SKUTT NED: Det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned like etter at det tok av fra flyplassen i Teheran 8. januar.
SKUTT NED: Det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned like etter at det tok av fra flyplassen i Teheran 8. januar. Foto: Wana News Agency

– Flere pågrepet etter nedskyting av fly

Iranske myndigheter har pågrepet flere personer etter nedskytingen av det ukrainske passasjerflyet, opplyser en talsmann for det iranske rettsvesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge rettsvesenets talsmann Gholamhossein Esmaili har enkelte personer blitt pågrepet for sin rolle i nedskytingen, melder nyhetskanalen Al Arabiya tirsdag morgen.

Hvem som er pågrepet, er foreløpig ikke kjent.

Meldingen kom rett etter at Irans president Hassan Rouhani bedyret at alle som hadde ansvar for at flyet ble skutt ned, skal stilles til ansvar.

– For vårt folk er det veldig viktig i denne hendelsen at uansett hvem som hadde skylden eller som viste uaktsomhet, uansett på hvilket nivå, så skal de stilles til ansvar, sa Rouhani.

PRESIDENTEN: Irans president Hassan Rouhani, her fotografert i Tokyo i desember. Arkivfoto: Charly Triballeau / AP / NTB scanpix
PRESIDENTEN: Irans president Hassan Rouhani, her fotografert i Tokyo i desember. Arkivfoto: Charly Triballeau / AP / NTB scanpix

– Alle som burde straffes, må bli straffet, la han til.

176 døde

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned få minutter etter avgang fra Teheran tidlig onsdag morgen.

Nedskytingen skjedde få timer etter at Iran hadde skutt en rekke raketter mot USAs militærbaser i Irak som svar på likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad noen dager før.

Iranske myndigheter har forklart at nedskytingen av passasjerflyet var et uhell, som skyldtes at en soldat trodde at flyet var en amerikansk krysserrakett på vei mot iranske mål.

Avviste hemmelighold

Irans regjering avviste mandag at den forsøkte å legge lokk på at flyet ble skutt ned av en iransk luftvernrakett.

– I disse sorgfulle dagene er det rettet mye kritikk mot relevante tjenestemenn og myndigheter … Noen tjenestemenn ble til og med anklaget for å ha løyet og for en dekkoperasjon, men, med all oppriktighet, det var ikke tilfelle, sa regjeringens talsmann Ali Rabiei til iransk fjernsyn mandag.

Det tok tre dager før iranske ledere innrømmet at passasjerflyet ble skutt ned. Timer før innrømmelsen tviholdt sivile luftfartsmyndigheter på at flyet ikke hadde blitt skutt ned.

I etterkant har demonstranter i Iran anklaget myndighetene for å ha forsøkt å legge lokk på nedskytingen. Lederen for flyvåpenet i den iranske Revolusjonsgarden har sagt at benektelsen fra sivile luftfartsmyndigheter skyldtes at de ikke visste at flyet var skutt ned.

Mandag samlet igjen folk seg i gatene i Irans hovedstad for å demonstrere.

(NTB/TV 2)