Magnus Carlsens drømmerekke ble forlenget mot Jorden van Foreest. Foto: Fredrik Hagen
Magnus Carlsens drømmerekke ble forlenget mot Jorden van Foreest. Foto: Fredrik Hagen

Magnus Carlsen satte verdensrekord

Magnus Carlsen spilte remis mot Jorden van Foreest i Wijk aan Zee-turneringen tirsdag og har nå tidenes lengste rekke uten tap i langsjakk, 111 partier.

Se Tata Steel Chess på TV 2 Sport 2 eller Sumo denne uken.

Carlsen har spilt remis i alle de fire første rundene av årets Wijk aan Zee-turnering. Mandag gjorde han det mot amerikanske Jeffery Xiong, og da tangerte han rekorden til den russiske stormesteren Sergej Tiviakov. Russeren satte sin rekord tilbake i 2005.

– Du kan si at, selvfølgelig, er det kjipt. Men Magnus er i ferd med å bli tidenes største sjakkspiller. Jeg mister ikke rekorden til en ordinær spiller, men til en som virkelig fortjener det. Jeg er fortsatt stolt av at rekorden min stod i 15 år, skriver Tiviakov i en hilsen til Carlsen.

532 dager siden forrige tap

Tirsdag var det 532 dager siden Carlsens forrige tap i langsjakk. Det skjedde mot Shakhriyar Mamedyarov 31. juli 2018.

Magnus Carlsen regner selv at han spilte sitt 109. parti uten tap tirsdag. Han tar ikke med to kamper han har spilt mot nordmenn for klubben sin, Offerspill.

Tiviakovs rekke inneholdt flere partier mot spillere på lavere nivå. For mange satte Carlsen rekord da han i oktober i fjor spilte sitt 101. parti uten tap. Ding Liren hadde den internasjonalt anerkjente rekorden med 100 partier på rad uten tap.

Slet i starten

Carlsen spilte med svart mot den nederlandske hjemmefavoritten som er rangert som nummer 97 i verden. Den norske verdensmesteren kom kjapt på defensiven. Etter 28 trekk viste sjakkcomputerne at det var 41 prosents sjanse for at hvit ville vinne. Sjansen for Carlsen-seier ble beregnet til bare 3 prosent.

– Jeg så virkelig ikke hva jeg kunne gjøre. Jeg trodde jeg hadde stått veldig dårlig, men han gjorde heldigvis noe annet i stedet som gjorde at jeg utlignet med en gang. Det var heldig for meg, sier Carlsen til TV 2.

I typisk Carlsen-stil gikk det ikke lang tid før det så langt bedre ut for 29-åringen fra Lommedalen. Bare to trekk senere var Foreests vinnersjanser redusert til 17 prosent.

Stillingen jevnet seg etter hvert helt ut, og i sluttspillet var Carlsen nærmest å vippe partiet i sin favør, men det endte med remis etter 45 trekk.

(©NTB)