SPREDNING: Helsepersonell frakter en pasient inn til Jinyintan sykehus for behandling av det mystiske viruset.
SPREDNING: Helsepersonell frakter en pasient inn til Jinyintan sykehus for behandling av det mystiske viruset. Foto: STR/AFP

Kina bekrefter nytt dødsfall etter mystisk virus

Kina bekrefter søndag kveld at nok en person er omkommet av det SARS-liknende viruset.

Det er dermed tre personer som har mistet livet av viruset, som fremdeles er en gåte for forskere.

Kina bekrefter også at ytterligere 139 mennesker har fått lungebetennelse av viruset, skriver nyhetsbyrået AFP.

Totalt er 201 mennesker nå smittet, og flere frykter at man står overfor et masseutbrudd.

Sprer seg

Helsemyndigheter bekrefter at viruset har nå spredt seg til Beijing og Guangdong, hvor det til sammen har bitt rapportert tre smittetilfeller.

Innledningsvis var viruset kun funnet i byen Wuhan, sentralt i Kina. 136 av de nye smittetilfellene stammer herfra. Byen med elleve millioner innbyggere er et viktig knutepunkt for transport i Kina.

Viruset antas å stemme fra et fiskemarked i Wuhan. 170 mennesker behandles på sykehuset i byen, tilstanden til ni av disse er kritisk. Symptomer inkluderer feber, hoste og brystsmerter, opplyser lokale helsemyndigheter.

Mandag bekreftet også Sør-Korea deres første registrerte utbrudd hos en 35 år gammel kinesisk kvinne som fløy fra Wuhan til Incheon internasjonale lufthavn. Kvinnen ble isolert ved ankomst til landet da hun hadde symptomer som høy feber, skriver Reuters.

Ligner SARS-viruset

Det nye coronaviruset er beslektet med SARS-viruset, som krevde 650 menneskeliv i Kina i 2002 og 2003.

Ingen smittetilfeller mellom mennesker har så langt blitt bekreftet, men myndighetene sier at man «ikke kan utelukke» muligheten.

Tre smittetilfeller er blitt bekreftet utenfor Kina – to i Thailand og ett i Japan.

– Eksperter mener at den nåværende epidemi-situasjonen fremdeles er unngåelig og kan kontrolleres, sier en talsperson for de kinesiske helsemyndighetene.

Frykter 1700 smittede

Europeiske forskere mener antallet smittede trolig er mye høyere en myndighetenes offisielle tall, og anslår at så mange som 1700 kan være rammet.

Myndighetene i Hongkong har økt innsatsen for å screene reisene fra Fastlands-Kina, blant annet med temperatursjekk.

Amerikanske myndigheter bekreftet fredag at det blir gjennomført screening av fly fra Wuhan til San Francisco og New York, samt ved flyplassen i Los Angeles.