ÅSTED: Den gjengkriminelle mannen var 28 år da han ble skutt i 2012. Nå er enda en mann siktet for drapsforsøk.

Skal ha fått skrekkbeskjed – to dager senere ble han skutt utenfor eget hjem

For snart åtte år siden ble den nå 36 år gamle mannen oppsøkt hjemme på Furuset og skutt. Fremdeles har han hagl i kroppen, og først nå skal saken opp for retten.

Hendelsen fant sted i Jerikoveien på Furuset i Oslo natt til 18. mai 2012.

Mannen som ble oppsøkt, var på tidspunktet en sentral person i den kriminelle gjengen Furuset Bad Boys. De som stod på døra hans, tilhørte den rivaliserende Holmlia-gjengen Young Bloods.

Ingen har vedkjent seg å ha vært på stedet, og politiet vet ikke hvem som avfyrte skudd.

Totalt har åtte menn vært siktet for drapsforsøk, men statsadvokaten har kun tatt ut tiltale mot to av dem.

Den ene mannen, en 29 år gammel norsk-albaner, har i årevis vært ansett som lederen av Young Bloods. Den andre mannen er 31 år gammel og ansett som del av samme gjeng.

Beskjed via venninne

Opptakten til skyteepisoden skal ha begynt få dager i forveien. Young Bloods-medlemmene oppfattet angivelig 36-åringen som truende overfor flere personer på Holmlia, og de ble derfor enige om å oppsøke ham.

To dager før skytingen, den 15. mai, skal en venninne av 36-åringen ha blitt oppsøkt av to menn i Oslo sentrum.

De ba henne om å fortelle 36-åringen at «Holmliagjengen» lette etter ham. Holmliagjengen er et annet navn på Young Bloods, som anses for å være Norges farligste gjengmiljø.

Neste dag, 16. mai, rullet flere biler opp foran arbeidsplassen til 36-åringen, som ikke var på jobb. En mann som var til stede på arbeidsplassen, skal vitne i rettssaken. Ifølge han var mennene aggressive.

På 17. mai skal den tiltalte gjenglederen ha ringt til fornærmede.

Ifølge fornærmedes bistandsadvokat Hilde Marie Ims hadde mannen drukket noen øl da telefonen ringte. Han ble svært provosert av beskjeden han fikk, og svarte på en aggressiv måte.

– Skulle få bank

Da klokken var blitt over midnatt møtte en rekke maskerte menn opp på 36-åringens dør på Furuset. Mannen var hjemme med kjæresten sin.

– Han skulle få bank, men det skulle aldri løsnes noen skudd. Guttene forsøkte i utgangspunktet å løse dette på en fredelig måte, sier den utpekte gjenglederens forsvarer Øyvind Bratlien.

Kort tid etter at 36-åringen åpnet døra, skal det ha blitt avfyrt et varselskudd. Fornærmede hadde tatt med seg en kryddermorter som de maskerte mennene oppfattet som truende.

Ifølge bistandsadvokat Ims ble 36-åringen skutt med hagle i hoftekammen og påført knivskader i ansiktet.

– Det var kun flaks at skuddet traff en tarm som lot seg sy sammen. Han har et stort arr, og fremdeles har han hagl i kroppen, sier Ims.

– Ingen leder

Ifølge 36-åringen selv var det fire menn på stedet da han ble skutt og forlatt blødende på gata. Begge de tiltalte har forklart at de ikke var på åstedet.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at den 31 år gamle tiltalte var på åstedet, fordi telefontrafikken hans tyder på det. Mannens forsvarer, advokat Alexander Greaker, ønsker ikke å svare på hvordan 31-åringen har forklart telefontrafikken.

– Han kommer til å forklare seg om dette i retten, sier Greaker.

Den 29 år gamle norsk-albaneren er aldri straffedømt for alvorlig kriminalitet. Han ble pågrepet i Marokko og utlevert til Norge i mai i fjor. Selv har han aldri vedkjent seg rollen som gjengleder.

– Han har en stor bekjentskapskrets. Han nyter stor respekt og blir lyttet til, men han anser seg på ingen måte som leder av en kriminell gjeng, sier hans forsvarer Bratlien.

Den fornærmede mannen ser ikke frem til å forklare seg i retten og har lenge ønsket å legge saken bak seg, ifølge Ims.

– Samtidig er han ingen sutrepave. Han har for lengst lagt det kriminelle livet bak seg og lever i dag et solid familieliv utenfor Oslo, sier hun.