LIGATITTELEN KAN BLI NESTE: Liverpool-spillerne jubler etter finalen i VM for klubblag i desember. Nå står Premier League for tur.
LIGATITTELEN KAN BLI NESTE: Liverpool-spillerne jubler etter finalen i VM for klubblag i desember. Nå står Premier League for tur. Foto: Corinna Kern/Reuters

Så tidlig kan Liverpool vinne Premier League

TV 2s eksperter tar for seg potensielle rekordfall i den nyeste episoden av PL-podkasten.

Se Liverpool-Manchester United søndag 17.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Liverpool-toget stormer videre, og etter helgens 1-0-seier borte mot Tottenham har de røde nå historiske 61 poeng etter 21 ligakamper.

Det gir et snitt på 2,9 poeng per kamp, og hvis de holder det samme snittet ut sesongen ender de på 110.

Det skal selvsagt mye til, men det virker hevet over tvil at en del rekorder potensielt kan stå for fall for Jürgen Klopps mannskap de neste månedene.

– Hvis du ser på The Invincibles, Arsenal-laget som gikk en sesong uten å tape, så spilte de mye uavgjort. Det gjør jo ikke Liverpool. De vinner alt, de. Bare det ikke å ha uflaks av og til er jo nesten sykt. Det er jo flaks og uflaks i fotball, og det å bare ikke ha det er jo helt sykt, sier Erik Thorstvedt i den ferskeste episoden av TV 2s Premier League-podkast.

Spekulerer i rekordtidlig tittelsikring

Der forsøkes det også å se litt i spåkulen rundt hvor tidlig Liverpool kommer til å bli kronet til mestere denne våren - i det som det virker bred enighet om at blir en sesonginnspurt der frasen «det er når, ikke om» blir gjeldende.

  • Flest poeng på en sesong i engelsk fotballs øverste divisjon: 100, Man City (17/18)
    Liverpool har 61 på 21 kamper
  • Tidligste sikring av tittel: 14. april, Manchester United (00/01)
    Liverpool i rute til før dette
  • Antall kamper på rad uten tap i Englands øverste dvisjon: 49 (Arsenal, mai 03-oktober 04)
    Liverpool har nå 38

– Det er litt forskjellige parametere her. Hvis både City og Liverpool vinner samtlige kamper nå, vil Liverpool være 17 poeng foran når lagene møtes tidlig i april. Si at den kampen ender uavgjort, så vil Liverpool bli seriemestere kampen etter, konkluderer Espen Ween.

Den neste kampen til Liverpool etter City-møtet er 11. april hjemme mot Aston Villa. (Det stod opprinnelig Crystal Palace i denne artikkelen, men det er feil. TV 2 beklager.)

Tittelsikring 11. april vil i så fall være rekordtidlig i Premier League, og ta innersvingen på Manchester Uniteds rekord fra 2000/01-sesongen. Da vant de røde djevlene ligaen 14. april. For to sesonger siden kunne denne rekorden blitt slått av overlegne Manchester City, men deres 2-3-tap mot nettopp United 7. april - da tittelen skulle sikres teoretisk - sørget for at festen ble utsatt et par uker.

– Det er også andre parametere. Hvis de fortsetter å ta poeng i samme tempo som de gjør nå, og der er det jo litt forskjellig siden Liverpool tar flere poeng enn de andre, så vil Liverpool være seriemestere i midten/slutten av mars, sier Ween.

NB! Helt teoretisk kan Liverpool faktisk vinne serien så tidlig som 29. februar, med ti kamper igjen å spille. Et slikt scenario tilsier i så fall sju strake seire for Liverpool og utelukkende tap for City og Leicester (samt uavgjort dem imellom) fra nå og frem til den tid, og er kun nevnt for å vise hvor teoretisk tidlig det hele kan skje.

Hvor tidlig tror du tittelen sikres? Bruk TV 2s tabellkalkulator, regn deg frem til resultatet selv og del med dine venner her!

Spår at andre turneringer vil gjøre at poengsnittet synker

Det nevnte City-møtet på Etihad er 4. april, i runde 32, og det vil dermed være 18 poeng igjen å spille om etter den kampen. Thorstvedt tror imidlertid ikke både Guardiola og Klopp vil vinne alt frem til det, fordi prioriteringene kan bli noe annerledes nettopp som resultat av den enorme avstanden.

– Nå er det så klart definert hvem som blir nummer en og sannsynligvis hvem som blir nummer to. City er jo klart bedre enn Leicester. Da vil laguttak bære preg av Champions League etter hvert. Det betyr at de sannsynligvis ikke kommer til å opprettholde det poengsnittet, for når du allerede har det omtrent i boks, vil de nesten automatisk senke nivået bittelitt. Også med tanke på de andre pokalene som de prøver å hente, sier den tidligere Premier League-keeperen.

Det er imidliertid ikke bare den rekordtidlige sikringen av pokal som står for fall i historiebøkene denne høsten. Liverpool har nå 38 strake Premier League-kamper på rad uten nederlag, og er kun elleve bak Arsenals rekord på 49. Den ellevte kampen fra nå er nettopp oppgjøret mot City på Etihad, og dermed kan uslåelig-rekorden tangeres nettopp der. Thorstvedt kaller Liverpool «en syk rekke av fantastiske avgjørelser gjennom mange år» og får gehør av kollega Endre Olav Osnes.

– Det er ganske vilt. De er ubeseiret i over ett år i Premier League nå. Man kan si at det er mye stang inn, det har de jo hatt, men det er vanskelig å vinne fotballkamper. Og det gjør de hele tiden nå, sier TV 2s kommentator.

Thorstvedt tror Liverpool er ekstra motiverte til helgen

Osnes tror imidlertid at det kan finnes skjær i sjøen med tanke på rekordene, og både han og Ween advarer mot det forestående oppgjøret på Anfield mot Manchester United søndag.

– De møter Manchester United som har en tendens til å herpe den typen rekker. Så vi får se om det skjer nå også, sier sistnevnte.

Solskjærs United er jo også det eneste laget som faktisk har tatt poeng fra Liverpool denne sesongen, en faktor Thorstvedt tror også kan tale for de røde søndag.

– En skulle tro at når de cruiser sånn, så er det bare harmoni i toppen av hodet til folk og at livet bare er «sweet», men tror dere ikke det ene poengtapet de har hatt mot Manchester United plager dem litt? «Nå kommer de på besøk, og nå skal vi pina dø vise dem, altså», skisserer TV 2s Premier League-ekspert.

I podkasten hører du også hvorfor Thorstvedt mener Citys offensive fotball fremdeles er bedre enn Liverpools, hvilken måned ekspertisen er enig om at Liverpool krones mestere og mye, mye mer!