NOK ER NOK: Christian Tybring-Gjedde mener Frp bør gå ut av regjering.
NOK ER NOK: Christian Tybring-Gjedde mener Frp bør gå ut av regjering. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix

Krever avstemning om Frp skal fortsette i regjering

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde raser mot egen regjering og krever at partiets stortingsgruppe i morgen stemmer over om de har tillit til at partiet skal fortsette i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er regjeringens beslutning om å hente hjem en 29-år gammel norsk-pakistansk kvinne, som har sluttet seg til IS og hennes to barn, som har fått begeret til å flyte over for Fremskrittsparti-toppen.

Han mener partiet nå bør ut av regjering.

– Nok er nok

– Vi burde gi mistillit til vår deltagelse i regjeringen og si at nok er nok, sier Christian Tybring-Gjedde til TV 2.

Han sitter ikke bare på Stortinget, men er også medlem av Fremskrittspartiets sentralstyre. Han raser mot beslutningen, og krever at stortingsgruppen i morgen stemmer over om partiet nå bør gå ut av regjeringen.

– På gruppemøtet i morgen må vi gjøre det helt klart. Vi er ikke orientert før i etterkant. Det er kanskje derfor man gjør det fordi man visste at stortingsgruppen ville sette foten ned. Nå er nok nok. Vi kan ikke akseptere det lenger, sier Tybring-Gjedde.

– Respektløst

Flere Frp-politikere mener beslutningen skader regjeringssamarbeidet.

– Dette er totalt uakseptabelt. En videre regjeringsdeltagelse må virkelig vurderes, sier stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen fra Oppland.

– Det er respektløst overfor Frp. All den tid regjeringspartiene bør vite det er en viktig sak for oss. Vi ble informert via media, så jeg må si jeg er svært overrasket, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2.

– Hva gjør det her med lysten på å sitte i regjering?

– Jeg tror jeg skal la være å kommentere det nå.

– Hvorfor det?

– Det er en beslutning jeg er svært uenig i. Vil gjerne høre fra folk i regjering sier først. Dette er svært vanskelig å forsvare overfor våre velgere, hvis ikke umulig.

– Det er selvskading for regjeringen, slår Amundsen fast.

Stortingsrepresentant Roy Steffensen fra Rogaland uttrykker seg slik:

– Dette er en ufin og unødvendig ydmykelse av Frp. jeg er enig med min kollega Roy Steffensen om at vi ikke skal forhandle med terrorister og la dem vinne. Jeg har fått svært mange reaksjoner fra hjemfylket i dag, sier stortingsrepresentant Tor André Johnsen fra Hedmark.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg sier han vil ta en runde med flere av sine partifeller i hjemfylket Østfold før han konkluderer.

– Det er de jeg representerer. Det må være en helhetsvurdering. Vi har hatt betydelige seire i regjering, men også smertefulle nederlag, sier Wiborg.

Listhaug: Vil ikke løfte en finger

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier til TV 2 at kvinnen kynisk har brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.

– Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater. Vi registrerer dessverre at det er et stort flertall på stortinget og i regjeringen for å hente IS-kvinnen til Norge, sier Listhaug til TV 2.

Men selv om Fremskrittspartiet har tatt dissens i regjering, mener Tybring-Gjedde at de akspeterer at kvinnen kommer til Norge.

– Dette er den siste gangen. Jeg tror stortingsgruppen i morgen kommer til å si klart fra. Det hjelper ikke å si at vi ikke skal løfte en finger når vi faktisk sitter i en regjering som er med å får en slik kvinne hjem til Norge. Vi må huske at dette er en terrorist, en som har sviktet Norge, en landssviker som har reist fra Norge frivillig for å slutte seg til et kalifat som vil ta bort alle de frihetene vi står for, sier Tybring-Gjedde.

Normalt brukes dissens om uenighet mellom partier i saker som har vært oppe i statsråd. Det har ikke vært tilfelle i denne saken. Likevel snakker Frp om dissens som et uttrykk for uenighet mellom regjeringspartiene.

Taper oppslutning

Årets første måling Kantar har laget for TV 2 viser at regjeringspartiene sliter med lav oppslutning. Tybring-Gjedde mener de mange kompromissene er årsaken til at regjeringspartiene ikke får høyere oppslutning.

– KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, alle taper velgere. Ingen tjener på dette. Dessuten er KrF og Venstre minipartier. Vi kan ikke ta hensyn til dem lenger, sier Tybring-Gjedde.

Jubel i Venstre og KrF

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun registrerer at Frp tar dissens.

– Jeg merker meg at Frp tar dissens. Jeg er glad for at barna snart er hjemme. Dette har vært vanskelig i alle regjeringer. SV tok dissens i innvandringspolitikken i den rødgrønne-regjeringen, nå tar Frp dissens. Det må vi bare ta til orientering. Vi er opptatt av å ta vare på barna og at mor straffeforfølges for det hun har gjort, sier Skei Grande til TV 2.

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja er svært fornøyd med gjennomslaget. Han berømmer utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

– Minipartiet har i hvert fall fått et veldig stort gjennomslag. Det er jeg veldig glad for, og glad for at vi har vært med å flytte grensene slik at det humanitære og etiske vinner frem. Det er ikke Venstres seier alene, vi deler den med utenriksministeren som har tatt en politisk byrde internt i regjering og gjennomført en vanskelig operasjon, sier Raja.

–Høyre burde stå sammen med Frp

Christian Tybring-Gjedde mener Høyre har sviktet Fremskrittspartiet gjennom å gå sammen med de to sentrumspartiene.

– Ja, Høyre burde stå sammen med Fremskrittspartiet,. Jeg skjønner ikke at Høyre vil hente hjem terrorister til Norge.

– Hvor stor tro har du på at du på gruppemøtet i morgen får flertall på gruppemøtet for at dere skal gå ut av regjering?

– Jeg tror mange vil se seg tjent med å sitte i regjering av ulike årsaker. Men vi kan få igjennom vel så mye i opposisjon for de sakene som er viktige for våre velgere. Våre velgere er så lei av det vi driver med i regjering. Vi har ikke mer enn 10 prosents oppslutning, vi hadde 20 prosent da vi gikk inn.

– Om du er prinsipiell bør du stå opp for den politikken du står for og for velgerne dine og si at nok er nok.