KLAR FOR MLS-EVENTYR: Jørgen Oland skal spille for Portland Timbers i den amerikanske ligaen. Foto: MLS/Portland Timbers
KLAR FOR MLS-EVENTYR: Jørgen Oland skal spille for Portland Timbers i den amerikanske ligaen. Foto: MLS/Portland Timbers

Jørgen (22) klar for MLS-klubb

– Jeg vil vise klubben at jeg har noe i ligaen å gjøre, sier den ferske USA-proffen.

Sent mandag kveld kom nyheten om at Jørgen Oland (22) blir Portland Timbers-spiller.

– Det var veldig deilig. Det var egentlig det som var grunnen til at jeg dro til USA. Det er godt å få bekreftelse på at man har gjort noe riktig, sier Oland til TV 2.

Den norske 22-åringen har hatt noen spennende dager mens MLS-draften har pågått. For det var langt fra sikkert at en av MLS-klubbene ville plukke ham opp.

– Fra collegefotballen ble det plukket ut 150 spillere som var tilgjengelige for draften. Av de 150, tror jeg rundt 60-70 ble valgt. Jeg ble litt overrasket, for som internasjonal spiller er sjansene mindre, ettersom MLS-klubbene må forholde seg til en utenlandskvote, forteller nordmannen, som de siste årene har briljert på collegenivå.

Oppfostret i Strømsgodset
Drammenseren spilte i Strømsgodset fra han var elleve til 19 år. Oland var på benken i noen A-lagskamper, men fikk aldri spille annet enn treningskamper. Dermed gikk turen til USA for å spille for Fordham University, kombinert med en grad i politisk økonomi.

– Det er litt vanskelig å sammenligne collegefotball med det norske seriesystemet, men de beste lagene er veldig gode. Noen lag holder nesten OBOS-nivå, mens de svakere lagene er langt unna det. Den generelle oppfatningen er at det er bra nivå. Det er mye ressurser rundt lagene og fasilitetene er veldig gode.

MÅLSCORER: Jørgen Oland jubler for en av mange scoringer for Fordham University. Foto: Privat
MÅLSCORER: Jørgen Oland jubler for en av mange scoringer for Fordham University. Foto: Privat

22-åringen mener collegefotball passet ham mye bedre enn å prøve å kjempe seg inn på Godsets Eliteserie-lag.

– I USA hadde jeg ikke det stresset med å bli god i løpet av et halvt år, eller ett år. Her vet man at man har en tidslinje på fire år. Da har man godt tid til å tenke utvikling. Det ga meg ro.

Målfarlig stopper
Den ferske MLS-proffen beskriver seg selv som en duellsterk forsvarer.

– Jeg har alltid spilt stopper. Jeg vil si jeg er rask, hodesterk og taklingssterk. Så er jeg kanskje litt utradisjonell på noen måter, jeg er blant annet ganske målfarlig, sier Oland som har notert seg for 15 mål på collegenivå.

– Hva er ambisjonene for tiden som kommer?

– Jeg har tenkt til å dra dit og overbevise klubben om at jeg har noe i MLS å gjøre. Jeg har veldig lyst til å spille i ligaen. Så blir det nok litt tempoforskjell fra det jeg er vant til. Jeg får vise meg frem på treningsleir, så har jo klubben et første- og andrelag. Det er fortsatt veldig tidlig, så jeg vet ikke helt hvilken rolle jeg er tiltenkt ennå.

Den ferske Timbers-spilleren drar snart over til USA for å slutte seg til sin nye klubb. Det går uansett litt tid før Oland får vist seg frem i kampsammenheng. Nordmannen opererte ankelen før jul, og er noen uker unna å kunne være tilbake for fullt. MLS-sesongen starter i slutten av februar.

Timbers havnet på sjetteplass i den vestlige avdelingen i 2019-sesongen. Klubben har vunnet sluttspillet én gang. Det var i 2015, med blant andre Adam Larsen Kwarasey på laget.

Barndomsvenn med Ødegaard
Med fersk proffkontrakt i boks, går Oland i fotsporene til sin verdenskjente kompis og tidligere lagkamerat: Martin Ødegaard.

– Vi har spilt sammen fra vi var veldig små. Først i Drammen Strong, så i Strømsgodset. Vi holder kontakten og snakker sammen i ny og ne. Det er veldig gøy å se hvordan han klarer seg i La Liga. Jeg visste at han kom til å god, så det er veldig moro.

– Hvordan var det å spille forsvar mot Ødegaard på trening tidligere?

– Det var et mareritt. Han hadde altfor kjappe retningsforandringer for en lang spiller som meg, sier Oland med et smil.

Heldigvis spiller ikke Ødegaard i MLS. Men det er flere nordmenn i ligaen allerede. I skrivende stund er Adama Diomande (LA FC), Ola Kamara (DC United) og Jørgen Skjelvik (LA Galaxy) de norske innslagene. I tillegg er Ronny Deila, som også har bakgrunn fra Godset, nylig ansatt som trener for New York City.