HELSEMINISTER: Bent Høie (H) mener det er et politisk spill å kreve svar på helsetilstanden til IS-kvinnens barn.
HELSEMINISTER: Bent Høie (H) mener det er et politisk spill å kreve svar på helsetilstanden til IS-kvinnens barn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nekter å svare på tilstanden til IS-kvinnens barn

Både Arbeiderpartiet og Frp vil ha svar på tilstanden til IS-kvinnens barn. – Politisk spill, sier Bent Høie (H).

Mandag krevde Ap-leder Jonas Gahr Støre svar på IS-kvinnens barns tilstand. Han var kritisk til regjeringens tilbakeholdenhet rundt hovedårsaken til at kvinnen ble bragt hjem til Norge.

Også Frps Jon Helgheim mener beslutningen om å hente hjem en IS-kvinne og hennes barn er tatt på tynt grunnlag og vil ha tydeligere svar fra regjeringen.

– Vi prøvde ut alle mulighetene for å få gutten hjem til Norge uten å ta med moren, sier Bent Høie til Nyhetskanalen.

– Politisk spill

Han forklarer at de ikke kunne levd med muligheten for at gutten døde i leiren i Syria. Høie vil derimot ikke utdype rundt helsetilstanden til gutten.

– Når det gjelder helsetilstanden til gutten, så er dette personsensitiv informasjon. Det er ikke lovlig å uttale seg om helsetilstanden om ikke de som har omsorgsansvar for gutten ønsker det, sier Høie.

Han reagerer spesielt på at Støre har krevd svar på om gutten er syk.

– Jeg skjønner veldig godt at folk vil vite hvordan det går, men det er ikke lovlig. Støre har selv vært helseminister, så dette kravet er en del av hans politiske spill, mener Høie.

«Tynt grunnlag»

Frps innvandringspolitiske talsperson hevder at de nåværende regjeringspartiene fattet beslutningen om å hente hjem en 29 år gammel IS-kvinne på «et veldig tynt grunnlag».

– Man har hele tiden snakket om barnets helse, og når barnet nå har kommet tilbake, vil de samme personene ikke si noe om det. Da skjønner jeg at folk stiller spørsmål, sier Helgheim til TV 2.

Saken om IS-kvinnen som ble hentet hjem sammen med sine to barn lørdag, var dråpen som fikk begeret til å renne over for Frp-leder Siv Jensen, sa hun da hun mandag kunngjorde at partiet går ut av regjeringen.

Mener regjeringen må fortelle

– Jeg registrere at Støre lurer på hvordan helsesituasjonen til barnet er. Det er ikke rart når man har basert hele avgjørelsen om å hente et IS-medlem til Norge på dette. Så det er helt klart at det er av offentlig interesse hva den beslutningen var basert på.

– Så du mener regjeringen bør fortelle om helsetilstanden nå?

– De må komme ut med nødvendig informasjon til folket og forklare hva denne beslutningen var basert på, siden man sa at det ene og alene var basert på at barnet var alvorlig sykt. Da må man også kunne forklare hva slags dokumentasjon og informasjon man hadde om det.

Helgheim sier også at han mener regjeringen har unnlatt å svare på viktige spørsmål i saken.

– Alvorlig syk

Kvinnens forsvarer har ved flere anledningen beskrevet et av de to barna som alvorlig sykt.

– Vi har hele tiden ment at det var ekstra viktig å få denne familien hjem, fordi den fem år gamle gutten var alvorlig syk og man mistenkte diagnosen cystisk fibrose, sa forsvarer Nils Christian Nordhus til TV 2 søndag.

Nordhus har utover dette ikke ønsket å kommentere barnas helsesituasjon. Heller ikke Utenriksdepartementet ønsker å si hvordan det går med gutten.

– Bør få svar

Også Ap-leder Jonas Garh Støre har vært svært kritisk til regjeringens tilbakeholdenhet rundt å dele opplysninger om bakgrunnen for at de hentet kvinnen hjem.

– Jeg mener regjeringen har en utfordring, fordi jeg synes Jan Tore Sanner er altfor uklar i å gi svar på realitetene i denne saken. Du har konsulære hensyn å ta, du har taushetshensyn å ta, men du opererer fortsatt med begrepet «antatt syk». Nå er dette barnet på norsk jord, og dette er et spørsmål i samfunnsdebatten som vi bør få svar på, sa Støre til NRK.