadde krisekomiteen en god diskusjon, men det ble også klart at vi trenger mer informasjon, sier han.

Generaldirektøren forteller at WHO har folk på bakken i Kina, som jobber med lokale eksperter for å undersøke utbruddet. Ghebreyesus roste også den kinesiske presidenten Xi Jinping og de kinesiske helsemyndighetene for arbeidet de har gjort så langt.

Under pressekonferansen informerer komiteen om at WHOs beredskap er aktivert for fullt, og at de venter ytterligere drøfting torsdag.

DIREKTØR: Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus under pressekonferansen onsdag. Foto: PIERRE ALBOUY / AFP
DIREKTØR: Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus under pressekonferansen onsdag. Foto: PIERRE ALBOUY / AFP

Stanser all kollektivtransport

China Daily melder at kinesiske myndigheter har bestemt seg for å stenge all kollektivtransport i storbyen Wuhan.

Fra klokken ti torsdag morgen, lokal tid, vil myndighetene stanse alle busser, t-baner, ferger og flyavganger i hele byen for å unngå videre smitte.

Wuhan har elleve millioner innbyggere.

Myndighetene ber alle innbyggere holde seg hjemme for å unngå videre smitte.

Sammenlignes med pest

Kinesiske helsemyndigheter bestemte tirsdag å klassifisere coronaviruset som en type B sykdom. China Daily melder at denne kategorien brukes om de nest mest alvorlige sykdommene i Kina, blant annet Aids og SARS.

Selv om de bare anser viruset som type B har helsemyndighetene besluttet å behandle viruset med like mye forsiktighet som ved type A virus. Dette gjør at viruset behandles med høyest mulig beredskap.

Per dags dato er det kun to andre sykdommer i Kina som har status som type A, nemlig pest og kolera.

17 døde

Verdens helseorganisasjon ble gjort oppmerksom på et ukjent lungevirus i Wuhan i Kina 31. desember. Fram til 3. januar ble viruset påvist hos 44 personer.

7. januar ble det mystiske viruset identifisert som et coronavirus, som nå kalles 2019-nCoV. De dødelige virusene SARS og MERS er begge coronavirus.

Reuters melder at kinesiske myndigheter bekrefter at dødstallet onsdag har steget fra ni til 17. De bekrefter også at det nå er flere enn 540 smittet over 24 provinser i Fastlands-Kina.

Smittetilfeller er dessuten påvist i Thailand, Japan, Sør-Korea, USA og Taiwan. Også i Hongkong er det påvist tilfeller, skriver South China Morning Post. Det er 555 bekreftede tilfeller verden over. Myndighetene i Nord-Korea har stengt grensene for turister.

Det er mistenkt at pasienter i Frankrike, Russland, Brasil og Colombia er smittet, uten at det er bekreftet.

I slekt med SARS

Det nye lungeviruset er i slekt med SARS-viruset, som trolig stammet fra en flaggermus. Ifølge National Geographic anses flaggermus nå som den originale kilden til alle store coronavirus.

Det er ikke bekreftet at viruset som nå sprer seg i Kina, har sin opprinnelse fra flaggermus, men ifølge forskere er det nærliggende å tro.

– Når det gjelder Wuhan-viruset, er den nærmeste matchen andre SARS-relaterte coronavirus som finnes i flaggermus, sier Kevin Olival i EcoHealth Alliance, en organisasjon som jobber med å beskytte mennesker, dyr og miljøet fra smittsomme sykdommer.

Hvor hurtig viruset sprer seg, avhenger av hvor smittsomt det er og hvor mye det smitter mellom mennesker.

– Men Wuhan er en storby med 11 millioner mennesker, og smittetilfeller dukker opp over hele verden. Så det har åpenbart allerede spredt seg, konstaterer overlegen.