Slet med å puste og måtte trekke seg - nå får arrangøren krass kritikk

Skogbrannene i Australia skaper problemer også for spillerne i Melbourne. På dag én av kvalifiseringen måtte en av spillerne trekke seg grunnet dårlig luft.

Myndighetene i delstaten Victoria hvor storbyen Melbourne er hovedstad oppfordret innbyggerne til å holde seg innendørs grunnet farlig luft som følger av de voldsomme skogbrannene i området.

Likevel ble Australian Open satt i gang med kvalifisering tirsdag.

– Sint og trist

I kvinnenes kvalifisering ble forholdene for vanskelige for slovenske Dalila Jakupovic. I kampens andre sett måtte 28-åringen ta telling og sette seg ned på banen før hun ble hjulpet bort. Da hadde allerede det medisinske apparatet sjekket blodtrykk og puls etter det første settet, samt gitt henne en inhalator.

– Jeg er sint og trist. Det er ikke rettferdig fordi det er ikke sunt for oss, sa Jakupovic til pressen ifølge Telegraph.

Sjef i det australske tennisforbundet sier at råd fra medisinsk personell og forskere ble fulgt. Derfor ble treningene avlyst og kampene utsatt med én time til kl. 11. Men da Jakupovic ga seg tre og en halv time senere, var luften blitt tykkere igjen.

– Jeg trodde ikke at vi kom til å spille i dag. Vi har ikke så mange valg. Dersom vi ikke går på banen, så blir vi kanskje bøtelagt. Det ville nok vært bedre å vente til i morgen og se om det blir bedre. De har fremdeles tid. Det er ikke noe hastverk. Det er første dag, sier Jakupovic.

DÅRLIG LUFT: En tilskuer valgte å beskytte seg med munnbind på tribunen.
DÅRLIG LUFT: En tilskuer valgte å beskytte seg med munnbind på tribunen. Foto: Michael Dodge

Også den britiske spilleren Liam Broady mener at spillerne blir dårlig behandlet av arrangøren. Han hevder at spillerne som kommer rett inn i hovedrunden blir sett på en annen måte.

– Det er det samme ved hver eneste turnering. Kanskje vi må fortjene retten til å bli behandlet som hovedrunde-spillerne, men på samme tid er vi alle mennesker og det er ingen tvil om at det ikke er bra for deg å løpe rundt i disse forholdene, sier Broady.

For Jakupovic, som tok seg til andre runde i Australian Open i 2018, endte årets eventyr i det andre settet mot sveitsiske Stefanie Voegele. Hun sier at det var lettere å puste når hun kom seg ned på bakkenivå, og det var grunnen til at hun satte seg ned på kne.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, og jeg var virkelig redd. Jeg var redd for at jeg skulle kollapse, sier Jakupovic.

Flere med samme problem

I utkanten av Melbourne var forholdene også dårlige, og Maria Sjarapovas kamp mot Laura Siegemund ble avlyst. Den russiske spilleren lader opp til Australian Open og sier at hun følte hun måtte hoste etter hver ballveksling.

Bernard Tomic røk ut av kvalifiseringen i Melbourne og hadde store problemer med den dårlige luften. Han måtte ta pause underveis i kampen og fikk en inhalasjon før han spilte ferdig kampen. Også Eugenie Bouchard trengte hjelp fra medisinsk personell i kvalifiseringen grunnet smerter i brystet.

ABC News sier at arrangøren av Australian Open ikke har en plan på plass dersom forholdene holder frem å være så dårlige som tirsdag.