Dansk kritikk etter fadesen: – Sutring

Danmarks kritikk av det nye EM-oppsettet får liten støtte av de norske håndballgutta.

Overraskelsene har stått i kø under årets håndball-EM med både Frankrike og Danmark utslått før hovedrunden starter.

Etter danskenes overraskende exit onsdag blir det rettet kritikk mot det nye oppsettet for EM, som er utvidet fra 16 til 24 lag og hvor to lag tar seg videre til hovedrunden.

– Er det riktig måte å dele det opp på? Det er ikke bare vi som har hatt problemer. Det samme har Frankrike, men også EHF, som ser at to av de største nasjonene er ute etter tre kamper, sier generalsekretær i Det danske håndballforbundet Morten Stig Christensen, på dansk TV 2, og varsler at han kommer til å ta det opp med Det europeiske håndballforbundet (EHF).

Også Danmarks landslagssjef Nikolaj Jacobsen mente hans lag var hardt rammet av det nye formatet. Han pekte på at ett nederlag i én kamp for Island gjør at EM er over for de regjerende OL- og verdensmesterne.

TV 2s håndballekspert Bent Svele fnyser av kritikken til danskene.

– Når det kommer samme dagen som de ryker ut, så anser jeg det som sutring. De kan ha et poeng om at produktet forringes med Danmark og Frankrike, men du må være der når det begynner. Det er et nytt format som ikke tillater feilskjær, men det visste de om på forhånd. De er de selv som har satt seg i den posisjonen. De har ikke spilt god nok håndball, sier Svele.

Mener formatet er sjarmerende

Kritikken møter heller ingen forståelse hos de norske håndballgutta.

– Det er litt av sjarmen. Man må rette seg etter hvordan det er satt opp, og du har på en måte ikke råd til å gjøre feil, men det gir rom for overraskelser. Hadde vi tapt for Frankrike, kunne vi røket ut for Portugal etter å ha spilt bra håndball. Vi må bare rette oss etter det, sier Magnus Abelvik Rød til TV 2.

Abelvik Rød innrømmer at det var norsk jubel da danskene røk ut.

– Vi hørte det dunke litt i veggene for hver gang Ungarn scoret de siste ti minuttene. Det var deilig, sier Abelvik Rød med et smil.

Lagkamerat Christian O'Sullivan peker på at også i fotballmesterskap er det kun to lag som går videre fra gruppespillet. Han mener også det nye formatet gjør at mindre nasjoner får bedre matching, noe som er bra for håndballen.

– Det er rart med Danmark og Frankrike ute, men det er deres ansvar. Skal du vinne EM, så må du være god fra start til slutt. Jeg synes egentlig det er bra, og det er likt for alle, sier han til TV 2.

– De har ikke prestert godt nok

Landslagssjef Christian Berge mener Danmark ikke har vært gode nok.

– Det er ikke noe som ble kastet i ansiktet på oss. De kan ikke legge skylden på så mye annet, for de har ikke prestert godt nok, sier Berge.

– Hva tenker du om at kritikken kommer like etter at de har røket ut?

– Det er tøft. Det er vondt å stå i den situasjonen. De ønsker å prestere, men får det ikke til. De var ikke i nærheten av nivået i 2019 på hjemmebane. De har et fantastisk lag og spillere, så de kommer nok veldig sterkt tilbake, for dette vil de revansjere, sier Berge.

Verken O'Sullivan, Abelvik Rød eller Berge har noe negativt å si om det nye oppsettet, men Magnus Gullerud tror det kunne vært annerledes om det var Norge som røk ut.

– Jeg skjønner at de sier det nå som de er ute. Det hadde nok vi også gjort om de også røk ut og det hadde snudd seg mot oss. Jeg er glad vi hadde hjemmebane, så vi fikk den fordelen. Jeg kan godt se for meg at Danmark hadde gått videre med null poeng med det gamlesystemet, likevel vunnet alle kampene og gått videre. De hadde vært kapable til det. Jeg ser at det er tungt, for de fikk ikke muligheten til å vise det de har inne, men det er en fordel for de andre lagene at Danmark ikke er med, sier Gullerud til TV 2.

– Det er et kommersielt show

Det er heller ikke første gang danskene kritiserer oppsettet av et mesterskap. Kritikken kom også da Danmark røk ut for Ungarn i åttedelsfinalen i VM i 2017. I mesterskapet to år senere var det for øvrig tilbake til hovedrunden.

Generalsekretær Christensen understreker at han egentlig ikke vil fyre løs mot den nye strukturen like etter at de har røket ut av mesterskapet.

– Men når vi får dette på avstand, kommer vi til å sette oss ned og si at det er forferdelig å hive ut lag. Det kommer fire kamper i hovedrunden som hadde vært fantastisk og spennende å være med i. Prøv å tenke hva det betyr for produktet. Det må de evaluere, men jeg vil ikke stå i taperens posisjon og være sur over det, sier danskenes generalsekretær på dansk TV 2.

– Vi har ikke prestert, Frankrike har ikke prestert, men de må selvfølgelig se på disse tingene, for det er også et kommersielt show, sier Christensen.

TV 2s håndballekspert Bent Svele mener formatet gjør at spenningen lever i mye større grad i hovedrunden.

– Det var mer forutsigbart med tre lag videre. Da gikk lag videre med null, to eller fire poeng. Går du videre med null poeng nå, er det kortere vei videre, for andre lag har bare to poeng. Det er også fire kamper i stedet for tre, så det er én ekstra kamp for å tette gapet, sier Svele.

Christian O'Sullivan mener det blir flere kamper med mer på spill nå.

– Fordelen med det nye er at alle lag som går videre har en god sjanse til å gå videre. Tidligere gikk lagene med null poeng nesten aldri videre, så de spilte kamper som nesten ikke betydde noe, spesielt hvis de tapte første kampen. Det er fordelen med det nye systemet, sier O'Sullivan.

Lik TV 2 Sporten på Facebook