Heidi Schjetne (49) fra Askøy ble feilaktig dømt til 40 dagers fengsel og tilbakebetaling av 340.000 kroner. Hun beskriver de siste årene som ekstremt krevende.
Heidi Schjetne (49) fra Askøy ble feilaktig dømt til 40 dagers fengsel og tilbakebetaling av 340.000 kroner. Hun beskriver de siste årene som ekstremt krevende. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2.

Ble feilaktig dømt – laget sang om NAV-skandalen:

– De får ikke lov til å glemme oss

Ofrene etter NAV-skandalen har taklet den turbulente tiden på vidt forskjellige måter. For 49 år gamle Heidi Schjetne ble musikken hennes medisin. – Jeg synger for oss 75 som er uskyldig dømt, sier hun.

Med lette riff og tittelen «They made me a criminal», synger 49 år gamle Heidi Schjetne fra Askøy om hvordan NAV og det norske rettssystemet dømte flere titalls personer til fengselsstraff, basert på en feiltolkning av EØS-regelverket.

I teksten synger hun også om frykten for å miste sine barn, og hvordan det var å bli anklaget og hengt ut som trygdeforbryter.

– Jeg lagde sangen for å kaste lys over saken, over oss og det vi har opplevd. Man føler kanskje at alt forsvinner i den daglige nyhetsstrømmen, men vi som er rammet sitter igjen med smerten etter det som har skjedd, sier Schjetne og legger til:

– Sangen ble laget med et håp om at vi ikke skal bli glemt, og jeg synger for oss 75 som ble uskyldig dømt. De involverte får ikke lov til å glemme oss, sier hun.

Hør «They made me a criminal» under


Sang og tekst er gjengitt med tillatelse fra artisten

They made me a criminal
said "Im a fraud"
They made me think I was

We are the victims of Norway
They sent us to jail
But we were innocent

CHOR. But what they did won`t bother me
allthough Im fragile cant you see
But put some joy back into my life
Please take away that awful knife

They made me so anxious
Frigtened and scared
For what they did to me

And I have been crying
afraid of losing my children
If I were sent to jail

CHOR. What you did wont bother me
I am strong rely on me
But put some joy back into my life
Please take away that awful knife

So let the wind take my brain
Let it vanish my pain
And let me start all over again

Artist: Heidi Schjetne

Derfor var hun uskyldig

Saken til Heidi startet i desember 2012, da Schjetne flyttet til Spania med familien. Der bodde hun i to år, til desember 2014.

Advokat, Bjarte Aarlie, har tidligere bekreftet til TV 2 at hans klient Heidi Schjetne er feilaktig dømt.
Advokat, Bjarte Aarlie, har tidligere bekreftet til TV 2 at hans klient Heidi Schjetne er feilaktig dømt. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

I denne perioden mottok Schjetne arbeidsavklaringspenger fra NAV, og leverte meldekortene sine fra adressen i Spania.

Askøyværingen meldte ikke fra til NAV om flyttingen, og da det ble oppdaget at hun hadde mottatt penger mens hun var utenlands, startet problemene.

Men siden Spania er et EU/EØS-land, hadde hun lov til å motta arbeidsavklaringspengene i perioden hun bodde i landet.

Fikk 40 dagers fengsel

– Dette er noe hun ikke trenger å melde fra om. Grunnen til at hun tilsto i saken, var at hun vedgikk å kanskje ikke ha meldt ifra på skikkelig vis, sier hennes advokat Bjarte Aarlie.

I februar 2019 kom saken hennes opp i Bergen tingrett, og hun ble dømt til 40 dagers fengsel og prøvetid på to år.

Musikken har alltid vært en hobby for Heidi Schjetne (49). Nå bruker hun kunsten til å formidle smerten rundt NAV-skandalen. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2.
Musikken har alltid vært en hobby for Heidi Schjetne (49). Nå bruker hun kunsten til å formidle smerten rundt NAV-skandalen. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2.

I tillegg fikk hun krav om å betale tilbake de 340.000 kronene hun hadde fått utbetalt fra NAV. Alle disse kravene er nå på vei til å bli trukket, som følge av NAV-skandalen.

Ønsker at de involverte skal høre sangen

Uvissheten og smerten over å bli anklaget for trygdesvindel er et sentralt tema i sangen til Heidi.

– Jeg synger blant annet «put some joy back into my life», og har tenkt mye på det. Jeg har jo alltid vært ei gladjente, men hele denne fasen har fjernet en del av livsgleden. Det er helt utrolig hva man må takle når man står midt oppi dette, sier Schjetne.

Musikken har vært som terapi for Heidi, og nå håper hun den kan være til støtte for de andre som ble feilaktig dømt i NAV-skandalen.

– Jeg har et stort ønske om at involverte lytter til den, og det gjelder både de domfelte, politikerne, og alle de andre aktørene, sier Schjetne.

– Denne kunne jeg absolutt hørt på

38 år gamle Erik Skjoldheim er en av de feilaktig domfelte i NAV-skandalen. Han liker sangen til Heidi Schjetne. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
38 år gamle Erik Skjoldheim er en av de feilaktig domfelte i NAV-skandalen. Han liker sangen til Heidi Schjetne. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

En av disse er 38 år gamle Erik Skjoldheim. Han ble dømt til 60 dagers betinget fengsel så sent som 17. september i fjor – hele ni måneder etter at arbeidsminister Anniken Hauglie ble varslet om feiltolkning av EØS-loven.

Han liker sangen.

– Jeg er country-mann og altetende når det kommer til musikk, så dette er absolutt noe jeg kunne hørt på, sier Skjoldheim.

Han synes det er flott at noen går nye veier for å engasjere seg i saken, og synes teksten har et relevant budskap.

– Den er jo absolutt i vår bane, og setter fokus på hvordan det kanskje føles å være i denne sitasjonen, sier Skjoldheim.

TV 2 har spurt NAV hva de synes om sangen, men de ønsker ikke å kommentere den.