Augsburg-Dortmund 3-5

Da Florian Niederlechner satte inn 3-1 til hjemmelaget Augsburg ti minutter ut i 2. omgang gikk det ikke lang tid før Borussia Dortmund kastet Erling Braut Haaland på banen.

Minuttene fra 59 til 79 vil Augsburgs spillere og fans helst glemme. Den glupske målgeiten fra Jæren satte ikke mindre enn tre baller i nettet bak Tomás Koubek.

Borussia Dortmund-fansen hadde fått en ny favoritt.

Toppkarakter

Braut Haaland fikk toppkarakteren 1 hos fotballmagasinet Kicker etter debuten for Borussia Dortmund.

Han er inne på rundens lag selvfølgelig. Ingen andre av de elleve oppnår en ren 1-er.

– Drømmedebut, skriver Kicker i sin begrunnelse.

Kickers spillerbørs har vært i sving i mange tiår og har en sterk posisjon i Tyskland. Det er svært sjelden at spillere får karakteren 1.

Sportsreporter Jürgen Koers i lokalavisen Ruhr Nachrichten er en av journalistene som følger Borussia Dortmund aller tettest. Han forteller at folk i klubben er overrasket over den umiddelbare suksessen til Haaland.

– Man kan aldri forvente at en 19-åring kan komme rett inn i Bundesliga og score tre mål. Men det var derfor de kjøpte ham, sier Koers.

– Du kunne se fra første sekund at han brakte energi inn i laget. Fansen ble helt overveldet, fortsetter han.

– Cowboy

Braut Haalands popularitet har skutt i været etter drømmedebuten. Denne helgen nådde han én million følgere på Instagram.

– Vi ser at folk vil vite mer om han. Folk klikker på artiklene som vi skriver om ham. Han er spesiell. Du ser det på måten han opptrer på. Han går rundt som en cowboy med selvtillit i taket, sier han.

Haaland har allerede fått kallenavnet «Heiland Haaland» («Frelser Haaland) i Tyskland, uten at Koers tror det går til hodet på jærbuen.

– Han opptrådte som en frelser i kampen mot Augsburg. Det er for mye å be en 19-åring om å frelse klubben, men fansen har allerede begynt å sammenlikne ham med Christiano Ronaldo i sosiale medier. Forventningene er skyhøye, advarer reporteren.

Etter Augsburg-kampen fikk Haaland spørsmål om hva de tre målene gjorde for selvtilliten hans.

– Den er der fra før av. Men det sier seg selv at det er fint å debutere med et hat trick, smilte mannen med artistnavnet «Lyng fra Jæren».

– Et godt valg

Mange ble overrasket da Haaland valgte Dortmund fremfor Manchester United i vinter. Koers mener det var et smart valg.

– Det var perfekt med tanke på utviklingen hans. Kanskje det er mindre penger og mindre oppmerksomhet enn i Manchester United, men for ham som idrettsutøver var det et godt valg.

Arsenal-spiller Pierre-Emerick Aubameyang scoret også hattrick i debuten sin, mot Bayern München i 2013. Haaland er den nest yngste spilleren til å score hat trick i Bundesliga.

Fredag møter Braut Haaland og Borussia Dortmund Köln hjemme.