FINALEKLARE: Patrick Mahomes (15) var den store spilleren da Kansas City Chiefs tok seg til Superbowl for første gang på 50 år. f
FINALEKLARE: Patrick Mahomes (15) var den store spilleren da Kansas City Chiefs tok seg til Superbowl for første gang på 50 år. f Foto: Ed Zurga/AP/NTB Scanpix

Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud

Patrick Mahomes nektet Tennessee Titans en tredje storskalp på rad og bar Kansas City Chiefs til 35-24-seier og klubbens første Superbowl på 50 år.

Ikke siden norske Jan Stenerud i 1970 sparket 11 poeng i finaleseieren over Minnesota Vikings (23-7) har Chiefs spilt finale. Om to uker kan klubben vinne en ny tittel.

24-årige Mahomes har gjort kometkarriere i NFL og ble i fjor kåret til årets spiller (MVP). Denne sesongen har quarterbacken blitt overskygget av enda yngre Lamar Jackson i Baltimore Ravens, men det var Mahomes som greide å føre laget sitt helskinnet gjennom sluttspillet til Superbowl.

Mahomes kastet tre touchdownpasninger, men det er det han gjorde i sluttsekundene av første halvdel som vil bli husket.

Piruett

Han lette forgjeves etter pasningsalternativer, men ga opp og satte i stedet fart med ballen. Han sprintet forbi flere motspillere langs sidelinja, så to forsvarskjemper mellom seg og mållinja, men kastet seg med dødsforakt mot dem og lurte seg forbi ved hjelp av en piruett. Touchdownløpet på 27 yards ga Chiefs ledelsen for første gang 11 sekunder før halvtid.

Sensasjonslaget Titans slo ut tidenes mestvinnende quarterback Tom Brady og hans New England Patriots i første sluttspillrunde, årets store spiller Jackson og hans Ravens i kvartfinalen, og laget ledet både 10-0 og 17-7 søndag, men med to touchdownpasninger til Tyreek Hill og sitt eget løp vendte Mahomes til 21-17-ledelse halvveis i semifinalen.

Punktert

Etter pausen punkterte Chiefs kampen med et touchdownløp av Damien Williams og Mahomes' tredje TD-pasning til Sammy Watkins.

Chiefs-forsvaret begrenset Titans' ellers ustoppelige løperback Derrick Henry til bare 69 yards etter at han greide til sammen 588 yards i de tre foregående kampene.

Forrige helg lå Chiefs under 0-24 mot Houston Texans, men var i ledelse før pause og vant til slutt med 20 poeng. Også da var det ved hjelp av Mahomes-magi.

Lett for 49ers

I finalen venter San Francisco 49ers, etter at de feide Green Bay Packers av banen søndag kveld.

Kampen mot Green Bay Packers ble aldri spennende, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau. Etter 27-0 til 49ers i pausen var kampen nær ved å være avgjort. Packers meldte seg på i andre omgang, men kunne ikke forhindre at 49ers vant 37-20.

Det er første gang siden 2012-sesongen at San Francisco 49ers er i Super Bowl-finalen, skriver Washington Post. Laget vant sist den gjeve tittelen i 1994.

Super Bowl spilles søndag 2. februar.