Derfor er det så vanskelig å holde seg unna mobilen

For mange av oss er det helt utenkelig – kanskje til og med umulig – ikke å sjekke telefonen flere ganger i timen.– Konsentrasjonsevnen vår har blitt degenerert, mener psykolog.

Et velkjent scenario: Det er blitt kveld, og du har endelig slengt deg ned på sofaen – klar til å sluke en blodig nordic noir, en episode av «The Crown» eller den filmen som alle rundt lunsjbordet hadde sett bortsett fra deg.

Men så skjer det: Bare ti minutter inn i det kulturelle inntaket kjenner du trangen til å sjekke mobilen.

De neste timene går til å være halvt konsentrert om det som skjer på TV-en, mens resten av oppmerksomheten er viet til å oppdatere Instagram, Facebook og nettaviser på nytt … og på nytt …

Til tross for at du egentlig skulle gjøre noe du tenkte å kose deg med.

Hvorfor i all verden er det så vanskelig å la den dingsen være i fred?

Marianne Støle-Nilsen spurte Twitter-følgerne sine om de også kjenner på skjermavhengigheten. Foto: Privat
Marianne Støle-Nilsen spurte Twitter-følgerne sine om de også kjenner på skjermavhengigheten. Foto: Privat

Luftet frustrasjon på Twitter

Sist uke spurte lektor og frilanser Marianne Støle-Nilsen sine Twitter-følgere om de slet like mye med konsentrasjonen som henne på grunn av skjermer og sosiale medier.

Svarene lot ikke vente på seg fra andre like frustrerte mobilbrukere. 39-åringen forklarer hva som fikk henne til å ty til Twitter:

– Det slo meg hvor mye mer krevende lesing har blitt for meg enn før – selv om jeg elsker å lese. Når jeg som voksen opplever dette som et problem, hvordan er det da for andre? Og spesielt yngre, som kanskje har enda lettere for å plukke opp mobiltelefonen?

Støle-Nilsen forklarer at hun kan ta seg i å gjøre uviktige ting på mobilen mens hun skulle gjort noe annet. Etter at hun ble klar over hvor fort hun blir distrahert av mobilen, har hun begynt med å ha den borte fra synsfeltet sitt, gjerne i et annet rom.

Likevel er det ikke alltid hun klarer å dy seg:

– For noen dager siden satt jeg og så en serie som jeg var helt oppslukt i – men som jeg likevel måtte sitte på Twitter og skrive om samtidig som jeg så på.

Marianne Støle-Nilsen diskuterte mobilbruk i «God morgen Norge» med teknologijournalist Dennis Vareide og psykolog John Petter Fagerhaug. Se intervjuet i toppen av saken.

Selverklært avhengig

Youtuber og teknologireporter for «TV 2 hjelper deg», Dennis Vareide, tror de fleste av oss til en viss grad har blitt avhengige av mobilen – inkludert han selv.

Mobilen er aldri mer enn en meter unna youtuber Dennis Vareide. Foto: TV 2
Mobilen er aldri mer enn en meter unna youtuber Dennis Vareide. Foto: TV 2

– Mobilen er jo konstant maks én meter unna og den sjekkes hele tiden. Jeg klarte å knuse skjermen på den i romjula, og ble mer stressa over at jeg måtte sitte tre timer hjem på toget uten den enn hva det ville koste å reparere den.

Som mange andre har Vareide lav terskel for å sjekke telefonen hyppig og uten mål og mening. Se på film hjemme alene? Da er det konstant opp med mobilen underveis. Vente eller sitte på trikken? Opp med mobilen.

– Men jeg er veldig opptatt av å ikke bruke den i sosiale sammenhenger, sier youtuberen.

Ødelegger evner på sikt

John Petter Fagerhaug har 20 års fartstid som psykolog, og har behandlet mange pasienter for ulike avhengigheter. Han mener vår overdrevne mobilbruk er en kilde til bekymring.

En studie fra 2015 utført ved Norges Markedshøyskole viste at nordmenn i snitt sjekker mobilen 150 ganger i døgnet – altså hvert sjette minutt.

logo
Dilemma

Laster...

Lukk

Hvor ofte sjekker du mobilen din?

Mange ganger i timen
En gang i timen eller sjeldnere
Avstemmingen har stoppet
logo
Dilemma
Mange ganger i timen
En gang i timen eller sjeldnere
Du stemte

En InFact-undersøkelse gjengitt av VG i 2019 viser at rundt 1,1 millioner av oss må sjekke mobilen innen det har gått én time. Småbarnsforeldre mellom 30 og 44 år er ivrigst på å sjekke.

Psykolog John Petter Fagerhaug tror vår overdrevne mobilbruk på sikt vil påvirke mange ferdigheter. Foto: TV 2
Psykolog John Petter Fagerhaug tror vår overdrevne mobilbruk på sikt vil påvirke mange ferdigheter. Foto: TV 2

– Denne stadig reduserte evnen til å holde fokus fører til at man blir dårligere til å gjøre ting som man med tida burde blitt bedre på, sier psykologen og trekker frem evnen til å konsentrere seg og til å tenke langsiktig.

Kan sammenliknes med rusavhengighet

Psykologen påpeker at mobilavhengighet kan sidestilles med rus- eller nikotinavhengighet, og at det er vanskelig å regulere bruken så fort man har blitt hekta.

– Jo mer du tar, jo mer må du ha. Det som gjør det vanskelig å trappe ned bruken er at man kan legge bort alkohol – men man kan ikke legge bort mobilen på samme måte. Den er jo et viktig verktøy i hverdagen.

Fagerhaug er likevel klar på at man kan øve seg på å bli mindre avhengig av mobilen:

– Det er fullt mulig å trene på det. Man kan både trene på å ha mobilen utenfor rekkevidde, og trene på å beholde fokus på oppgaver man gjør. Jeg vil også oppfordre til at man tenker over hva man bruker mobilen til, og måle det opp mot hva man ønsker å få ut av livet sitt, avslutter Fagerhaug.