Nytt lungevirus sprer seg:

Mistenker at mann er smittet i Australia

En mann i Australia kan være smittet av et nytt og mystisk coronavirus med opprinnelse i Kina. Han er plassert i isolasjon hjemme hos seg selv i Brisbane.

VIRUS: En arbeider i beskyttelsesdrakt på markedet i Wuhan, Kina, der man antar at smitten startet. Nå mistenker man at smitten har kommte til australia. Foto: Reuters/Darley Shen
VIRUS: En arbeider i beskyttelsesdrakt på markedet i Wuhan, Kina, der man antar at smitten startet. Nå mistenker man at smitten har kommte til australia. Foto: Reuters/Darley Shen

Det opplyser australske helsemyndigheter tirsdag.

De venter nå på resultatene av testene som er tatt av mannen. Det kan ta flere dager før resultatene er klare.

Australia har også innført helsetester for alle som kommer med fly fra den kinesiske millionbyen Wuhan, der viruset har sitt opphav.

Krisemøte

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til krisemøte som følge av virusutbruddet som så langt har krev fire menneskeliv.

Det nye coronaviruset kan føre til alvorlig lungesykdom, og i Kina er fire mennesker døde som følge av sykdom.

Over 200 personer er så langt smittet i Kina, og det er også påvist enkelttilfeller i Japan, Thailand og Sør-Korea.

Kan komme til Norge

Folkehelseinstituttet sier de følger saken nøye, og utelukker ikke at den kan komme til Norge.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sa seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding sent mandag kveld.

Folkehelseinstituttet har kommet med reiseråd i forbindelse med utbruddet. De skriver at Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan, hvor viruset først ble påvist, som lav til moderat.

– Risikoen regnes som lav hvis man unngår besøk på matmarkeder med levende dyr og ferskvarer, skriver myndighetene.

Men Folkehelseinstituttet skriver også at reisende som tilhører risikogrupper, bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise ettersom det også for tiden er utbrudd av sesonginfluensa i Kina.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset.