EKSTREMT: På en drøy uke har Australia vært gjennom flere typer ekstremvær.
EKSTREMT: På en drøy uke har Australia vært gjennom flere typer ekstremvær. Foto: Ian Harris / Australian Boradcasting / AP / Peter Parks / AFP / Georgia Redmayne via Reuters

Tidenens skogbranner ble etterfulgt av gigantflom, monsterhagl og sandstorm

Hva er det som skjer med været i Australia?

I flere måneder har brannene i Australia toppet nyhetene verden over. Både mennesker og dyr har hatt et desperat ønske om regn for å slukke de massive brannene.

Nå kan landet ha fått mer enn de ønsket seg. Siden forrige uke har landet blitt rammet av flom, sandstormer og hagl så store som golfballer.

Seniormeteorolog Vijay Sarathy Alaham ved StormGeos kontor i Dubai forteller at været slår ut i en større skala enn tidligere, og at det kreves mye mer menneskelig arbeid for å bevare naturen.

– Det hender at land over hele verden opplever haglstormer i sommerstiden, og Australia er intet unntak. Men i noen av de sørlige statene var det i år et helt nytt fenomen når haglsteiner på størrelse med golfballer ramponerte byer, forteller Seniormeteorolog Vijay Sarathy Alaham til TV 2.

– Gigantiske haglsteiner

Nabostatene på østkysten i Australia, Victoria og New South Wales, ble rammet av både styrtregn og hagl i helgen som var.

Ifølge The Guardian mottok nødetatene i Victoria 1453 nødmeldinger fra søndag morgen til søndag kveld. Mer enn 1000 av meldingene var på grunn av skader på bygg.

I Canberra regnet det hagl så store som golfballer, som ramponerte biler og krasjet gjennom tak.

Det statlige meteorologiske instituttet gikk i forkant ut med en advarsel om stormen som var på vei mot både Canberra og Queanbeyan.

– Det er sannsynlig med skadelige, lokalt ødeleggende vinder, store, muligens gigantiske haglsteiner og kraftig nedbør som kan føre til oversvømmelse, advarte meteorologene.

Etter stormen har is dekket gatene, noe som står i sterk kontrast til den ekstreme heten som la seg som et teppe for kun noen uker siden.

FØR OG ETTER: Bilde tatt av Parlamentets hus i Canberra 5. januar og 20. januar. Foto: AAP Image/Lukas Coch / Mick Tsikas via REUTERS

Mye nedbør

Torsdag forrige uke ble over 30 branner raskt slukket i delstatene New South Wales og Queensland av enorme nedbørsmengder.

I Gold Coast falt det tre ganger så mye regn iløpet av 12 timer som det gjennomsnittlig gjør i løpet av en hel måned, ifølge avisen Gold Coast Bulletin.

Området Carrara ble hardest rammet hvor det falt drøye 300 millimeter regn fra fredag til lørdag. Bilder fra byen viser oversvømte gater, flere av innbyggerne har byttet ut bilen med båt for å ta seg frem.

Til tross for de store oversvømmelsene er derimot ikke alle brannene slukket, og landet er kun halvveis i årets tørkesesong.

– Nytt fenomen

Som en konsekvens av nedbøren og stormene i området, kom det også gigantiske sandstormer rullende inn over New South Wales søndag.

– På grunn av høye temperaturer og tørre forhold har sandstormene vært et relativt nytt fenomen denne sesongen, forteller seniormeteorolog Alaham til TV 2.

Han forteller at alle de ulike værfenomenene forekommer i en mye større og mer intens skala i år.

Det gjelder også det nye tilskuddet i sommersesongen, nemlig sandstormene, som seniormeteorologen mener minner om sandstormene som vanligvis herjer i de arabiske gulfstatene.

SANDSTORM: I Dubbo i Australia gjorde sandstormen dag til natt søndag, lokal tid.
SANDSTORM: I Dubbo i Australia gjorde sandstormen dag til natt søndag, lokal tid. Foto: Ian Harris / AP

Bekymret

Alaham er bekymret for utviklingen av ekstremvær på kontinentet. Han forteller at grøntområdene trekker seg tilbake i Australia, og sier at «naturvernet er på hell».

– Det kan være mange årsaker til hvorfor dette skjer. I Australia kan hovedårsaken være utryddelsen av mange eksotiske dyr, i tillegg til de store ødeleggelsene i Great Barrier Reef, sier Alaham.

Seniormeteorologen mener det nå behøves en enorm innsats fra verdens innbyggere.

– Det ekstreme været er ikke bare i Australia, men overalt. Så lenge mennesket plyndrer naturen, vil forholdene bare bli verre og mer ekstreme, mener han.

Enorme branner

Forløperen til det ekstreme været er skogbrannene i Australia, som startet tidlig i september. Brannene har hittil svidd av 800.000 hektar utmark og skog. Det tilsvarer et område større enn Østerrike.

Brannene har også krevd 28 liv, tatt mer enn 2.000 hjem og gjort enorm skade på dyrelivet i landet. Det anslås at omtrent én milliard dyr omkom i brannene.

Brannene har også ført til et uvanlig høyt antall av såkalte «brannstormer», som har sendt røyk opp i stratosfæren, og sørget for helsefarlig luftkvalitet både i deler av Australia og i New Zealand.

– Man ser vanligvis skogbrannene langs jungelen og i den australske bushen. Siden det har vært en høyere intensitet denne gangen, har imidlertidig brannene forårsaket stor skade på de tilstøtende boligene og byene i nærheten. Det har også fått røyken fra brannene til å spre seg til byer langs sørøstkysten, forteller Alaham.

Han mener det er de lokale og innfødte dyrene som lider mest etter brannene.

– Det bør noteres at landet for det meste er befolket langs kystregionene, og at det dermed ble begrenset skade for mennesker, sier Alaham.