Hagen trente så mye at laget måtte be ham roe ned

Carl Fredrik Hagen trener 1200-1300 timer hvert år. Det fikk arbeidsgiveren hans til å steile.

Se reportasjen i videovinduet øverst.

Carl Fredrik Hagen overrasket så godt som samtlige med det han leverte i 2019-sesongen.

Én ting er resultatene, blant annet den historiske 8. plassen sammenlagt i Vuelta a España, men også treningsiveren til 28-åringen fikk laget til å sperre opp øyene.

Så mye trente han, at laget følte seg nødt til å be ham roe ned.

– Sånn har det vært i alle lagene jeg har vært i

– Ja, i starten var de fryktelig skeptiske til mengdene jeg hadde. Og de ba vel egentlig både meg og treneren min om å roe ned på mengden. Men de ser jo at det funker, da, så nå har det snudd litt. Sånn har det egentlig vært i alle lagene jeg har vært i. De har vært skeptiske til det jeg holder på med inntil de ser at det fungerer, sier Hagen til TV 2 før en ny treningstur i vinterkulden i Oslo.

Lotto Soudal-rytteren anslår at han trener «rundt 1200-1300 timer» i året. Med 79 rittdager bare i 2019, blir totalbelastningen ganske betydelig.

– Jeg tror treningsmengdene mine er litt høyere enn normalen, i alle fall i forhold til en del sørover på kontinentet. Jeg har ikke satt meg inn i hvor mye alle andre trener, men jeg føler i alle fall at jeg trener bra, forteller han.

– De sa at han gjør for mye, at han ikke hviler nok

Lagkamerat og profil Thomas De Gendt, som blant annet har etappeseiere i Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España å vise til, stusset da han så nordmannen klatre med ryttere som Nairo Quintana og Rafal Majka i den siste uken i Spania i fjor høst.

– Jeg forventet det ikke. Noen ryttere dro på treningsleir med ham til Livigno, og der trente han veldig hardt. De sa at formen hans kom til å dale i løpet av Vueltaen, at han kom til å være ute av sammenlagtkampen i løpet av en uke, at han gjør for mye, at han ikke hviler nok... I Vueltaen så prøvde han også å henge med så godt han kunne, men vi sa til ham at det kunne være lurt å spare litt på kreftene. Vi prøvde å holde bena hans litt på jorda, og alle trodde at han kom til å falle fra i kampen om sammendraget i den siste uken. Men i stedet begynte han å klatre på listene! forteller De Gendt engasjert til TV 2.

Lagsjef John Lelangue var kanskje skeptisk i begynnelsen, men belgieren virker nå til å la Hagen og trener Erik Alexander Nordby få styre det meste av treningen som de vil.

– Han er annerledes, men det viktigste er at det fungerer for ham. Man kan ikke bare kopiere treningen til en annen på laget. Det er individuelt. Og det er viktig at han finner sin «vei». Nå gjelder det for ham å bekrefte det han leverte i fjor, så 2020 blir veldig viktig, sier han.

– Stemmer det at dere ville at han skulle trene litt mindre?

– Ja, vi vil ikke at nye ryttere skal «brenne seg». Vi prøver alltid å være litt forsiktige med nye eller yngre ryttere, slik at de ikke gjør for mye. Sesongene er lange, og vi ser ikke på ham som et kortvarig prosjekt. Vi har et lengre perspektiv med ham.

– Stort sett alt er lystbetont

I 2020 er de viktigste målene for Hagen Giro d'Italia, OL, Vuelta a España og VM.

Mens mange av de utenlandske proffene velger å flytte til Nice/Monaco eller Girona/Andorra for å finne formen på tørr asfalt og i plussgrader, velger Hagen å bo like utenfor Oslo og gjøre mesteparten av treningen der.

– Stort sett alt er lystbetont! Noen dager er selvsagt seigere enn andre, når det er skikkelig dårlig vær, og det er ikke alt som er like gøy å gjøre på rulla om vinteren. Men stort sett så trives jeg veldig godt hver eneste dag. Jeg er jo glad i å trene mange timer, men jeg teller ikke timer. Jeg teller heller økter og kvalitet og arbeid som blir gjort, sier han, og legger til:

– Jeg har ikke planer om å redusere treningsvolum selv om noen er litt skeptiske!