ÅSTED: Den 16 år gamle gutten ble slått flere ganger i hodet inne på dette området like ved Holmlia skole i Oslo. Kartet oppe til høyre viser hvor bildet er tatt fra.
ÅSTED: Den 16 år gamle gutten ble slått flere ganger i hodet inne på dette området like ved Holmlia skole i Oslo. Kartet oppe til høyre viser hvor bildet er tatt fra. Foto: Politiet

Mohammed (16) døde etter vold på skolen:

Forsvarer: Derfor skal ikke gjerningsmannen i fengsel

OSLO TINGRETT (TV 2): Påtalemyndigheten mener den nå 20 år gamle mannen skal dømmes til ett års fengsel for å ha slått Mohammed Altai (16) og unnlatt å ringe ambulanse.

Ifølge aktor Børge Enoksen har bevisførselen pekt i retning av at 16-åringen ville overlevd dersom tiltalte hadde ringt ambulanse umiddelbart.

I stedet gikk det 18 minutter fra tiltalte slo 16-åringen fire ganger med flat hånd, til noen ringte ambulanse. Gutten var bevisstløs, og vitner har forklart at tiltalte ba dem om ikke å ringe nødetatene.

Hendelsen skjedde like utenfor Holmlia skole, der 16-åringen var elev, midt i skoletiden en mandag i juni 2017.

Den 16 år gamle gutten ble omsider hastet til Rikshospitalet. Han døde etter seks uker i koma.

– De etterlatte foreldrene mener ett års fengsel er en altfor lav straff. Ingen straff kan gjøre opp for det tapet de har hatt, men ett års fengsel oppleves i alle fall som en lav straff, sier den etterlatte familiens bistandsadvokat Erlend Liaklev Andersen til TV 2.

Andersen har bedt om 150.000 kroner i oppreisning til de etterlatte foreldrene.

– Storebror som bryr seg

Tiltaltes forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, mener tvert imot at en passende straff vil være inntil 21 dagers fengsel for kroppskrenkelse.

Under rettssaken kom det frem at tiltalte oppsøkte 16-åringen i skoletiden fordi han ville ta en prat med ham. Fornærmede hadde en relasjon til lillesøsteren hans, og tiltalte likte dårlig hvordan 16-åringen behandlet søsteren.

– Jeg tenker og håper at andre storebrødre i lignende situasjoner ville gjort det samme. Her har vi en storebror som har vokst opp i en kultur med uskrevne regler som man skal forholde seg til, og som bryr seg om søsteren sin, sier Bratlien i sin prosedyre.

– Det som så skjer, er at han mister kontrollen, og det skal han straffes for, sier forsvareren.

Kan ha hatt sykdom

Obduksjonsrapporten har konkludert med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom volden 16-åringen ble utsatt for, og dødsfallet, som skyldtes hjertestand.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien provoserte mange blant publikum med sin prosedyre.
FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien provoserte mange blant publikum med sin prosedyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ifølge de sakkyndige er det mulig at fornærmede led av en sjelden sykdom der stress kan føre til hjertestans.

20-åringen er likevel tiltalt for grov kroppskrenkelse med døden til følge fordi han ifølge påtalemyndigheten hindret flere vitner fra å ringe ambulanse.

– Det er handlemåten i ettertid som i all hovedsak begrunnet at vi mener ett års fengsel vil være en passende straff, sier aktor Enoksen.

I stedet for ambulanse ringte tiltalte til en eldre bekjent med bakgrunn fra Forsvaret. Kameraten kom i løpet av minutter, men det var lite han kunne gjøre. Han beordret derfor at noen ringte ambulanse.

Flyttet på fornærmede

Det retten må ta stilling til, er om tiltalte unnlot å gi 16-åringen helsehjelp, slik han var forpliktet til.

– N.N. (tiltalte) prøvde å snakke til ham og å vekke ham. Rett etterpå ringte han til N.N. (eldre kamerat), nettopp for å få hjelp. Mens de ventet på hjelpen, løftet de på fornærmede, flytter på ham og la ham i stabilt sideleie. Jeg mener han i denne situasjonen har gjort alt han mente var riktig. Selvsagt kan man bebreide ham, for han burde ringt ambulansen tidligere, men det er ikke nødvendigvis straffbart, sier Bratlien.

Videre trekker Bratlien frem at voldsutøvelsen, fire slag med flat hånd, ikke skulle tilsi at 16-åringen havnet i en alvorlig tilstand.

– Det tar derfor noe tid før noen oppfatter alvoret i situasjonen, og likevel ringes det etter N.N. (eldre kamerat som kom til). Totalt er det kanskje snakk om 3-4 minutter som går tapt før noen ringer ambulanse. De minuttene ville ikke ha spilt noen rolle, sier han.

Kan få oppreisning

Dersom retten er enig med påtalemyndigheten i at tiltalte skal dømmes for å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand, mener forsvareren uansett at et års fengsel er for streng straff.

– Han ville i utgangspunktet hjelpe, men han gjorde det på feil måte. Det kan i ingen tilfelle være snakk om merr enn seks til ni måneder, sier forsvareren.

Påtalemyndigheten har tidligere beklaget at det har tatt over to og et halvt år å få saken ferdig etterforsket og opp for retten.

– Han er en ung mann som har hatt livet sitt på vent. For det skal han kompenseres godt. Jeg mener den riktige løsningen vil være å si at han har utholdt straffen sin i varetekt, sier forsvareren.

Tiltalte satt varetektsfengslet i over tre måneder i saken. Dersom han kun dømmes til noen ukers fengsel, slik forsvareren ber om, vil han derfor kunne søke om oppreisning for å ha sittet fengslet i for lang tid.

Dommer Kim Heger har varslet dom i saken i slutten av neste uke.