I en uttalelse sier Nasa at røyken fra de enorme skogbrannene i Australia snart vil ha sirkulert rundt hele jorden, og ender tilbake i Australia, melder BBC.

Ifølge Nasa hadde røyk fra brannene nådd halvveis rundt jorda 8. januar i år, da den var synlig fra Sør-Amerika.

Fra både Chile og Argentina, 12 000 kilometer unna Australia, kunne man i forrige uke se ekstra fargerike soloppganger og det var disig sikt, på grunn av røyken fra brannene.

Brannstormer

Nasa opplyser at årsaken til at røyken har kunnet bevege seg rundt jorda på denne måten, er fordi brannene har ført til et uvanlig høyt antall av såkalte «brannstormer».

Brannstormene har sendt røyk opp i stratosfæren.

– Når røyken er i stratosfæren, kan den reise tusenvis av mil vekk fra kilden, og påvirke atmosfæren globalt, skriver Nasa.

Blant annet har luftkvaliteten i Australias naboland New Zealand blitt vesentlig påvirket av røyken fra brannene.

Skogbrannene i Australia startet tidlig i september og har allerede svidd av mer enn 10 millioner hektar med skog og mark. Brannene har også krevd 28 liv, tatt mer enn 2.000 hjem og gjort enorm skade på dyrelivet i landet.

Se Nasas satelitt-animasjon av hvordan røyken har beveget seg:

Dårligste luftkvalitet

Røyk fra skogbrannene i Australia gjorde at luftkvaliteten i Melbourne tirsdag var verdens aller dårligste, ifølge IQ Air Visual.

Tirsdag var andre dag på råd med svært dårlig luftkvalitet i Melbourne. Senere på dagen var situasjonen noe bedre i byen, som dermed ble forbigått på listen, men luftkvaliteten blir fortsatt beskrevet som «svært usunn».

DÅRLIGSTE LUFT I VERDEN: Bildet er tatt i Melbourne tirsdag, da byen hadde den dårligste luftkvaliteten i hele verden.
DÅRLIGSTE LUFT I VERDEN: Bildet er tatt i Melbourne tirsdag, da byen hadde den dårligste luftkvaliteten i hele verden. Foto: Stringer/REUTERS

Også flere andre steder i Victoria er det svært dårlig luftkvalitet på grunn av røyk fra skogbrannene, som brenner nord og øst i delstaten.

– Forholdene blir slik når det er lavere temperaturer, og partiklene kan legge seg svært nær bakken, sier delstatens helsesjef Brett Sutton.

Et tjukt røykteppe har lagt seg langs bakken fra hardt brannrammede East Gippsland, øst i Victoria, til Geelong, som ligger sørvest for Melbourne.

Røyken har ført til at brannalarmer er blitt utløst i storbyen, og folk er blitt rådet til å holde seg innendørs. Røykteppet er ventet å lette onsdag, ifølge meteorologer.

(TV 2/NTB)