STORFANGST: Shaifa al-Nima blir fotografert av irakiske sikkerhetsstyrker, sittende i en sofa og på et lasteplan.
STORFANGST: Shaifa al-Nima blir fotografert av irakiske sikkerhetsstyrker, sittende i en sofa og på et lasteplan.

Fant 250 kilo tung IS-sjef i en hule

Imamen Shaifa al-Nima måtte fraktes til fengsel på et lasteplan etter at han ble pågrepet av irakiske sikkerhetsstyrker.

Den 254 kilo tunge IS-lederen og imamen Shaifa al-Nima har fått kallenavnet «Jabba the Jihadi», skriver Fox News.

al-Nima, som egentlig heter Abu Abdul Bari, skal være mannen som beordret ødeleggelsen av en rekke muslimske kulturminner i Mosul.

Det skal også være han som utstedte en fatwa da Mosul ble erobret av IS, slik at flere religiøse ledere som ikke ville sverge troskap til kalifatet ble drept, skriver Sky News.

The Guardian skriver at irakiske sikkerhetsstyrker forrige uke pågrep al-Nima i en hule i nettopp Mosul. Det bekrefter også irakiske myndigheter på Twitter.

Beordret drap og ødeleggelser

Før han ble fraktet bort, ble han fotografert sittende i en sofa. På grunn av størrelsen fikk han ikke fikk plass i politibilen som skulle frakte ham videre, og måtte derfor fraktes bort på et lasteplan.

– Han blir ansett som en av de øverste lederne av IS, og var ansvarlig for å utstede fatwaer som førte til drap på lærde og geistlige, skriver irakiske myndigheter i en pressemelding.

Én av de fatwaene gikk ut på å ødelegge en eldgammel moské i Mosul i 2014. Moskeen skal ha vært gravstedet til profeten Jona, som er kjent både fra Bibelen og Koranen.

I juni 2014 sprengte IS moskeen.

– Et slag i trynet

Bilder viser det som skal være imamen som er plassert på lasteplanet, omgitt av sikkerhetsstyrkene.

På seg har han joggebukse, collegegenser og briller.

Den britiske aktivisten Maajid Nawaz skriver på Facebook at bildene av IS-lederen som nå går verden rundt er et slag i trynet for IS.

«Fråtsing blir sett ned på av jihadister. IS markedsførte seg som krigere med usedvanlig mye mot og disiplin ... og samtidig var denne hvalrossen deres største religiøse geistlige».