Her sikter sjåføren på bilene med pistol

Bjørn Erik Ovesen (29) kjørte vogntog torsdag kveld, da han oppdaget at bilen foran begynte å vingle. Så skjedde det mest uventede.

Bjørn Erik Ovesen (29) er yrkessjåfør og kjører vogntog. Da han var på jobb torsdag kveld og kom kjørende på E134 utenfor Haugesund, ble han oppmerksom på en bil som lå foran ham i kjørefeltet.

– Jeg la merke til at bilen vinglet og at den lå cirka 15 kilometer under fartsgrensen. Jeg slo av musikken og fortsatte å observere bilen. Samtidig tastet jeg inn telefonnummeret til politiet og vurderte om jeg skulle melde fra, forteller Ovesen.

Så skjedde det utenkelige.

– Helt ut av det blå drar føreren ut en pistol av vinduet og retter den mot meg. Mens jeg holder på å ringe operasjonssentralen, så tar føreren ut pistolen igjen, og så ser det ut som han trekker av og skyter mot to personbiler i motsatt felt, sier han.

Se video av hendelsen i toppen av saken.

Væpnet aksjon

Politiet i Sør-Vest ble varslet om hendelsen rett etter klokken 21.

– Vi fikk inn en melding fra en trafikant som fortalte at han hadde fått rettet et angivelig våpen mot seg mens vedkommende kjørte, sier jourhavende jurist Tonje Ravndal ved Sør-Vest politidistrikt.

Politiet bevæpnet seg og sendte flere patruljer i retning hendelsen.

– Politiet forteller meg at de har patruljer i et godt utgangspunkt og at de er på vei. Jeg skulle egentlig ta av, men forteller politiet at jeg kan fortsette å ligge bak bilen i forsvarlig avstand. Jeg hadde operasjonssentralen på tråden hele veien, og rapporterer tilbake til de om hvor vi var, og om bilens kjøring og fart, sier Ovesen.

Samtidig sitter yrkessjåføren med en spent fot på bremsen.

YRKESSJÅFØR: Bjørn Erik Ovesen er selvstendig næringsdrivende og eier av lastebilen han kjørte da han vitnet den uventede hendelsen. Foto: Privat
YRKESSJÅFØR: Bjørn Erik Ovesen er selvstendig næringsdrivende og eier av lastebilen han kjørte da han vitnet den uventede hendelsen. Foto: Privat

– Selv om jeg klarte å holde meg forholdsvis rolig gjennom hendelsen, hadde jeg stussa på bilen tidligere. Det gjorde meg litt mer spent i situasjonen, sier Ovesen.

Etter cirka ti minutter liggende bak bilen, kunne han skimte blålys i speilet.

Dramatisk pågripelse

– Da jeg så blålyset, slapp jeg politiet forbi. De kjørte to biler i bredden, og forsøkte å stoppe personbilen med blålys og sirener. Etter noen hundre meter stoppet den i en lomme. Da tok de tungt bevæpnede patruljene dekning, og ba personene i bilen om å komme seg ut og legge seg på bakken, sier Ovesen.

Selv dro han i håndbrekket og la seg i dekning.

– Da jeg så politiet ta dekning bak tjenestebilene og sikte med maskingevær, bestemte jeg meg selv for å ta dekning. Jeg veltet meg ned på motorkassen i lastebilen, mens jeg fortsatte å filme med mobilen, sier han.

I personbilen befant det seg tre personer i slutten av tenårene, som politiet raskt fikk kontroll på.

Beslagla luftvåpen

– Våpenet viste seg å være et luftvåpen, som politiet beslagla på stedet. Politiet ser likevel svært alvorlig på saken ettersom hendelsen er ubehagelig for andre og kan medføre fare for andre trafikanter, sier jourhavende jurist Tonje Ravndal.

Den 19 år gamle mannlige sjåføren har status som siktet i saken.

– Vedkommende er siktet for uaktsom kjøring og trusler. Det ble tatt avhør på stedet og mannen erkjenner de faktiske forholdene, sier Ravndal.

Den siktede har ikke fått forsvarer, det er ukjent om han har kontaktet forsvarer selv.

De to andre passasjerene har status som vitner.

Ble tatt på alvor

Selv om Ovesen forteller at hendelsen var dramatisk, beholdt han roen.

– Hadde jeg vært kjemperedd, hadde jeg nok trukket meg unna, men det gikk fint, og derfor føltes det greit å bli liggende bak bilen. I tillegg opplevde jeg at politiet opptrådte særdeles profesjonelt. De tok meg på ramme alvor og informerte meg hele tiden om hvor patruljen var og hvor lang tid det ville ta, sier han.

I etterkant av hendelsen forteller han at han synes litt synd på ungdommene.

– Jeg har selv vært ung og dum. Det fremstår jo som guttestreker som kom ut av kontroll, og det får svært alvorlige konsekvenser for dem. De har nok fått seg en kraftig lærepengene og vil nok aldri gjøre noe lignende igjen, avslutter han.