Analyse

De ubesvarte spørsmålene om IS-siktet kvinne

Offentligheten bør få vite flere fakta om hvorfor og hvordan den IS-siktede kvinnen er hentet tilbake Norge. Det er alt for mye som er ubesvart.

I oktober i fjor bestemte norske myndigheter å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra en interneringsleir i Syria. Etter å ha vokst opp i Norge dro hun i all hemmelighet i 2013.

Stort hemmelighold

TV 2 vet at det er gjort gjentatte forsøk på å få den lille familien ut av Syria. Først i forrige uke fikk man det til. Årsaken til at dette ikke ble fortalt til offentligheten var hensynet til sikkerheten til norsk personell på bakken. Heller ikke de i pressen som visste om det fortalte noe. Etter flere turer til Syria lyktes Utenriksdepartementet, Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste å få mor og barn til Norge. Nå som alle er trygt ute av området er det på tide å stille noen flere spørsmål.

Hvor mange ganger har myndighetene prøvd å få ut denne IS-kvinnen? Hvorfor lyktes man ikke? Har norske liv vært i fare? Hvor mye har alt dette kostet? Offentligheten bør få flere fakta på bordet om hvorfor og hvordan denne IS-siktede kvinnen er hentet til Norge.

Hva betyr antatt sykt barn?

Et annet spørsmål er helsetilstanden til kvinnens fem år gamle sønn. Er han alvorlig syk eller ikke? Man trenger ikke å få vite diagnose eller detaljerte helseopplysninger. Redaktørstyrte medier har vært flinke til å skjerme barna og familiene til personer som knyttes til terrorgruppa IS. Det har vi gjort helt siden de frivillig begynte å dra fra Norge til det såkalte kalifatet. Og mediene har skjermet familiene til fremmedkrigerne etter at de kom tilbake og ble dømt for sine ugjerninger. Også barna til den nå IS-siktede kvinnen vil selvsagt skjermes. De er helt uskyldige og fortjener det beste. Jeg tror at de fleste i Norge er glad og lettet over at de to små har kommet ut fra et område som best kan beskrives som helvete på jord.

Men det er nå slik at moren deres, en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne fra Oslo, er siktet for å ha deltatt i en av verdens verste terrororganisasjoner, IS. Det er to årsaker til at nettopp hun har blitt hentet ut av Syria, og ikke de andre som er der nede. Det ene er at hun selv ba Utenriksdepartementet om hjelp. Det andre er at hun lenge har sagt at sønnen på fem år er i livsfare. Argumentet om en alvorlig helsetilstand har regjeringen understreket. Humanitære årsaker hvor de ikke kunne ha den lille guttens liv på samvittigheten. Det er selve premisset for at den lille familien er hentet ut. Nå lurer naturligvis mange på hvordan det går med barnet? De fleste i aller beste og oppriktige mening. Har det en alvorlig sykdom? Ja eller nei? Gjorde norske myndigheter egne helse-undersøkelser før de bestemte seg for å bruke ressurser på nettopp denne familien? Ja eller nei?

Eller har den IS-siktede kvinnen lurt Norge og regjeringen? Jeg tror mer fakta i denne saken vil dempe både spekulasjoner og konspirasjonsteorier. Sentrale medlemmer av regjeringen har selv gang på gang sagt «vi har grunn til å tro at det er alvorlig sykdom hos barnet» og «antatt sykt barn». Landets statsminister, Erna Solberg, sa ordrett for noen dager siden at «dette er et humanitært grep som regjeringen har gjort overfor et sykt barn».

Nå er den lille gutten kommet trygt til Norge og er i de beste hender på Ullevål universitetssykehus. Han og søsteren har til og med fått besøk av sine besteforeldre. Kan myndighetene bekrefte at det «antatt syke barnet» er sykt? Vi har tross alt fått en regjeringskrise som følge av den kontroversielle returen. Et av landets største partier har akkurat forlatt skuta. Noen klarere svar om beslutningsgrunnlaget før uthentingen fra Syria er ikke mye å be om.

Leter regjeringen etter flere barn?

Statsministeren snakker om ryggrad og moralsk kompass. Da er det også betimelig å spørre hva som skjer med de som er igjen i Syria? Norske myndigheter hentet i fjor sommer fem foreldreløse barn fra Syria. Moren deres var en etnisk norsk konvertitt. Nå har de hentet hjem ytterligere to barn og en mor. Det blir totalt sju barn. Men det er flere igjen. I interneringsleirene i Syria er det kjent at det nå sitter fire norske kvinner og fire barn. Mødrene vil foreløpig ikke hjem. Men det kan endre seg når som helst. Hva gjør man da?

Til slutt en påminnelse om det Politiets sikkerhetstjeneste sa i fjor. Da fortalte de at det var rundt 40 barn med norsk tilknytning som enten var født i, eller som var tatt med til IS-områder. 40 barn! Sju er hentet hjem og fire sitter i interneringsleire man vet om. Det er totalt 11 barn. Hva med resten? Lever de? Hva gjør regjeringen for å finne dem? Apropos moralsk kompass.