BRANNEN STARTET I VASKEROMMET: Politiet mener de nå har god oversikt over omstendighetene rundt brannen i Ytrebygda 4. januar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BRANNEN STARTET I VASKEROMMET: Politiet mener de nå har god oversikt over omstendighetene rundt brannen i Ytrebygda 4. januar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dødsbrann forårsaket av elektrisk feil

Brannen i Ytrebygda 4. januar startet etter alt å dømme som følge av elektrisk feil i et apparat på vaskerommet i første etasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder Vest politidistrikt i en pressemelding tirsdag morgen.

– Undersøkelsene omkring brannårsak er ikke sluttført, men alt tyder på at brannen skyldes elektrisk feil i et apparat på vaskerommet i 1. etasje, opplyser politiet.

Ikke avvik

Det er ikke registrert avvik i huset med relevans for brannårsaken ved siste el-kontroll fra Bergen kommunale kraftlag (BKK) i februar 2019, heter det videre i pressemeldingen.

– Vi vet ikke hva ved det elektriske apparatet som har forårsaket brannen, dette må vi undersøke nærmere, sier Torgils Lutro, sjef for politiet i Bergen sør, til TV 2.

– Kan vi være redde for at noe slikt kan skje hjemme hos oss?

– Det jeg vil oppfordre til, er å ikke bruke elektriske apparater om natten, ha godt med røykvarslere og forøvrig følge de retningslinjer man får ved el-tilsyn, sier Lutro.

Han sier de venter på de endelige obduksjonsrapportene, men at de foreløpig mener det er røyk som tok livet av de fire.

– Av erfaring vil det her stå om sekunder, kanskje minutter, før det blir dødelig, sier han.

Fire døde

En mor og hennes tre døtre omkom i brannen. Den kurdiske familien hadde flyktet fra Syria. De fire ble gravlagt i Bergen mandag. Faren og to sønner er igjen.

– Jentene var solstråler. De hadde en utstråling og aura som du kunne ta og føle på, sa konstituert rektor Terje Tviberg ved Aurdalslia skole i sin tale til de sørgende under minnestunden mandag.

De to yngste jentene, Norjin (7) og Rouhlat (9), var elever på Aurdalslia, mens storesøsteren Norjan (14) gikk på Ytrebygda skole. Sammen med moren Malak Hauro (41) ble de mandag begravet på den muslimske gravplassen i Loddefjord.

Politiet melder at de nå har fått avhørt alle aktuelle personer i forbindelse med brannen og har fått god oversikt over både hendelses- og brannforløpet.