Norge henter hjem IS-siktet kvinne og hennes barn – Frp tar dissens

– Jeg tror jeg kan være så tydelig å si at Frp forventer tydelige gjennomslag i regjeringen fremover, sier Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet tar dissens i regjering på saken, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til TV 2.

– Fremskrittspartiet tar tar dissens i regjering. Vi har vært imot det hele veien. Vi har åpnet for å hente barna. Hun har brukt barna for å få en billett til Norge, og det er uansvarlig. Vi kunne hjulpet barna og derfor tar vi dissens i regjering, sier Helgheim.

– Siv Jensen har sagt dere ikke skal løfte finger?

– Det er et stort flertall som overkjører FrP. Det er ille, men det er ekstremt viktig å sørge for at det blir ført en stram innvandringspolitikk.

– Men klarer dere det når dere får nederlag som dette? Per-Willy Amundsen har kalt det selvskading?

– Vi er i en situasjon hvor Europa tar imot langt flere asylsøkere enn hva som er normalt, men Norge tar imot færre. Fremskrittspartiet er garantisten for at innvandringen fortsatt skal være lav, men dette er ille, sier Helgheim til TV 2.

Normalt brukes dissens om uenighet mellom partier i saker som har vært oppe i statsråd. Det har ikke vært tilfelle i denne saken. Likevel snakker Frp om dissens som et uttrykk for uenighet mellom regjeringspartiene.

Kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem, skriver Aftenposten.

Listhaug: – Vil ikke løfte en finger

1. nestleder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til TV 2 at kvinnen kynisk har brukt sitt barn for å få seg selv til Norge.

Hun sier at Frp forventer tydelige gjennomslag etter at de øvrige regjeringspartiene gikk inn for å hente en norsk kvinne og hennes to barn fra Syria.

– Jeg tror jeg kan være så tydelig å si at Frp forventer tydelige gjennomslag i regjeringen fremover. Spesielt etter dette her, sier Frp-nestlederen til TV 2.

– IS-krigere og deres sympatisører har vendt det norske samfunnet ryggen og kjemper mot vårt land og våre verdier. De har støttet et av de verste terrorregimene verden har sett. Å støtte IS er å støtte halshugging, brenning, voldtekt og drap på uskyldige mennesker.

– FrP vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater. Vi registrerer dessverre at det er et stort flertall på stortinget og i regjeringen for å hente IS-kvinnen til Norge, sier Listhaug.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid.

Aftenposten skriver at uttransporteringen bekreftes av flere hold, blant annet av Abdulkarim Omar, som er sjef for utenrikssaker i den kurdiskkontrollerte delen av Syria.

Kan bli pågrepet

Den 29 år gamle kvinnen som sammen med sine to barn nå blir hentet hjem fra Syria, risikerer å bli pågrepet når hun ankommer Norge, ifølge PST.

– Vi har hele tiden sagt at de som slutter seg til ISIL må regne med å bli pågrepet i det de kommer hjem. Pågripelse kan derfor være en mulighet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

Bernsen understreker at de ikke vil offentliggjøre på forhånd hvilke skritt de vil ta. Han vil ikke kommentere hva som kommer til å skje med barna til 29-åringen dersom hun blir pågrepet.

Førstestatsadvokat og embetsleder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet har det påtalemessige ansvaret for saken mot 29-åringen.

– De kvinnene som det er grunn til å tro har deltatt i IS, er blitt etterforsket. Et mulig tvangsmiddel som kan bli brukt, er pågripelse, sier Glent.

– Det er PST som tar beslutningen om en eventuell pågripelse, legger han til

– Risikofylt

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at norske statsborgere som har bidratt i IS i Syria og returnerer til Norge, må regne med å bli straffeforfulgt.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter at det er sykdom hos barnet, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiet har vært klare på at barnet kunne hentes til Norge, men ikke hvis det innebar at moren også ble returnert.

– Regjeringen ønsker ikke til å bidra til å returnere voksne som har sluttet seg til IS, men når det var nødvendig å hente hjem et sykt barn, gikk Høyre, Venstre og KrF sammen om å hente barnet hjem sammen med søster og mor, sa Eriksen Søreide (H).

Utenriksministeren sa det hadde vært et svært risikofylt og krevende arbeid over tid å få barnet hjem. Hun ville ikke kommentere det pågående arbeidet av hensyn til sikkerheten.

– Det er kun to personer som er internert i leirer i Syria som har bedt om konsulær bistand. Den ene har i ettertid sagt offentlig at hun ikke ønsker slik bistand. Den andre er moren så nå returnerer til Norge sammen med sine to barn. De andre norske borgerne som er i Al-Hol-leiren har ikke bedt norske myndigheter om hjelp til å returnere til Norge, sa hun.

Har snudd

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen har dermed snudd i saken. Tidligere har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner.

Den 29 år gamle kvinnen blir dermed den første IS-mistenkte kvinnen som blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering. KrF har siden landsmøtet i april vært åpen for en slik løsning, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på Facebook.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til TV 2 at hun er glad og lettet over at de uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

Siktet av PST

Kvinnen formelt er formelt siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og hun kan regne med å bli pågrepet av politiet når hun lander på norsk jord.

Den terrorsiktede kvinnen har over lengre tid oppholdt seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Hennes situasjon har fått stor oppmerksomhet fordi hun har en sønn på, som ifølge kvinnens advokat er alvorlig syk.

Kvinnen har tidligere nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk være med. (TV 2/NTB)