Slik skal Erna Solberg løse regjeringskabalen

DAGEN DERPÅ: Dagen etter at Frp gikk ut av regjeringen var Erna Solberg på konferansen Arctic Entrepreneur på Gardermoen.
DAGEN DERPÅ: Dagen etter at Frp gikk ut av regjeringen var Erna Solberg på konferansen Arctic Entrepreneur på Gardermoen. Foto: Berit Roald
Statsministeren sier hun ønsker å stable regjeringen opp på bena igjen før måneden er over.

Etter et møte med Siv Jensen på Statsministerens kontor mandag formiddag, ble det klart at Erna Solberg mister Frp som samarbeidspartner i regjeringen.

Regjeringen er nå i mindretall.

Frp hadde til sammen syv statsråder i Solberg-regjeringen, og jobben om å erstatte disse har nå begynt.

Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg møtes i ettermiddag på statsministerens kontor. Etter det TV 2 forstår skal de diskutere departementsstruktur, hvilke statsrådsposter som skal kuttes og fordelingen av departementene.

Kilder sier det er naturlig med større rokader i de ulike partiene og at de som nå blir statsråder er mannskapet partiene går til valg på. Derfor vil også partiene bruke tid, sier kilder.

Venstre-toppene har tirsdag vært i møter på Stortinget. Trine Skei Grande har hatt samtaler med parlamentarisk leder Terje Breivik, statssekretær ved Statsministerens kontor Audun Rødningsby (V) og statssekretær i Finansdepartementet Geir Olsen.

Innen måneden

Statsministeren sier til TV 2 hun kommer til å ha mange møter med Venstre og Krf de neste dagene, for å bli enig om hvordan de skal håndtere ting fremover.

PÅ VEI INN: Flere svarte biler kjørte tirsdag inn på Statsministerens kontor.
PÅ VEI INN: Flere svarte biler kjørte tirsdag inn på Statsministerens kontor. Foto: Runar Vincents Johannessen / TV 2

– Det viktigste for meg at vi skal ha en regjering opp å gå så raskt som mulig. Det betyr at det ikke bør gå utover denne måneden i hvert fall, sier Solberg og fortsetter:

– Vi skal ha gode statsråder med kunnskap, også skal vi jobbe litt med arbeidsprogrammet vårt. Innenfor Granavold-plattformen som vi bygger på , er det ting som skal gjennomføres veldig snart. Da må vi sørge for at vi har statsråder som kan gå inn og levere på dette fort.

– Avhengig av hva Frp vil

Ifølge sentrale regjeringskilder er planen til Erna Solberg nå å kutte i antallet statsråder. Foreløpig ønsker ikke statsministeren å kommentere noe rundt dette.

– Det vil bli en del av drøftingen. Jeg kommer ikke med noen konklusjoner på det nå, sier hun.

Statsministeren er også forberedt på at det kan bli utfordrende for mindretallsregjeringen å få gjennomslag for saker i tiden som kommer.

– Alle saker kan bli vanskelige. Det er litt avhengig av hva Frp vil, og hva de andre partiene gjør. De kan velge å følge sine programmer, de kan være forutsigbare, eller de kan velge å lage politisk kryssende flertall for å gjøre det vanskeligere for regjeringen, sier Solberg.

Møtes i ettermiddag

Til tross for Frp sin exit mandag, dukket statsministeren opp som planlagt under konferansen Arctic Entrepreneur på Gardermoen tirsdag formiddag.

– Jeg er opptatt av at jeg skal følge de programpostene jeg har lovet. Jeg skal ikke til Davos, for det er for langt unna. Men jeg liker ikke å være en «no-shower», sier Solberg.

Abid Raja inn?

Mandag sa regjeringskilder at fredag og tirsdag var mulige dager for å presentere den nye regjeringen, men Erna Solberg varslet tirsdag at en ny regjering skal være på plass innen slutten av måneden.

Statsrådkabalen i Venstre vil bli sett på som en del av lederkampen, som vil komme på landsmøtet april. Flere fylkeslag vil ha ny partileder, og Sveinung Rotevatn og Abid Raja er navnene som trekkes frem.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark , som også sitter i valgkomiteen før landsmøtet, sier til NTB at det er på tide at Venstre-profilen Sveinung Rotevatn (32) blir statsråd – og at partiet kaprer et tungt departement.

– Med tanke på fornyelse i Venstre og for å synliggjøre prosjektet vårt er Rotevatn et veldig godt navn. Han kan tilføre en del av de tingene Venstre trenger for å løfte seg fram mot stortingsvalget i 2021, sier Hansmark til NTB.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook