SNØFRITT: To snøkanoner lager snø ved Holmenkollen skiarena i november i fjor. Det har vært betydelig mindre snø enn normalt i store deler av landet hittil i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SNØFRITT: To snøkanoner lager snø ved Holmenkollen skiarena i november i fjor. Det har vært betydelig mindre snø enn normalt i store deler av landet hittil i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

Varmere enn normalt i nesten hele landet:

– Det er litt skremmende

Enkelte steder i Norge er gjennomsnittstemperaturen på mer enn ti grader over normalen for januar. Meteorologen utelukker ikke nye varme- og nedbørsrekorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gradestokken har vist plussgrader i store deler av landet når vi er halvveis inn i januar.

I Åndalsnes i Rauma var det hele 18,6 grader på en av januars første dager, og mildværstrenden har holdt seg i hele Norge.

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Reidun Gangstø Skaland, bekrefter at det har vært en langt varmere januar så langt enn det som er gjennomsnittet. Dette gjelder for omtrent hele landet.

– Målestasjonene rundt i landet viser at i nesten hele landet har det vært betydelig mildere enn normalen så langt denne måneden, sier hun.

UNORMALT MILDT: Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland sier at det definitivt er varmere enn normalt for tiden. Foto: Meteorologisk institutt
UNORMALT MILDT: Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland sier at det definitivt er varmere enn normalt for tiden. Foto: Meteorologisk institutt

– Temperaturgjennomsnittet i Oslo i januar så langt, er nesten syv grader over det som er normalen for hele januar. Og faktisk så har så å si hele landet gjennomsnittstemperaturer på mer enn fire grader over januar-normalen, sier Skaland.

– Enkelte stasjoner har gjennomsnittstemperatur på mer enn ti grader over normalen. Så det er definitivt varmere enn normalt for tiden.

Rekorder kan bli slått

Ifølge Storm-meteorolog Roar Inge Hansen er det ingen tegn til at mildværet vil gi seg i løpet av dagene fremover.

STORM-METEOROLOG: Roar Inge Hansen.
STORM-METEOROLOG: Roar Inge Hansen. Foto: Ronald Toppe/TV 2

– I hovedsak blir det mye av det samme været. Vi har hatt sør- til sørvestlig vind, og da blir det mildt. Det ser imidlertid ut som det kan bli litt mer variasjon fra mandag av og utover, med korte perioder med kald vind. Men det er generelt betydelig mildere, sier han.

Hansen utelukker ikke at flere værrekorder kan bli slått i januar.

I Bodø har det kommet 156 millimeter nedbør så langt i januar (per 15. januar). Det er allerede langt over normalverdien for januar måned, som er 86 millimeter i Bodø. Den forrige nedbørsrekorden for januar i Bodø ble nådd i 1997, da det kom 247 millimeter.

– Og fra mandag av viser våre prognoser mye nedbør i Bodø. Så den rekorden tror jeg kommer til å ryke, sier han.

Også i Oslo kan man snuse på en ny rekord, for middeltemperatur (gjennomsnittlig temperatur i løpet av et døgn). Per nå er rekorden for middeltemperatur i januar i hovedstaden 2,3 grader, som var i 1989.

– Om været holder seg like mildt resten av måneden, så er det ikke helt umulig, sier Hansen.

AVVIK FRA NORMALEN: Tabellen viser hvordan gjennomsnittstemperaturen fra 1.-15. januar 2020 avviker fra normaltemperaturen for denne perioden. I Oslo er temperatursnittet nesten syv grader høyere enn normalen. Foto: Storm Geo
AVVIK FRA NORMALEN: Tabellen viser hvordan gjennomsnittstemperaturen fra 1.-15. januar 2020 avviker fra normaltemperaturen for denne perioden. I Oslo er temperatursnittet nesten syv grader høyere enn normalen. Foto: Storm Geo

Lite skiføre

De milde temperaturene i store deler av landet, har også ført til mindre snø enn normalt i januar måned.

– I store deler av landet er det nå mindre snø enn normalt. Med unntak av Nord-Norge og høyfjellet, der det er ganske mye snø, så er det mange steder helt bart der det pleier å være snø på denne tiden, sier klimaforsker Skaland.

– Sammenlignet med i fjor, var området som hadde skiføre ekstremt mye større enn det er i år. Langs hele kysten er det nå barmark, og det gjelder også godt innover i landet. I fjor på dette tidspunktet hadde vi snø i hele landet, med unntak av helt ned mot kysten, sier hun.

– Er disse milde vintrene en direkte konsekvens av klimaendringene vi ser globalt?

– Vi får oftere og oftere slike milde vintre, og det kan direkte knyttes til klimaendringene, sier Skaland.

– Temperaturtrenden går oppover. Det er selvsagt naturlige variasjoner ved at noen år er snørike og andre er milde, men vi får oftere og oftere disse toppene, fortsetter hun.

Også meteorolog Hansen bekrefter tendensen med mildere vintre.

– Det vi har lagt merke til de siste 30 årene, er at januar har blitt mye mildere enn den har vært før, og det samme med de andre vintermånedene. Det er mer høst om vinteren, sier han.

– Det er litt skremmende at det har blitt sånn. Selv om vi her i landet nok vil kunne leve greit med dette, er det mer dramatiske konsekvenser andre steder i verden, sier Hansen.

– Vil skje stadig oftere

Skaland har sett på temperaturene i landet de siste 30 årene, og sammenlignet dem med 30-årsperioden før dette igjen.

– Vi ser et ganske tydelig skille når vi sammenligner disse to periodene. Vi beregner at det vil bli flere mildere vintre om utviklingen fortsetter som i dag, sier hun.

En slik trend gir også flere konsekvenser i naturen.

– Flere milde vintre gir for eksempel økt risiko for skred. Når det blir mildere, blir det også mer regn i stedet for snø, og det kan føre til at man får økt jordskredfare, også om vinteren.

– I lavlandet vil det bli sjeldnere og sjeldnere at man får snø om vinteren. Sesongen blir kortere overalt, men det vil også være områder i høyden der det er snø uansett, sier Skaland.