Vannet stiger raskere enn antatt i Stavanger

STAVANGER (TV 2): Ekstremværet «Didrik» har begynt å herje. I Stavanger steg vannet raskere enn antatt, men det har nå avtatt.

mTirsdag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut rødt farevarsel for Sunnhordland, Rogaland og Agder. Rødt nivå betyr at man frykter en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden og som kan medføre store skader.

I Stavanger har man gjennom tirsdagen jobbet på spreng for å forberede seg på de store vannmassene som er ventet.

– Den siste prognosen fra meteorologene er 34 centimeter over det laveste punktet innerst i Vågen. Det er høyere enn vi kan huske i moderne tid, sa beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune ved 21-tiden.

Beredskapssjefen opplyser klokken 23.45 til Aftenbladet at havet nå stiger mye raskere enn prognosene. Vannet har nå nådd barrierene som er lagt ut.

Flomvern

Forrige høyeste nivå som ble registrert var på 30 centimeter, tilbake i desember 1994.

– Dette er rimelig høyt til en flo å være, selv i Stavanger. Det betyr at de gamle sjøhusene hadde fått vann inn dersom vi ikke hadde hatt flomvern, sier Nielsen.

Tirsdag kveld har vannstanden steget jevnt og trutt. De høyeste nivåene er i Stavanger ventet rundt klokken ett og to på natta.

Kommunen har lagt sandsekker og store pølser som flomvern ved kaikanten, som skal forhindre at havet trekker seg langt inn på land.

– Hva frykter dere mest?

– Det er skade på liv og helse som er vår første prioritet å unngå. Det tror vi skal gå bra. Det er også fare for skade på eiendom og kritisk infrastruktur, som kan skje, sier Nielsen.

TILTAK: Med denne pølsa håper Stavanger kommune å stanse havet fra å flomme innover Vågen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TILTAK: Med denne pølsa håper Stavanger kommune å stanse havet fra å flomme innover Vågen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ny topp ved lunsjtider

Etter en topp i vannstanden mellom klokken ett og to, vil vannet trekke seg tilbake til kaikanten i løpet av fire-tiden på natta.

– Så får vi en ny litt mindre flo-topp rundt lunsjtider i morgen. Vi oppfordrer folk til å holde seg unna kaikanter og andre steder der havet møter land. Plutselig ser man ikke konturer og kjenner seg ikke helt igjen. Det er de færreste som er ute og går på natta, så vi tror dette vil gå bra, sier Nielsen.

Beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
Beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

De som har eiendom, båter og gjenstander i kystnære områder må selv sørge for å sikre dette.

– Med stormfloen kan man få ødeleggelse av eiendom og ødeleggelse av infrastruktur. Veier, strømforsyning og vann og kloakk kan bli skadet dersom vi ikke klarer å sikre dette godt nok.

Kommunen i Stavanger er i nær kontakt med politiet, brannvesenet og helsepersonell. Sivilforsvaret er også mobilisert for å kunne pumpe kjellere og andre steder.

– I den grad man kan kontrollere havet, har vi kontroll. Vi tror vi greier å sikre området her, sier Nielsen, og henviser til utsatte Vågen i Stavanger.

– Det betyr ikke at vi klarer å holde vannet unna hele kommunen. Vi er en stor kommune, med blant annet 36 øyer, så det vil bli mye vann. Men vi tror ikke liv og helse er i fare.

Merkes flere steder

Også flere andre steder merkes været og den høye vannstanden. I Bergen var det først snakk om å stenge Bryggen for trafikk, men trafikkoperatør Ken Ove Holm i Vegtrafikksentralen sier til Bergens Tidende at de venter med på stenge til det eventuelt kommer vann i veibanen. Klokken 00.15 kjørte det fortsatt biler på stedet.

Slik så det ut i Bergen i natt.
Slik så det ut i Bergen i natt.

Ved 02-tiden er brannvesenet i ferd med å pakke sammen på stedet. En del nederst på Bryggen var en tid dekket av vann.

I Mandal sentrum er plattingen som byens krigsmonument står på under vann klokken 22.30, skriver Fædrelandsvennen, som har direktestudio gjennom natten.

Slik så det ut i Sandefjord i natt
Slik så det ut i Sandefjord i natt Foto: Wiig Foto

Flere faktorer

Det er ventet ekstremt høy vannstand i Sunnhordland, Rogaland, Agder og Hardanger, mens det er ventet svært høy vannstand for Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud onsdag, melder Meteorologisk institutt.

NEDBØR: Det er ventet store mengder regn natt til onsdag. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
NEDBØR: Det er ventet store mengder regn natt til onsdag. Illustrasjon: Meteorologisk institutt

Vannstanden er ventet å være høyest natt til onsdag for Stad og sørover. På Vestlandet er det også ventet at vannstanden vil være svært høy onsdag ettermiddag.

Uværet skyldes flere faktorer. Det har nettopp vært fullmåne, og dermed er den astronomiske påvirkingen på havet spesielt høy.

– I kombinasjon med dette, kommer det lavtrykk og vindpåvirkning som stuer vann opp mot kysten, forklarer statsmeteorolog Pernille Borander til NTB.

(TV 2 / NTB)