SpaceX sprengte rakett under vellykket prøveoppskytning

SpaceX gjennomførte en avgjørende prøveoppskytning søndag. Nå er Elon Musk klar for å sende astronauter ut i verdensrommet.

Prøveoppskytningen fant sted i Cape Coral i Florida. Det var den siste, avgjørende sikkerhetstesten før SpaceX er klar til å sende astronauter ut i verdensrommet om noen måneders tid.

Testen skulle avgjøre om romkapselen Crew Dragon klarte å skytes vekk fra bæreraketten. Dette vil være avgjørende i nødssituasjoner, skriver The Guardian.

Munter Musk

Testen var vellykket, og den ni minutter lange flyturen endte med at romkapselen landet trygt i Atlanterhavet, mens bæreraketten eksploderte i en gigantisk ildkule.

– Jeg er superspent, sier Elon Musk, grunnlegger og leder av SpaceX etter oppskytningen.

SpaceX-sjef Elon Musk var i godt humør etter oppskytningen.
SpaceX-sjef Elon Musk var i godt humør etter oppskytningen. Foto: Joe Skipper/REUTERS

Testen måtte utsettes på grunn av dårlige værforhold, men da den først ble gjennomført gikk alt etter planen.

– Det kommer til å bli fantastisk å sende astronauter opp i verdensrommet fra amerikansk jord igjen. Det er rett og slett superspennende, sier en opprømt Musk.

Første siden 2011

NASA har ikke gjennomført oppskytninger i USA siden Romfergeprogrammet ble avsluttet i 2011. Elon Musk og NASA sier at Crew Dragon kan sende astronauter til verdensrommet så tidlig som i april.

SpaceX vanligvis forsøker å bevare bærerakettene for å holde kostnadene tilknyttet oppskytninger nede. Bæreraketten som ble brukt søndag har blitt skutt opp tre ganger tidligere, og eksploderte i tusen biter før den landet i Atlanterhavet.

Kathy Leuders i NASA sier søndagens test var den «siste milepælen» som gjenstod før SpaceX kan sende astronautene Doug Hurley og Robert Behnken til Den internasjonale romstasjonen.