Tybring-Gjedde ber Erna velge side

Frp-leder Siv Jensen presenterte mandag en kravliste for statsminister Erna Solberg. – Nå er det opp til Erna, og hvorvidt hun vil samarbeide med Venstre eller Frp, sier Christian Tybring-Gjedde.

Like før klokken 10.30 ankom Frp-leder Siv Jensen Statsministeren kontor for å drøfte krisen som har oppstått.

Møtet varte i en liten time. Etter møtet med Erna dro Siv Jensen til Frp sine kontorer i Oslo, hvor det var kalt inn til et ekstraordinært landsstyremøte.

Der vil landsstyret i Frp bli informert om situasjonen.

Kravliste

Ifølge stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde skal Jensen i møtet med statsministeren ha presentert en konkret krav-liste på vegne av partiet, melder NTB.

– Hvis Erna har vært positiv og akseptert kravene våre, så får vi ta en grundig diskusjon på hva vi skal gjøre, sa Tybring-Gjedde da han ankom krisemøtet.

Stortingspolitikeren ønsket ikke gå nøyaktig inn på hva kravene gjelder, men sier han forventer at det går på innvandring- og flyktningepolitikken.

– Der er mange av våre velgere som er skuffet over det som skjer nå, sa Tybring-Gjedde.

Like etter klokken 13.00 var Frp sitt møte over. Det er varslet en pressekonferanse klokken 13.30.

– Krevende

Han påpeker at dersom Erna ønsker å fortsatt ha med Frp i regjeringen, så forventer Tybring-Gjedde at hun har akseptert kravlisten.

– Det er krevende å være i regjering med Venstre og Krf, men det visste vi jo da vi gikk inn også. Nå er det opp til Erna, og hvorvidt hun vil samarbeide med Venstre eller Frp.

Partileder Siv Jensen var ordknapp da hun ankom Frp sitt kontor i Oslo like før klokken 12.

– Jeg har hatt et ryddig møte med statsministeren, nå skal vi ha en telefonkonferanse med landsstyret for å orientere om situasjonen, sa hun.

Kort tid etter at Siv Jensen forlot Statsministerens kontor ankom KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Kan forlate regjeringen

I innkallingen til mandagens telefonmøte heter det at «partiledelsen ønsker å informere landsstyret om den aktuelle situasjonen og inviterer til telefonkonferanse mandag».

En kilde opplyser at det er mulig Frp forlater regjeringen i løpet av kort tid uten å i det hele tatt stille noen krav til Solberg.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Skjebnemøte

Regjeringskrisen har oppstått i kjølvannet av dens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men ble kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

Tom Staahle (Frp) er statssekretær og medlem av sentralstyret i partiet. Han sier til TV 2 at det er et privilegium å være med i regjering, men at det går grenser.

– Vi som politikere som er valgt av folket, har et fordømt ansvar å sikre nasjonens trygghet og innbyggernes trygghet. Og da er det noen helt grunnleggende prinsipper som du ikke rokker ved, og det er å forhandle bort vår beslutningsmyndighet om hva vi aksepterer og ikke aksepterer. Og det å forhandle med terrorister, det gjør man ikke, sier Staahle.

Reagerer

Statsminister Erna Solberg har uttalt at å hente hjem IS-kvinnen og hennes to barn var et humanitært grep, og at det var moralsk riktig.

Det får Staahle til å reagere.

– Sett i lys av det som har blitt sagt i løpet av de siste dagene også, at dette er et moralsk ansvar, så må jeg si at jeg reagerer meget sterkt når noen står seg til dommer over mitt og mitt partis moralske kompass, sier han.

Statssekretæren mener den norske stat har satt nasjonens trygghet i spill.

– Jeg anser å ha en høy moral og integritet. Den norske stat har satt vår nasjonale trygghet i spill ved å signalisere meget sterkt at bare du er vrang nok så når du gjennom med dine krav. Og da har vi som nasjon rett og slett driti oss ut, sier statssekretæren.

– Solid nederlag

Dersom Frp går ut av regjeringen, mener valgforsker Johannes Berg det vil være et solid nederlag for statsminister Erna Solberg.

– Dette var en drøm som var vanskelig i utgangspunktet. Men at den ser ut til å ryke etter et knapt år, er et solid nederlag for Solberg, sier Bergh til NTB.

Ifølge seniorforskeren ved Institutt for samfunnsforskning vil en Frp-exit være helt unik i norsk politikk.

– Noe lignende har aldri skjedd tidligere, sier Bergh.

– Skapte et problem

Han mener at Solberg i stor grad kan takke seg selv for at situasjonen er blitt så tilspisset, særlig med uttalelsene om moral.

– Det var politisk uklokt. Frp har jo mange ganger brukt den argumentasjonen at de blir fordømt og krenket. Dette passer jo veldig godt inn i deres retorikk. Dette burde Solberg ha visst. Hun skapte et forutsigbart problem, sier Bergh.

Han mener hele saken også vil sette Høyre i en vanskelig posisjon fram mot valget neste år.

– Alternativet om et borgerlig flertallsstyre har jo nå mistet troverdighet, påpeker han.

Fordel for V og KrF

For Venstre og KrF kan det derimot være en fordel å få breie seg mer ut i regjeringen.

– Begge partiene ligger jo veldig dårlig an i utgangspunktet, så for dem kan det jo bare gå oppover. Det er absolutt tenkelig at de i større grad kan få markert egen politikk og vinne på dette, sier Bergh, som samtidig peker på at en Høyre/Venstre/KrF-regjering ikke vil ha flertall på Stortinget, men være avhengig av Frp som de må inngå kompromisser med.

– Alle kortene er satt i spill igjen. Med Frp i en ny rolle må man komme til enighet på nytt, sier Bergh.

(©NTB/TV 2)