Frist med pai til middag og dessert

Det finnes uendelige versjoner av paien. Hva med å klinke til med en middagsvariant basert på laks og vårløk, etterfulgt av en deilig dessertpai med vaniljekrem og bær? Wenche viser hvordan!

NB: Til disse rettene kan du kan bruke terte- eller paiform med slippbelegg og løs bunn, eller en porselensform som måler 22-24 cm.

Pai med laks og purre/vårløk

Laks kan sløyfes eller erstattes med skinke i biter.

Paibunn:

• 125 g kald Melange margarin i terninger (etter samarbeid med produktplassering)
• 250 g hvetemel (gjerne blandet med litt grovt mel)
• 1 lite egg (kan erstattes av litt mer vann)
• ca ¼ dl kaldt vann

Fyll:

• 3 dl crème fraîche eller matfløte
• 3 egg
• 1 purre ev 2-3 vårløk i tynne skiver
• ca 150 g skinn- og benfri laks i biter
• ca 200 g revet ost
• salt og pepper

Slik gjør du:

Smuldre margarinterningerne i melet. Tilsett egg pisket i vannet litt etter litt og kna sammen til en glatt og smidig deig. Blir deigen før «tørr», tilsetter du litt mer vann. Pakk deigen i et klede eller legg i en boks med lokk. Sett i kjøleskapet og la deigen i «hvile» ca. 30 minutter.

Middagspai med laks og vårløk/purre. Foto: TV 2
Middagspai med laks og vårløk/purre. Foto: TV 2

Varm stekeovnen til 180-190°C. Ta ut deigen, kjevle ut til en rund leiv og legg over i en smurt paiform. Deigen skal dekke kanten.

Prikk deigen med en gaffel. Legg i bakepapir og fyll med tørkede erter, bønner eller ris slik at bunnen ikke krymper under steking.

Forstek bunnen i ca. 15 minutter. Visp sammen egg og crème fraîche og smak til med salt og pepper. Del laks i biter og legg over i den forstekte bunnen. Hell egge- og melkeblandingen over i terten og stek den videre ved 180°C i 40-50 minutter.

Paien skal være «fast» uten å være hard når du kjenner på den på toppen.

Terte fylt med vaniljekrem og friske bær


Tertebunn:
• 225 g hvetemel
• 75 g melis
• ev. finrevet skall av ½ sitron (kun det gule av skallet)
• ½ ts bakepulver
• 125 g kald margarin i biter
• 1 lite egg, ev. litt vann hvis deigen blir for fast

Dessertpai med vaniljekrem, friske bær og nøtter. Foto: TV 2
Dessertpai med vaniljekrem, friske bær og nøtter. Foto: TV 2

Fyll:
Tykk vaniljekrem tilsatt litt pisket krem. Toppes med frisk frukt/bær og ev. et dryss med melis.

Slik gjør du:

Smør en paiform/terteform med «løs kant» Ha mel, melis, finrevet skall av sitron, bakepulver og kald margarin i terninger i en foodprocessor. Kjør sammen til margarinen smuldrer seg i det tørre. Tilsett egget og kjør sammen til deigen «samler» seg.

Pakk deigen i et klede eller legg i en boks med lokk, sett i kjøleskapet og la deigen «hvile» i ca. 30 min.

Varm stekeovnen til 180-190°C. Klem deig ut i formen og oppover kanten. Prikk med en gaffel, legg over et bakepapir og fyll med tørre erter, ris eller bønner for at bunnen ikke skal krympe.

Sett formen på rist midt i stekeovnen. Stek i ca. 10 min, ta ut formen, fjern bakepapir og erter og sett formen tilbake i stekeovnen. Stek videre til bunnen er gyllen og gjennomstekt – ca. 15 -20 min. Avkjøl.

Rett før servering fyller du med tykk vaniljekrem (tilsatt pisket krem) eller tykk vaniljekesam. Riv ev. over litt mørk sjokolade før bær eller frukt legges over. Jeg bruker frosne norske bringebær fra Lærdal. Du kan også bruke fast syltetøy/rørte bær eller for eksempel stekte epler i båter drysset med sukker, kanel og hakkede nøtter.