REKORDBRYTER: Erling Braut Haaland er på alles lepper etter drømmedebuten for Borussia Dortmund lørdag.
REKORDBRYTER: Erling Braut Haaland er på alles lepper etter drømmedebuten for Borussia Dortmund lørdag. Foto: Michaela Rehle

– Fortsetter han sånn, er veien kort til de aller største klubbene i verden

Erling Braut Haaland leverer og slår rekorder som det skulle vært den største selvfølge. At han blir værende i Borussia Dortmund lenge er langt i fra sikkert, spår TV 2s fotballekspert.

– Dette er vel ganske sjukt, er det ikke?, spurte Erling Braut Haaland TV 2 etter hat trick-debuten lørdag.

Og jo, det er ganske «sjukt». Bare ta en titt på denne statistikken:

19-år gamle Haaland er den første spilleren til å score hat trick i Bundesliga-debut siden Pierre-Emerick Aubameyang i 2013. Den nåværende Arsenal-spilleren gjorde det også i sin Dormund-debut, og attpåtil mot Augsburg - som Haaland.

Haalands hat trick er det raskeste av en debutant i Bundesliga noensinne.

Han er også den nest yngste til å score et hat trick i Bundesliga noensinne med sine 19 år og fem måneder. Ifølge nettstedet Goal var den yngste Walter Bechthold for Eintracht Frankfurt i 1965.

– Sier litt om skallen til den gutten

– Jeg kan vel ikke si noe som ikke er sagt allerede om den gutten. Han går inn og viser umiddelbart at han er det som det laget der har manglet. For man ser at Dortmund sliter faktisk litt når de kommer seg helt frem. Noen ganger når de kommer seg helt frem mot motstanders mål trenger de den spydspissen, superspissen, det mål-monsteret som han er. Nei, helt perfekt debut og et bevis på at han valgte helt rett klubb, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Han tror også Haaland kunne scoret flere mål mot Augsburg lørdag.

– Hadde de trengt flere mål og hadde sett etter løpene hans på slutten, så tror jeg han hadde scoret både fire og fem også, understreker han og legger til:

– Han var i fyr og flamme, og det sier litt om skallen til den gutten der. At han kan gå inn og ta så stor plass, ha så tydelige bevegelser, be om ballen, kreve ballen, og når han får ballen bare sette den i mål som den største selvfølgelighet. Det er utrolig imponerende.

– En overgang kan skje veldig kjapt

Forventningspresset rundt Haaland har vært enormt etter at han signerte for Dortmund. Blant fansen er de tydelig fornøyde med hvordan 19-åringen svarte på tiltale.

– Haaland er en fantastisk mann, vi er så fornøyde. Haaland er perfekt, er reaksjonen fra Dortmund-fans TV 2 snakket med lørdag kveld.

Haaland leverte som bare det i Red Bull Salzburg, noe som førte til overgangen til Dortmund. Hvor lenge tyskerne får glede av ham, er sikkert et spørsmål flere stiller seg etter lørdagens debut i Bundesliga.

– Nå begynner han jo å nærme seg toppen, for Borussia Dortmund er sånn omtrent rundt det tiende beste laget i verden, vil jeg si. Hvis han fortsetter å pøse inn mål for dem, er veien kort til de aller største klubbene i verden. De er allerede fullstendig klar over hva han driver med. Det kan skje veldig kjapt, tror Stamsø-Møller.

– Nå kommer han ikke til å score hat trick i hver eneste kamp, men nå er det jo ikke utenkelig i det hele tatt at han scorer mellom 12 og 15 mål på en halv sesong i Bundesliga. Og gjør man det, så er man attraktiv for alle klubber i verden, det er jeg helt sikker på, legger TV 2s fotballekspert til.

– Tror du Norge får god nytte av Haaland i fremtiden?

– Man får litt vann i munnen når man tenker på pasningene til Ødegaard og avslutningene til Braut Haaland, så dette her er veldig godt nytt for oss som er sulteforet på suksess for det norske landslaget.