Alexander reiser til basen som ble bombet av Iran – dette tenker han mest på

22 år gamle Alexander Iversen pakker for å reise til basen som ble bombet av Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telemark bataljon er i full gang med å pakke utstyr for å reise til Ayn al Asad-basen i Irak. Der skal bataljonen overta oppdraget med å trene og gi råd til irakiske sikkerhetsstyrker når Panserbataljonen nå reiser hjem.

Med den spente sikkerhetssituasjonen etter de iranske rakettangrepene mot basen, tenker soldatene mye på familien som blir igjen i Norge.

Vil gjøre Irak til et bedre land å bo i

22 år gamle Alexander Iversen har brukt de siste månedene på å forberede seg på å reise til Irak for å delta i Norges oppdrag med å trene de irakiske sikkerhetsstyrkene i kampen mot IS.

Han er vognfører i troppen som sørger for beskyttelse til rådgiverne.

– Vi skal ivareta deres og vår sikkerhet, mens de gjør sine oppdrag, sier Alexander Iversen.

– Det viktigste med oppdraget er å gjøre en forskjell, gjøre oppdraget slik vi skal og gjøre at Irak blir et bedre land å bo i.

Etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep på irakisk jord, lovet Iran hevn.

Natt til 8. januar angrep Iran den amerikanske flybasen Ayn al Asad, der også de norske styrkene holder til, med missiler.

Styrkene var varslet om angrepet på forhånd, slik at de rakk å komme seg i sikkerhet.

Tenker på familien

Samtidig som amerikanerne er i gang med å rydde opp etter angrepet, pakker soldatene fra Telemark bataljon utstyret de skal ha med seg når de overtar oppdraget i Irak i begynnelsen av februar. Telemark bataljon og Panserbataljonen veksler på å utføre oppdraget ett halvår av gangen.

– Det at Iran har skutt raketter mot leiren dere skal til, hva tenker du om det?

– Det er ikke noe positivt, og det er jo litt skremmende at de kommer så tett innpå der vi skal bo, sier Iversen.

– Men jeg satser på at de som har med det nivået å gjøre, tar ansvaret for det og løser det, så gjør vi oppdraget vårt slik vi har tenkt.

Selv om han selv kan utsettes for fare, er det noe annet han tenker mest på. De pårørende.

– De er jo mer bekymret nå enn tidligere. De synes det er litt skummelt og fjernt, men de er klar over mitt yrkesvalg og hva risikoen med det er. Men de har såpass tillit til meg og de jeg drar med, at det skal gå bra. De støtter meg fullt ut i det jeg skal, og det setter jeg veldig pris på.

Arrangerer samlinger med de pårørende

Telemark bataljon har opprettet dialog med de pårørende til hver enkelt soldat og gjennomført flere samlinger for å orientere de pårørende om oppdraget.

– De er mest opptatt av å vite at vi ivaretar sikkerheten til alle mannskapene vi har med oss, inklusiv undertegnede, sier styrkesjef Stein Grongstad.

Oberstløytnant Stein Grongstad er en veteran med utenlandsoppdrag til Afghanistan og Balkan i ryggsekken etter 27 år i Forsvaret. Han er også styrkesjef for Nord task unit 6.

Oberstløytnant Stein Grongstad. Foto: TV 2
Oberstløytnant Stein Grongstad. Foto: TV 2

Fortsetter oppdraget

Etter angrepet på den iranske generalen, vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen at alle utenlandske styrker måtte ut av Irak, også de norske. Men inntil videre fortsetter oppdraget.

– Den irakiske nasjonalforsamlingen sa de ville ha ut alle utenlandske styrker, hvordan forholder du deg til det?

– Jeg tenker at vi som militære forholder oss til det folkerettslige grunnlaget som er bestemt på politisk nivå. Og der er det bestemt at vi skal bli stående ut 2020. Inntil noe annet er bestemt, forholder vi oss til de føringene, sier Grongstad.

Nordmennene i Irak fokuserer for tiden mest på å beskytte egne styrker og i mindre grad drive trening og rådgivning.

– Så håper vi at rådgivningen skal kunne gjenopptas så fort som mulig, slik at vi fortsatt kan fokusere på IS som hovedtrusselen.

Høyere beredskap

– Det at Iran har vist både evne og vilje til å skyte missiler inn i området, hvordan påvirker det deres forberedelser?

– Det gjør egentlig svært lite med forberedelsene, for vi har hele tiden betraktet området som et farlig område i verden, og er forberedt på det mest komplekse og verste som kan skje. Treningen har båret preg av å være forberedt på den typen situasjoner.

– Det man gjør annerledes er at man har høyere beredskap på å bære kroppspansring, hjelm og vest. Man forbereder dekningsrommene i større grad enn man ville gjort hvis faren var mindre.

Forberedt på det verste

Alexander Iversens troppssjef, rittmester Magnus Bjurstedt, mener soldatene er godt rustet til å takle det økte spenningsnivået.

– Det er viktig å være klar over at vi drar ned til et av de mest konfliktfylte områdene i verden, sier Bjurstedt.

– Hvis du ikke er klar over det når du drar, har du ikke gjort de riktige forberedelsene, mener jeg.

Selv er han forberedt på at det verst tenkelige kan skje.

– Det verste jeg kan tenke meg er at jeg mister noen av mine. Så skal en være klar over at det kan skje, sier Bjurstedt.

– Men jeg er forberedt på det også. Men jeg skal gjøre alt i min makt for at det ikke skjer.

Alexander Iversen tror ikke det er Iran som vil utgjøre den største trusselen når .

– Nei, den store trusselen er den samme som før, det er veibomber, avslutter Iversen.