STORSPILTE: Kevin Gulliksen.
STORSPILTE: Kevin Gulliksen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

De norske stjernene fikk se reservene vinne og fikse Kroatia i EM-semifinalen

I semifinalen venter Kroatia for håndballgutta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Slovenia 33-30 (14-13)

De norske håndballgutta suser videre i EM. Onsdag kveld tok Norge sin sjuende strake seier med 33-30 over Slovenia i Malmö. Landslagstrener Christian Berge hvilte de største stjernene.

– Det føles godt, og jeg fikk spilt på meg litt selvtillit. Vi hadde et felles mål om å vinne alle kampene. Vi har en god del spillere som ikke har spilt så mye, men de viser mye bra i dag, sa Norges bestemann, Kevin Gulliksen, til TV 2 etter kampslutt.

Christian Bergen var fornøyd med det et reservepreget Norge viste mot Slovenia.

– Det spilte ingen rolle hvem vi kom til å møte i semifinalen. Det kunne like godt vært Spania som Kroatia. Vi hadde bestemt for å vinne kampen, og det gjorde vi. Det er veldig fint å få hvilt de som har spilt mest. De nye gå inn og gjør en bra innsats. De kjempet og slåss, roste han.

Norge var allerede sikret semifinale, men måtte ha poeng for å ta gruppeseieren.

Norges EM-semifinale mot Kroatia starter 18.00 fredag. Det ble klart etter onsdagens kamper i hovedrunden. Den andre semifinalen mellom Spania og Slovenia får avkast 20.30

– Begge lag stilte ikke med sine aller beste. Det ble kanskje til tider litt kjedelig å se på. Men vi vant fire kamper i hovedrunden, som var målet vårt, sa Norges keeper Torbjørn Bergerud til TV 2.

– Og nå har dere sju strake?

– Ja, og det var deilig at vi vant kampen. Det var det viktigste i dag. Kroatia i semifinalen blir kult. For min del var det akkurat det samme hvem vi møtte. Både Spania og Kroatia er klasselag, så det blir tøft uansett, svarte keeperen, som ikke var på banen ett minutt mot Slovenia.

Megastjernen Sander Sagosen fikk også hvile.

– Det var perfekt å hvile for meg nå. Det viser hvilken bredde vi har i troppen. Vi har bare ett A-lag, det er vel en podcast på TV 2 som tar seg av B-laget, sa Sander Sagosen til TV 2, og hintet til TV 2-podcasten «B-laget».

– Kampen mot Kroatia blir en krig i 60 minutter. Det blir tøft. Vi er klar for oppgaven, det har vi vært hele veien. Vi nyter å være i mesterskapet her, og vet at det nå er vinn eller forsvinn. Vi skal ut der og vinne kampen, slo Sagosen fast.

– Gleder oss til semifinalen
En av dem som spilte, Eivind Tangen, var fornøyd med å få spilletid igjen.

– Det var fint. Vi byttet litt på laget og jeg fikk spille sammen med de andre unge. Det var viktig for alle å komme litt i gang. Jeg vil jo spille, men jeg er ikke helt fornøyd med egen innsats. Får jeg sjansen igjen, så skal jeg gjøre det bedre enn i dag, mente han.

– Jeg gleder meg til å møte Kroatia. Men de har et forsvar som er vanskelig å møte. For oss var det akkurat det samme om vi møtte Kroatia eller Spania. Der var vi likegyldige, sa Tangen.

Mesterskapsdebutant Willliam Aar var blant den som fikk sjansen da Christian Berge rullerte på laget.

– Det var artig å få debuten sin og artig å vinne puljen. Nå går vi inn i semifinalen med en god følelse. Jeg tror semifinalen blir spennende. Vi må ha fokus på oss selv og gjøre jobben selv. Kroatia tror jeg vil passe oss godt, sa han til TV 2.

I den andre semifinalen samme kveld møtes Spania og Slovenia.

– Totalt sett var det en perfekt dag for Norge med tanke på at de unngår Spania i semifinalen og de viktigste holder seg friske til semifinalen. Det siste var det viktigste, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Berge slapp til reservene

Som landslagssjef Christian Berge varslet om på forhånd ble det mye rullering på laget for å være mest mulig klare til semifinalen.

– Det var en førsteomgang som bar preg av at begge lagene ønsker å være så friske som mulig inn mot en semifinale. Begge lagene brukte de som har spilt minst, sier TV 2s ekspert Bent Svele.

Norge ledet nesten hele første omgang, og var på det meste oppe i en firemålsledelse på stillingen 7-3 og 10-6, men til pause var den norske ledelsen nede på ett mål og 14-13.

Både William Aar og Sander Andreassen Øverjordet fikk sine mesterskapsdebuter. Spillere som Alexander Blonz, Tom Kåre Nikolaisen og Kevin Gulliksen fikk også tillit etter å ha sett det meste av EM fra benken.

– De nest beste får verdifull erfaring, og det er ikke ofte man fire hjemlige spillere på banen samtidig i et mesterskap, sier Svele, og tenker på Øverjordet, Nikolaisen, Blonz og Aar.

Debutantene koste seg

I andre omgang startet det jevnt, men etter hvert skaffet Norge seg en komfortabel luke på fem og seks mål.

Berge kunne se at William Aar og Sander Andreassen Øverjordet ta større og større plass på banen. I tillegg vartet Espen Christensen, som har erstattet en syk Kristian Sæverås, opp med flere gode redninger.

Slovenia mot sterkere mot slutten av kampen, og ledelsen krympet til ett mål, men Norge dro i land seieren og er i semifinalen som gruppevinner.

– Dette er optimalt for Norge. De fikk hvilt alle som skal spille semifinale, og de fikk gitt spillere verdifull erfaring. Så må vi gi ros til Øverjordet og Aar, som turte mer og mer og greide seg bra offensivt, men som ble litt pinglete defensivt periodevis, sier Bent Svele.