Trusler mot skoler i Sør-Norge

I løpet av natt til tirsdag har det blitt publisert trusler på internett mot skoler i flere fylker i Sør-Norge. Politiet i Innlandet vurderer ikke truslene som reelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innlandet politidistrikt melder tirsdag morgen at det har fremkommet trusler mot fem skoler i politidistriktet i løpet av natt til tirsdag.

Det skal ha blitt truet med at noen skulle komme til skolene med våpen.

Truslene omfattet Storhamar videregående skole i Hamar, Gjøvik videregående skole, Hadeland folkehøgskole på Gran, Sentrum videregående skole i Kongsvinger og Ringsaker videregående skole i Brumunddal.

Politiet har hatt bevæpnede patruljer ved de aktuelle skolene ved skolestart tirsdag morgen.

Flere fylker rammet

Det har også blitt fremsatt trusler mot skoler i Viken, blant annet Asker vgs, Røyken vgs og Sandvika vgs. Skoledagen ved Asker vgs går som normalt med noe økt beredskap fra ledelsen, heter det i en melding fra skolen.

Ifølge en foreløpig oversikt er det rettet trusler mot 12-13 skoler i Viken, sier fylkeskommunens kommunikasjonsdirektør Tone Stenbek til TV 2.

TRUSLER: Denne meldingen gikk ut fra Asker vgs tirsdag. Foto: Skjermdump
TRUSLER: Denne meldingen gikk ut fra Asker vgs tirsdag. Foto: Skjermdump

– Beredskap og varsling har gått som planlagt. Alle skolene har varslet politiet og sendt skjermdump av meldingen. Vi er i løpende kontakt med politiet om råd, anbefalinger og budskap, sier Stenbek.

Også i Sørøst politidistrikt har det kommet trusler mot flere skoler de siste dagene. Fylkesdirektør for opplæring og folkehelse i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Helge Galdal, sier til Tønsbergs Blad at truslene gjelder en av skolene i gamle Vestfold fylke.

Ifølge Varden har sju skoler i gamle Telemark fylke mottatt trusler. Truslene omfatter skolene Bamble videregående skole, Croftholmen, Rjukan, Hjalmar Johansen, Porsgrunn, Nome og Skien videregående skole.

Trusler om skyting

Ifølge Galdal kommer truslene fra lett gjenkjennelige Gmail- og Facebook-profiler og kan se ut som om det kommer fra virkelige personer, men at det trolig dreier seg om hackede kontoer.

– Truslene er ganske like, men på forskjellige språk. Det trues med at det i nær fremtid vil være skyting på skolene, sier han til Tønsbergs Blad.

Politiet i Innlandet opplyser at de ikke anser truslene som reelle, og at de har avsluttet sin patruljering på skolene ved 09.30-tiden.

Truslene vil bli videre etterforsket, og det understrekes i en pressemelding fra politiet at de ser svært alvorlig på denne typen trusler.

Inger er mistenkt eller pågrepet i saken, sier operasjonsleder Haagen Løvseth til TV 2.