Thunberg: – Ingenting har egentlig blitt gjort

Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd.

– CO2-utslippene har ikke gått ned, og det er det vi prøver å oppnå. Vi kjemper alle for miljø og klima, sa Thunberg i en paneldebatt med andre unge miljøaktivister i Davos tirsdag.

På spørsmål om hun føler at hun blir lyttet til, svarte Thunberg at hun absolutt ikke kan klage på det. Men å bli hørt er ikke det samme som å nå fram, presiserte hun.

Den svenske tenåringen deltar for andre gang på Verdens økonomiske forum (WEF) i den sveitsiske byen.

På spørsmål om hva hun håper vil skje de neste halvannet året, er hun klar:

– Vi må begynne å lytte til vitenskapen. Vi må behandle dette som den krisen det er, ellers kan vi ikke løse den.

Trump skal tale

World Economic Forum i Davos samler politiske ledere og næringslivstopper fra hele verden. Også USAs president Donald Trump landet tirsdag morgen i Zürich, hvor helikopteret Marine One ventet for å frakte ham til Davos.

Trump skal tale tirsdag formiddag. Ifølge nyhetsbyrået AP har Trump varslet at han vil bruke anledningen til å oppmuntre næringslivsledere til å investere i USA.

Det har vært spekulasjoner om Trump ville avlyse reisen til Sveits på grunn av riksrettssaken mot ham som starter i Senatet i Washington D.C. tirsdag, men Trump har prioritert konferansen i Davos.

Ordkrig

Trump har trukket USA fra Paris-avtalen og har tidligere latterliggjort Greta Thunberg for hennes budskap om at jorda er i ferd med å bli ødelagt av klimaendringer. Etter et flammende innlegg i FN i september i fjor, reagerte Trump med en Twitter-melding:

«Hun virker som en veldig glad, ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så flott å se!»

Etter at Thunberg ble kåret til «Årets person» av Time Magazine i desember, reagerte Trump med kalle kåringen latterlig og at Greta må jobbe med sinnemestring.

(©NTB/TV 2)

SKAL TALE TIRSDAG: President Donald Trump går mot helikopteret som fraktet ham fra Zürich til Davos. (AP Photo/Evan Vucci)
SKAL TALE TIRSDAG: President Donald Trump går mot helikopteret som fraktet ham fra Zürich til Davos. (AP Photo/Evan Vucci)