KOSER SEG PÅ KIWI: Lise Nebb Frønes (21) har jobbet fulltid på Kiwi i tre år – og elsker jobben.
KOSER SEG PÅ KIWI: Lise Nebb Frønes (21) har jobbet fulltid på Kiwi i tre år – og elsker jobben. Foto: Privat

Lise (21) droppet studiene for å jobbe i butikk:

Dette spørsmålet får jeg ofte: «Du må ha større ambisjoner enn å sitte i kassa på Kiwi?»

«Det å sitte i kassen på Kiwi er ikke noe å hige etter. Det er jo den verste skjebnen du kan få i arbeidslivet. Det har i alle fall jeg hørt gjennom hele skolegangen,» skriver Lise Nebb Frønes (21) i Facebook-innlegget som nå går viralt.

Mandag skrev Lise Nebb Frønes (21) fra Åfjord i Trøndelag et Facebook-innlegg som har gått viralt.

I innlegget tar Nebb Frønes et oppgjør mot alle som mener at det er lavstatus å jobbe i butikk.

21-åringen er fast ansatt i Kiwi, og hun har ingen planer om å begynne på skolen igjen.

– Responsen på innlegget mitt har vært helt utrolig. Jeg var ikke forberedt på at innlegget mitt skulle slå godt an, sier Lise Nebb Frønes til TV 2.

Slik starter innlegget:

«Nå er ikke jeg den som roper høyest eller publiserer aller mest på Facebook, og i alle fall ikke egne meninger. Men nå kjører vi på!

«Ka e plana di te høsten da, Lise?»

«Ska itj a Lise begynn å studer snart?»

«Åja, ho jobbe i Kiwi? Kom a itj inn på skole?»

«Du e da for smart te å jobb i butikk, du, Lise.. Du har itj tenkt å bruk kunnskapen og potensialet ditt på å skaff dæ ei rættlig utdanning da?»

«Du må no ha stør ambisjona enn å sitt i kassen på Kiwi?».

Det her er spørsmål jeg får titt og ofte. Spørsmål om hvorfor jeg, som ei ung, klok og oppegående «veitj», jobber i Kiwi – da jeg egentlig burde ha studert og fått meg en «ordentlig» og respektert jobb. Det er jo nettopp det som forventes av meg».

GÅR VIRALT: Lise Nebb Frønes hadde ikke sett for seg den enorme responsen på Facebook-innlegget. Foto: Privat
GÅR VIRALT: Lise Nebb Frønes hadde ikke sett for seg den enorme responsen på Facebook-innlegget. Foto: Privat

Ville bare én ting

– Jeg bestemte meg for å jobbe fulltid på Kiwi da jeg hadde et friår etter videregående. Jeg trivdes så utrolig godt, og ville bare fortsette der. Jeg ville ikke gå på skole mer, sier Nebb Frønes til TV 2.

Hun forteller at hun alltid har vært skoleflink, men at hun rett og slett ikke ønsket å studere.

– Jeg ville jobbe på Kiwi. Ferdig med det, sier hun.

«Den verste skjebnen du kan få»

I innlegget skriver Lise at mange mener at det å «sitte i kassen på Kiwi» ikke er noe å hige etter.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen har slike holdninger. Alle jobber er like viktige, sier hun til TV 2.

«For det å sitte i kassen på Kiwi er ikke noe å hige etter. Det er jo den verste skjebnen du kan få i arbeidslivet. Det har i alle fall jeg hørt gjennom hele skolegangen. «Pass på så du itj ende opp i kassen på Rema 1000!» Det er en frase jeg regner med de fleste kjenner til og har hørt. For presterte du ikke godt nok på skolen, kunne det bli vanskelig å skaffe seg en utdanning. Og uten utdanning kunne du se langt etter en jobb med høy status. Da måtte du ta til takke med en jobb helt nederst på rangstigen. En jobb som blir sett på som en nødløsning, fordi du ikke har ressurser til å gjøre noe annet,» skriver hun.

«Nei, no tulle du fælt ja!»

Videre forteller hun at hun gikk ut av både ungdomsskolen og videregående med gode karakterer.

– Jeg gjorde det bra, jeg, og kanskje var det derfor mange ble veldig overrasket da jeg fortalte at jeg skulle begynne å jobbe fulltid på Kiwi.

«Det teoretiske har aldri vært noe problem for meg. Jeg fikk alltid høre at jeg kunne bli hva enn jeg ville. Hvis noen hadde fortalt meg, på slutten av videregående, at jeg skulle ha fast jobb i Kiwi, hadde jeg mest sannsynlig flira høyt og sagt: «Nei, no tulle du fælt ja!» For jeg skulle jo utdanne meg til noe stort og viktig. Jeg skulle da aldri i verden jobbe i dagligvarehandelen (og trives!)?».

Lise Nebb Frønes har nå jobbet i to år på Kiwi, og det akter hun å fortsette med.

«Livet blir ikke alltid som man tenker seg det, og det er jeg evig takknemlig for! Etter to år i Kiwi har jeg funnet ut at det å jobbe i butikk slettes ikke er så verst! Jeg elsker det! I mine øyne er det et fantastisk fint, spennende og variert yrke. For det er jo så mye mer enn å «bare sitte i kassen». Det ligger så mye kunnskap, iver og hardt arbeid bak! Jeg gleder meg til å dra på jobb hver dag, og jeg er stolt over å kunne si at jeg jobber i Kiwi!».

– Alle yrkesklasser er viktige

Helt til slutt svarer hun på mange av spørsmålene hun har fått:

«Nei, jeg har ingen planer om å begynne å studere. Det er ikke fordi jeg ikke gidder. Jeg har tatt et valg om å bli i Kiwi fordi jeg har lyst til akkurat det! Jeg har funnet meg en jobb jeg stortrives i, og det må jo være det vi alle ønsker å oppnå?

All ære til de som studerer og utdanner seg. Misforstå meg rett, men det er ikke alle som har det ønsket - og det syns jeg vi skal respektere. Vi er avhengige av alle yrkesklassene, og alle jobbene er like viktige for at samfunnet skal gå rundt».