Seriemorderen Arnfinn Nesset tilsto drap han umulig kunne ha begått

Sykehjemsbestyreren Arnfinn Nesset beskrev detaljert hvordan han tok livet av en pasient. Senere viste det seg at det var umulig at han kunne ha utført drapet.

Sykehjemsbestyreren på Orkdal syke- og aldershjem ble dømt til 21 års fengsel med ti års sikring for å ha drept 22 pasienter med Curacit. Straffen tilsvarer i dag 21 års forvaring.

Curacit er et medikament som lammer kroppen, og pasientene døde trolig av kvelning mens de fortsatt var ved bevissthet.

Likevel ble det aldri funnet fysiske bevis på at ofrene døde av Curacit-forgiftning, da ingen av de mange likene ble obdusert.

976 timer i avhør

I 15 måneder ble Nesset fraktet omtrent daglig fra fengselet i Trondheim til Orkdal lensmannskontor for avhør.

I den tredje episoden av Seriemorderen i Orkdal, forteller aktor Olaf Jakhelln at når en mistenkt begynner å tilstå, kommer gjerne alt på samme gang.

Dette var ikke tilfelle med Nesset. Tilståelsene hans kom dryppvis, og ofte blandet han flere tilfeller. Sykehjemsbestyreren hevdet han ble påvirket av etterforskerne, og at han tok på seg forhold han ikke var sikker på.

I alt erkjente Nesset hele 27 tilfeller overfor politiet, men etterforskning har vist at flere av disse tilfellene umulig kan ha vært utført av den da 44 år gamle sykehjemsbestyreren.

– I ett tilfelle tilstår Nesset tre drap, men to av dem blir utelukket. Det beskriver en veldig kraftig forvirring, sier Asbjørn Hansen, tidligere Kripos-etterforsker, i programmet.

Tok på seg drap han ikke begikk

Nesset skal ha mottatt en liste med navn på alle som døde på syke- og aldershjemmet under en viss tidsperiode. Han skal ha blitt bedt om å peke ut alle pasientene han hadde drept med Curacit.

Ved et tilfelle skal han ha beskrevet detaljert hvordan han drepte en pasient. Senere ble det konstatert at Nesset ikke var i Norge da denne personen døde.

– Disse tilståelsene var ikke så mye verdt. Etter at Nesset hadde tilstått et tilfelle, fant de ut at han var på Rhodos da vedkommende døde, sier Nessets forsvarer, Morten Gunnes.

Hevder han tilsto for å slippe avhørene

I et brev Nesset skrev i periodene der han daglig ble avhørt, beskriver han rommet han satt i som «et lite arkivrom».

Nesset skriver at han gråt, og ønsket å snakke med forsvareren sin. Politiet skal da, ifølge Nessets brev, ha nektet ham dette og jobbet videre med å få tilståelser.

– Han (avhøreren, journ.anm) ba meg oppføre meg som et voksent menneske og tilstå. «Du har gjort det, du kan bare tilstå. Da blir vi ferdig med dette her. Du er en massemorder. Om vi må holde på i flere år før du tilstår, så skal vi gjøre det», gjengir Nesset i brevet.

Sykehjemsbestyreren har også senere uttalt at han var psykisk nedslitt, og at han tilsto for å komme seg ut av avhørene og for å få fred.

Ny identitet

Politibetjent Kjell Brevik sier han har vansker for å tro på forklaringene til Nesset.

– De som avhørte ham var ikke typene som kunne være truende og gjøre noe sånt. Det var ærlige og hardtarbeidende politifolk. Men som sagt, jeg var ikke der. Så det blir synsing, sier Brevik.

Ingen av de gjenlevende politimennene som avhørte Nesset har takket ja til å uttale seg i programmet.

I skrivende stund er Arnfinn Nesset 83 år gammel, og lever under ny identitet på et ukjent sted. Han ble dømt for drapene uten konkrete bevis, etter at påtalemyndighetene bygget saken på en rekke indisier.

Se Seriemorderen i Orkdal på TV 2 og TV 2 Sumo onsdager klokken 21.40.