Hønsefrikassé med et hint av karri

Hønsefrikassé er deilig tradisjonsmat som mange er oppvokst med, og med et par teskjeer karri får retten et herlig lite sting. Høns selges som regel fryst, så husk å tine den natten i forveien!

Beregn ca 250 g høns pr person. Høne kan byttes ut med en stor kylling, eller lår- og bryststykker av kylling. Disse trenger kortere trekketid enn en hel høne (40-50 min avhengig av størrelsen på stykkene).

Du trenger:

• 1 høne
• vann til koking
• 1 1/2 ts salt
• hel pepper
• 1 laurbærblad
• 2 sjalottløk delt i båter
• 3 gulrøtter
• 2 persillerøtter eller 2-3 skiver sellerirot
• 1 blomkål eller brokkoli
• 1 liten purre eller 3-4 vårløk

Saus:
• ca 8 dl kraft
• 3 ss mykt smør
• 4 ss hvetemel
• 1 dl matfløte
• 1-2 ts karri
• salt, pepper
• frisk eller tørket dill, gressløk og persille

Frossen høne tines best i kjøleskapet natten over.

Hønen kan kokes hel og deles i stykningsdeler etter trekking 2–2 ½ timer, trekketid er avhengig av størrelsen på hønen. Når lårbenet eller vingebenet løsner lett er kjøttet mørt og fint.

Slik gjør du:

Legg opptint høne i en kjele og tilsett vann til det dekker hønen. Kok opp og skum. Tilsett salt, pepper, laurbærblad og sjalottløk delt i to. Kok opp og la kjøttet trekke ved 80°C i 2-2 ½ time.

Rens grønnsakene og del i mindre biter og la dem koke med kjøttet de siste 10-20 min. Blomkål/brokkoli og purre trenger kortere trekketid enn gulrøtter og sellerirot. Grønnsakene kokes knapt møre.

Sausen lages i en egen gryte. Sil opp ca. 8 dl kraft. Rør sammen mykt smør og hvetemel og visp denne blandingen inn i den kokende kraften. Tilsett matfløte, kok opp og la sausen trekke 8-10 min. Smak til med karri, salt, pepper og urtegrønt.

Ta opp hønsebitene, rens og del i serveringsstykker. Hell den varme sausen over kjøtt og grønnsaker ved servering.

Tips: Rester av hønsekjøtt og kraft kan brukes i en suppe eller i en salat.

Avkjølt hønsekjøtt og kraft er fint å fryse. Frys hver for seg, det gjør det enklere å bruke senere til salater eller supper.

Et godt tips er å koke inn hønsekraften til den får en konsentrert smak, kok uten lokk og kok inn til ca ½ mengde. Fin å bruke til sauser og supper.