ÅSTEDET: Gjennom et hull i gjerdet tok tiltalte og 16-åringen seg inn på området markert med rød ring i juni 2017. Dette er politiets bilder, tatt av Helikoptertjenesten.
ÅSTEDET: Gjennom et hull i gjerdet tok tiltalte og 16-åringen seg inn på området markert med rød ring i juni 2017. Dette er politiets bilder, tatt av Helikoptertjenesten. Foto: Politiet

MOhammed (16) døde etter vold på skolen:

Vitner på stedet: Ble enige om å lyve for politiet

OSLO TINGRETT (TV 2): Da 16 år gamle Mohammed Altai mistet bevisstheten etter flere slag mot hodet, skal gjerningsmannen og flere vitner ha blitt enige om å fortelle en falsk historie.

Hendelsen skjedde ved Holmlia skole omkring klokken 12.15 midt i skoletiden mandag 12. juni i 2017. Den 16 år gamle gutten ble slått flere ganger i hodet slik at han falt i bakken.

Like etter fikk gutten hjertestans. Han ble innlagt på barneintensiv avdeling på Rikshospitalet, men døde etter over en måned i koma.

Gjerningsmannen, som i dag har blitt 20 år gammel, er ikke tiltalt for drap, men for grov kroppskrenkelse med døden til følge.

Han er også anklaget for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Slo med flat hånd

Tirsdag begynte rettssaken i Oslo tingrett. Der ønsker ikke 20-åringen å forklare seg, og derfor ble hans politiforklaringer lest opp.

Tiltalte har forklart at han slo 16-åringen fire ganger i hodet – alle gangene med flat hånd. Obduksjonsrapporten konkluderer med at tiltaltes forklaring virker å være riktig.

Det store spørsmålet i retten vil derfor bli om 20-åringen forsøkte å hindre øyenvitner fra å ringe politi og ambulanse, slik han er tiltalt for.

Selv har tiltalte forklart at han ikke kan huske å ha nektet noen å ringe etter hjelp. Hadde han gjort dette, ville han ifølge seg selv ha husket det.

18 dramatiske minutter

Fra 16-åringen ifølge tiltalen ble slått klokken 12.15 og til ambulansen ble oppringt klokken 12.33, gikk det 18 minutter.

I løpet av disse minuttene lå 16-åringen bevisstløs på bakken – ifølge vitner med en blå farge i ansiktet.

Fire åstedsvitner har tirsdag svart på spørsmål om hvorfor ikke nødetatene ble kontaktet umiddelbart.

SKJEDDE HER: Inne på denne volleyballbanen ble Mohammed (16) slått gjentatte ganger. Illustrasjonen oppe til høyre viser hvor bildet er tatt fra. Foto: Politiet
SKJEDDE HER: Inne på denne volleyballbanen ble Mohammed (16) slått gjentatte ganger. Illustrasjonen oppe til høyre viser hvor bildet er tatt fra. Foto: Politiet

De fire har alle forklart at de var nære venner av 16-åringen da hendelsen skjedde. Noen av dem var også venner med den da 18 år gamle gjerningsmannen.

– Han (tiltalte) var aggressiv og ba oss om ikke å ringe noen. Vi følte oss truet, har en av dem forklart i avhør.

Det samme vitnet hevder at den tiltalte 20-åringen ba ham om å åpne Mohammeds telefon og slette korrespondanse mellom 16-åringen og tiltalte. Også dette bestrider tiltalte selv.

Ringte heller kompis

Ifølge tre av de fire vitnene ble tiltalte og guttene enige om å fortelle en historie om at fornærmede hadde besvimt av seg selv fordi han var midt i fasten.

Årsaken var hovedsakelig at de ville verne om fornærmedes rykte, fordi han ville synes det var flaut å besvime etter å ha blitt banket opp av storebroren til en jente han skal ha hatt et forhold til.

– Vi visste ikke hvordan vi skulle reagere, og vi visste ikke hva som kom til å skje med ham. Så tenkte vi at folk ikke skulle snakke om at N.N. (tiltalte) hadde gitt han juling, sier vitnet.

Tiltalte benekter å ha bedt noen av vitnene om å forklare seg uriktig for politiet, opplyser hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien.

Ifølge et av vitnene hadde tiltalte tårer i øynene mens han ba guttene om ikke å ringe ambulanse. I stedet skal tiltalte ha lånt telefonen til en av guttene og ringt en eldre kamerat med bakgrunn fra Forsvaret.

Kameraten, som er straffedømt som del av den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods, kom etter få minutter og satte i gang livreddende førstehjelp. Det skal også ha vært han som beordret at noen ringte ambulanse.

– Var helt fra seg

Ifølge vitnenes forklaring ble to av dem med i ambulansen til Rikshospitalet. Et av vitnene hevder at han ropte etter dem at de måtte snakke sant til politiet, fordi han var redd for at en løgn kunne svekke mulighetene for å redde 16-åringen.

– Jeg er ikke venn med N.N. (tiltalte) i dag, men han var vennen min på den tiden. Jeg kan si med hånden på hjertet at han ikke mente at det skulle gå så galt. Han var helt fra seg, forklarer et av vitnene.

Tiltalte har i sin forklaring bestridt at han forhindret noen fra å ringe ambulanse på et tidligere tidspunkt.

Vitner husker lite

Under åstedsvitnenes forklaring var det flere som husket svært lite fra den tragiske mandagen for to og et halvt år siden.

PÅ SKOLEN: Hendelsen skjedde mens 16-åringen var på skolen. Han var uker fra å fullføre tiendeklasse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ SKOLEN: Hendelsen skjedde mens 16-åringen var på skolen. Han var uker fra å fullføre tiendeklasse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Særlig to av vitnene hevder de ikke husker stort fra det som skjedde, noe som fikk dommer Kim Heger til å reagere kraftig:

– Hva er det med denne gjengen og hukommelsen deres? Det er ganske spesielle ting som har skjedd her! påpekte Heger.

– Det er fordi det har skjedd for over to år siden, gjentok et av vitnene flere ganger.

Begge vitnene hevder de ikke er redde for represalier fra miljøet dersom de forklarer seg, og at de faktisk har glemt mesteparten av det som skjedde.

Under rettssaken satt personer med tette koblinger til den kriminelle gjengen Young Bloods blant publikum. I tidligere saker der Young Bloods-medlemmer har vært involvert, har tause vitner vært et kjempeproblem for politiet.

Selv har tiltalte i avhør fått spørsmål om sin tilknytning til Young Bloods. Han sier han ikke har noen kjennskap til gjengen.