UENIGE: Republikanerne og deres leder i Senatet, Mitch McConnel, har siden klokken 19 tirsdag kveld skutt ned syv av demokratenes regelforslag.
UENIGE: Republikanerne og deres leder i Senatet, Mitch McConnel, har siden klokken 19 tirsdag kveld skutt ned syv av demokratenes regelforslag. Foto: Olivier Douliery

Refser republikanerne: – De vil bli hjemsøkt av historien

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal er sterkt kritisk til hvordan hans republikanske kolleger har skutt ned flere av deres forslag under riksrettens første dag.

Tirsdag kveld norsk tid startet riksretten mot USAs president Donald Trump i det amerikanske senatet.

Tidlig onsdag morgen pågår diskusjonene, som startet klokken 19 i går, fortsatt.

Trump er stilt til riksrett etter anklager om at han har forsøkt å presse Ukraina til å sverte den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

Regelkrangel

Riksrettens første dag har stort sett gått ut på å gjøre klar spillereglene for resten av dagene, og bestått av en serie med avstemminger og drakamper om hva som skal være tillatt og ikke, deriblant hvilke dokumenter og vitner som skal være tilgjengelig.

Konfliktens kjerne er reglene satt av republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, som vil ha høyt tempo på saken. Han foreslo først at partene skulle få 24 timer hver, fordelt over to dager, til å framføre sine argumenter.

De foreslåtte reglene ville gjort det umulig å føre vitner i den første delen av riksrettssaken, og de ga hver side 24 timer over to dager til å framføre sine argumenter for og imot å dømme Trump for maktmisbruk og forhindring av Kongressens arbeid.

Demokratene mente forslaget var et forsøk på få unnagjort saken på kortest mulig tid, hindre framleggelsen av nye bevis mot Trump og hindre at nye vitner ble ført.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil ha høyt tempo og har foreslått at partene får 24 timer hver, fordelt over tre dager, til å framføre sine argumenter.

Deretter vil McConnell gi senatorene 16 timer til å fremme skriftlige spørsmål til partene.

Det var tidligere foreslått at aktoratet skulle få 24 timer over to dager, men dette ble raskt endret tirsdag kveld. Ifølge CNN endret McConnell mening etter en lunsj med sine kolleger, som skal ha vært misfornøyde med forslaget.

Endringen skal ha kommet etter republikanere ønsket en rettssak som lignet mer på riksrettsaken mot Bill Clinton i 1999, skriver The New York Times.

Nedstemt for syvende gang

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal er lite fornøyd med prosessen så langt.

– Mine kolleger har nå vist det offisielt. Og de vil bli hjemsøkt av historien, og nok også av velgerne, for det, siden de har stemt mot vitner, og mot dokumenter, sier han til CNN.

Klokken 06 onsdag morgen ble det klart av demokratenes syvende endringsforslag til reglene, som omhandlet hvordan bevis skal bli behandlet, ble nedstemt.

Så langt har alle de syv endringsforslagene blitt nedstemt 53-47 stemmer, som følger partilinjene.

Blant forslagene som ble nedstemt, var forslaget om på stevne stabssjef i Det hvite hus Mick Mulvaney.

Demokraten Adam Schiff, som ledet aktoratet, mener saksgangen ikke gir mening og er laget for å sikre at det ikke blir lagt fram nye bevis mot Trump.

– De fleste amerikanere mener ikke denne rettssaken er rettferdig, tordnet Schiff.